Különböző tejfélék és terjtermékek laktóztartalmát mutatja a következő táblázat. Fontos tudni, hogy laktózt nemcsak tejtermékek, hanem olyan feldolgozott élelmiszerek is tartalmazhatnak, melyekhez készítésük során tejet adtak – például a kelttészták egy része.
A sajtok közül a friss, alacsony zsírtartalmú sajtok laktóztartalma magasabb, a zsírosabb, keményebb érlelt sajtok laktóz tartalma alacsonyabb.
Hogy tudd, mivel számolunk: 50g laktóz emésztéséhez egyetlen Lactosolv® Forte kapszula szükséges.
Laktóztartalom táblázat g/100 g-ra vonatkoztatva
| Tejfélék | |
| bivalytej |
4,9 |
| tevetej |
4,8 |
| tehéntej |
5 |
| anyatej |
4,9-9,5 |
| juhtej |
4,4–4,7 |
| kancatej |
6,3 |
| kecsketej |
4,0-4,9 |
| Egyéb tejtermékek | |
| vaj |
0,6-0,7 |
| író |
4 |
| írópor |
42 |
| túró |
3,3 |
| creme fraiche |
2,0-2,4 |
| creme double |
4,5 |
| tejkrémek, pudingok, tejberizs, tejbegríz |
2,8-6,3 |
| zsíros tej |
4,5 |
| fagylaltok |
6 |
| fetasajt |
0,5 |
| friss sajtok (10-70% zsírtartalommal) |
2,0-3,8 |
| joghurt |
3,7-5,6 |
| joghurtkészítmények (csokival, müzlivel, gyümölcsökkel) |
3,0-5,4 |
| kakaós tej |
5 |
| sajtfondü |
1,8 |
| kefír |
3,5-6,0 |
| sűrített tej (7,5% zsír) |
9,5 |
| sűrített tej (10 % zsír) |
12,5 |
| sovány túró |
4,1 |
| tejturmixok |
5 |
| tejpor (teljes tej por) |
35 |
| tejpor (sovány) |
51 |
| savó |
4,4-5,2 |
| savópor |
66 |
| mozzarella |
0,1-3,1 |
| kávétejszín |
4 |
| tejszínes jégkrém |
1,9 |
| tejföl |
3,5 |
| ömlesztett sajtok (10%) |
3,8 |
| ömlesztett sajtok (tejszínnel, 40%) |
3,2 |
| sovány túró |
3,0-3,5 |
| túró (20% zsír) |
2,0-3,3 |
| túró (40% zsír) |
2,0-3,1 |
| túró (10-70% zsír) |
2,0-3,8 |
| édes tejszín |
2,7-3,5 |
A következő sajtokban 100g-onként kevesebb, mint 0,6 g laktóz van:
Cheddar, Ricotta
A következő sajtokban 100g-onként kevesebb, mint 0,1 g laktóz van:
Parmezán, Apenzeller, Brie, Camember, Eidami, Ementáli, Gorgonzola, Gouda, Gruyere, Roquefort, Provolone, Romadur, Tilsiter

