Kérdés: Sajnos ételintoleranciával küzdök, ami -még az internet adta lehetőségeket kihasználva is-ad némi problémát. Esetemben arról lenne szó, hogy glutén-,laktóz-,tojásfehérje és élesztőérzékenységem van. A liszt és a tej beszerzése megoldható,hiszen lehet már kapni a boltokban gluténmentes lisztet ill.laktóz- mentes tejet. Az igazi nagy problémám, hogy a tojásfehérje mivel pótolható. A receptek nagy részében ugyanis kell a tojás. Kenyeret sem tudok sütni, mivel az élesztő nem használható.Próbáltam sütőporral, és próbáltam szódabikarbónával hát siralmas volt az eredmény. Nem szépítem ehetetlen lett. Kérem megtisztelő válaszát, segítségét fenti probléma megoldására.

 

Válasz: A tojás helyettesítésére használható burgonyakeményítő , illetve kukoricakeményítő. Lenmag is pótolhatja a tojást. Ha a magokat vízbe áztatás után turmixoljuk, zselés állaguk miatt jól alkalmazható sütéskor tojás helyett. Ha az ételek összetapasztása a cél, akkor áttört burgonya, paradicsompüré vagy konjac liszt (ördögnyelv kivonat) használható. A konjac gluténmentességéről azonban fontos meggyőződni az azt forgalmazó boltokban (pl. bio boltok). Ha a készülő kenyérhez hozzákever olívabogyót, vagy különböző magokat, esetleg sajtot szór rá, akkor kellemesebb íz világú ételt tud sütni sütőpor és szódabikarbóna felhasználása mellett. Azonban a legtöbb tojáshelyettesítő por alkalmas a tojás egyenértékű pótlására, azonban szintén célszerű gluténmentességnek és laktózmentességnek utánajárni.