Kérdés-  Voltam nemrég ételintolerancia vizsgálaton, ezekre vagyok érzékeny: tehéntej, tojás fehérje, kazein, kecsketej, gliadin, kukorica, búza, lenmag, mogyoró, zeller, kóla,dió. Kérdésem az lenne, hogy pl. ha búzakenyeret eszek, már az is okozhat allergiás reakcíót, vagy inkább ha nyers formában használom és folyasztom a lisztet úgymondd főzelékben stb.? Ihatok szója, illetve rizstejet? Vagy kazein ezekben is lehet? A gliadin az tulajdonképpen a búzában és a kukoricában lévő fehérje? Magyarul a tönkölybúzára nem vagyok allergiás, azt ehetek? Köszönöm előre is!

Válasz- Azt nem írta milyen intolerancia vizsgálaton volt, de ha valóban allergiás vagy ,érzékeny’ a leírt fehérjékre érdemes lenne állami kórházban is megerősíteni az alábbi felvetéseket, hiszen ilyenkor mindig megrendül a bizalmam, főleg ha azt olvasom, hogy pl. a kazeint különválasztják a kecsketejtől, holott az állati eredetű tejek fehérje része… (félreértés ne essék nem minden allergia teszt és orvos végzi rosszul a munkáját sőt (!!!), csupán ajánlanék több helyről megerősítést) Dietetikussal való kapcsolat felvételt mindenképp javasolok, hogy az allergének alapján étrendet állítsanak össze, mert ezután mindenképpen gondos tervezés szükséges a táplálkozásához.

A gliadin egy prolamin, vagyis növényi fehérje, ami a búzában és az abból készült termékekben található meg. A glutén egyik részeként számos élelmiszerben előfordul, így nem csak a kenyeret, hanem az összes liszttel készült ételt el kell hagyni és azokat az élelmiszereket, amelyek címkéjén fel van tüntetve, hogy glutént tartalmaznak. Ebből következik, hogy tönkölybúzát, teljeskiőrlésű lisztet, valamint semmilyen BÚZÁBÓL készült terméket nem fogyaszthatna. Biztonságosan kizárólag a gluténmentes termékek fogyaszthatók, de kérem ezt orvossal és dietetikussal egyeztesse és a leletet vigye magával.
A kazein az állati eredetű tejtermékekben lévő fehérje. Szintén nem megengedett a tehéntej, kecske-juhtej, valamint az azokból készült termékek fogyasztása. A növényi eredetű tejek, mint a rizs, szója, mogyoró, mandulatej fogyasztása szabad, mivel nem okoz allergiás reakciót kazein mentességük lévén.
Nemcsak azért keressen föl orvost és dietetikust, mert az étrend összeállításában számos nehézség van, hanem mert kételkedek benne, hogy ennyi ételnél mutattak ki problémát Önnél.