Üzenet – Kedves Olívia! Tavaly december óta fennálló problémáim (állandó puffadás, bal bordaív alatti fájdalom) kivizsgálását követően három hónapja H2 kilégzési teszt eredményeként kontaminált vékonybél szindrómát állapítottak meg nálam. Hasmenésem 1-2 alkalommal fordult csak elő, inkább csak lazább széklet volt jellemző. Kezelőorvosom a laktóz tartalmú ételek elhagyását javasolta, de semmilyen gyógyszert nem írt fel. A laktózmentes diétát be is tartottam, a tüneteim elmúltak, de néhány hete a laktózmentes étrend ellenére is kiújúltak, azonban most gyümölcsök fogyasztását követően. Olvastam, hogy ez is lehet a kontaminált vékonybél szindróma velejárója. Most ismét gasztroenterológushoz készülök, várhatóan antibiotikus kezelést kapok majd, azonban érdekelne, hogy a gyógyszeres kezelést milyen diétával egészítsem ki, a laktóz és a magas fruktóz tartalmú ételek elhagyása mellett. Milyen ételek megvonásával lehet „kiéheztetni” az elszaporodott baktériumokat? Köszönöm!

 

Válasz- A vékonybél akkor kontaminálódhat, ha benne kórosan baktériumok szaporodnak fel. Ezek jelenléte okozhatja a haspuffadását, lazább székletet, esetenként hasmenést. Emiatt tápanyag felszívódási zavar is létrejöhet, ami az emésztő (a tejcukor és gyümölcscukor bontó) enzimek nem megfelelő, hiányos termelése miatt alakulhat ki. Ilyen esetben az orvos felveti a tej és tejtermékek elhagyását, valamint a magas fruktóz tartalmú ételek kerülését, amennyiben azok problémát okoznak. Tudnia kell, hogy ez a megváltozott étrend a gyógyulásig tart. Amennyiben a javasolt antibiotikus kezelés hatására meggyógyul (baktérium elszaporodás esetén), visszatérhet a laktóz és fruktóz tartalmú ételek fogyasztásához. Mivel a tejcukorbontó enzim termelését a tej és tejtermékeket tartalmazó laktóz fogyasztása serkenti, így előfordulhat, hogy az étrendbe történő visszaillesztéskor újra tapasztalhatja a panaszokat (haspuffadás, hasmenés, hasi görcsök). Azt ajánlom, hogy mindez fokozatosan történjen 1-1 dl tej, fél pohár joghurt, szelet sajttal. Addig is enzimpótló készítményeket javasolok (https://mindenevok.hu/megrendeles/) a kellemetlenségek elkerülése végett.
Sajnos, mint korábban említettem a baktériumok legyőzésére antibiotikus kúrát kell kezdenünk, mely típustól függően étrendi változtatásokat (bevétel étkezés előtt/után, bizonyos ételek kerülését- a gyógyszer tájékoztatóján szerepel) is kívánhatja.
A pontos diagnózis ismerete nélkül javaslom, hogy tartsa szem előtt szervezetének a megfelelő folyadék, vitamin és ásványianyag pótlását. Kerülje a túl zsíros, túl fűszeres és rostdús ételeket (korpás, teljeskiőrlésű készítmények, káposztafélék) és figyelje meg, hogy melyek azok az ételek amik provokálhatják a tüneteket. Azok fogyasztását egy ideig szüneteltesse. Valamint kerülje a túlzott mértékű cukorfogyasztást, mely ingerelheti a bél nyálkahártyáját, így szintén okozhat kellemetlenséget.
Ha már pontosították orvosával a baktérium típusát, illetve szükséges antibiotikumát keressen meg újra, hogy több információ birtokában tudjak tanácsot adni.

Mielőbbi gyógyulást kívánok, Olivia