Kérdés- Kedves Olívia, 17 éves korom óta magas a gyomorsavam, néha jobb néha rosszab. Most 34 éves vagyok , néhány hete nagy mértékű puffadás kezdődött nálam szinte mindegy mit eszem. Napi menet – reggel pohár víz majd kávé, reggeli evés kb 10 körül, ebéd mikor mi, vacsora is, sokat főzök , sok zöldséget eszem, a tejet hanyagolom, mert úgy vettem észre az is puffaszt hossszab idejú fogyasztás után, édesség inkább sütök valamit, leginkább gyümölccsel.Vezetőként dolgozom, lehet a stressz is befolyásol, de ki nem stresszel manapság. Nem érzem magam jól a bőrömben.Emésztést segítők nélkül nem tudok meglenni,nagyon nehezen bontom le az ételt,bár ez nem ellentmondás -e , mert a nagy dolgot naponta el tudom végezni. Ez a puffadás és gázképződés olyan formában tart, hogy éjszaka arra ébredek, hogy jön a gáz, valamint ha tüsszentek is vigyáznom kell. Gondolom ebből még nem túl sok mindent lehet levonni, de válaszát nagyon köszönöm előre is.

Válasz- Sajnos tényleg nem tudok messze menő következtetéseket levonni, de úgy gondolom a bélrendszere megelégelte a stresszes, rohanó életmódot és a rendszertelen étkezést. Valóban a stresszen és az életmódon manapsága szinte lehetetlen változtatni, bár ha ideje engedi heti pár alkalommal relaxációs tréninget iktasson be, vagy a jógát (ami az emésztési folyamatokat is segít helyretenni).

Lehetőségek szerint amin tudunk változtatni az az étkezés, amiben valóban érdemes lenne dietetikus segítséget kérnie, hiszen egy krónikus nyálkahártya gyulladás kialakulhat a gyomor túlzott mértékű savtermelésétől és ez megmutatkozhat a túlzott mértékű bélgáz képződésben is. Aminek az esélyét nem zárom ki, hogy ilyen mértékű felfúvódás esetén akár érzékenység is kialakulhatott Önnél, hiszen nem ritka esetben felnőtt korban alakul ki bizonyos ételekben lévő cukrokat lebontó enzim hiány.