Üzenet – Kedves Olívia! Az én problémám a következő. Már kisgyerekkorom óta volt olyan, hogy fájt a hasam, vagy hasmenésem volt, miután tejes ételeket, pl. tökfőzeléket, tejbegrízt, kakaót ittam/ettem. Ezt akkor anyukám annak tudta be, hogy gyerek vagyok még, és majd kinövöm, vagy ez csak egy kis enyhe érzékenység a tejre, mint sok más gyereknél. Most 20 éves vagyok, és a helyzet még mindig hasonló. Sőt. Az utóbbi fél évben sokszor volt olyan, hogyha megittam egy bögre tejet, akkor utána felpuffadt a hasam, kicsit hányingerem volt, és nagyon eltelítődtem tőle. Egy héttel ezelőtt kb másfél bögre tejet ittam, és utána 1 napig elég rossz volt a közérzetem. Most, 1 hét után megint megpróbálkoztam a tejjel, és kétszer akkora lett a hasam, kora délután folyamán ittam, de még mindig enyhe hányingerem van tőle, este 9-kor. Fontos még, hogy általában napi 1 zsírszegény joghurtot megeszek valamilyen gyümölccsel, zsírszegény túrót is majdnem minden nap eszem reggelire, de ezektől nincsen semmi bajom. Lehetséges, hogy laktózérzékeny vagyok? Van valamilyen olcsóbb vizsgálat, amellyel ezt ki lehetne deríteni? Köszönöm válaszát!

 

Válasz- A tej fogyasztása utáni észlelt tünetek, puffadás, hasi diszkomfort érzet, enyhe hasmenés laktózérzékenységre adhat gyanút. Tudnia kell, hogy a tejcukorra való intolerancia egyénileg eltérő lehet, mert egyesek akár napi egy pohár tejet is képesek tolerálni, mások a tejtermékeket sem tudják tünetek nélkül elfogyasztani. Így kénytelenek teljesen tejcukormentes étrendet tartani. A feldolgozott, savanyított termékek (túró, joghurt) tejcukortartalma jóval kevesebb, mint a tejé. Tünetek azért nem jelennek meg, mert az érzékenysége enyhe lehet és valószínűleg csak a nagy laktóz tartalmú tejet nem tolerálja. A termékcsoportban lévő kalcium miatt továbbra is ajánlom rendszeresen fogyasztásukat, valamint a normál tejet cserélje le a laktózmentes tejre (mely már bármelyik nagyobb élelmiszerboltban beszerezhető). Ha a tünetek újfent jelentkeznek szakorvosi konzultációt javasolok, valamint nyugodtan keressen meg a pontos diagnózis felállítása után.

Háziorvosi beutalóval az állami kórházak gasztroenterológiai osztályain térítésmentesen kérheti a vizsgálatot, mely egy fájdalommentes kilégzési teszttel méri a levegő H2 koncentrációját.