Az allergia és intolerancia étrendi szempontból legfőbb különbsége, hogy az utóbbi kiváltása a dózistól is függ. A legtöbb frissen felfedezett intoleranciás betegnél eliminációs étrend bevezetésével mellőztetjük a tüneteket kiváltó élelmiszereket. Mint minden szigorú diéta, így ez a típus is ront a beteg életminőségén, pszichés és vitamin-ásványi anyag hiány okozta fizikai szempontból is. Ezért laktóz intolerancia, fruktóz malabszorpció és hisztamin intolerancia esetén szükséges felmérni azt az egyéni tűrőképességet, melynél az egyén még kellemetlen tünetek, problémák nélkül képes fogyasztani az adott étel csoportból. Az élelmiszer korlátozást a dietetikusnak célszerű a tolerálható szintig minimalizálni, ezáltal az életminőséget pozitív irányba javítani.

 

Forrás: http://medcontent.metapress.com/content/v7hl72593g658648/?genre=article&id=doi%3a10.1024%2f0040-5930%2fa000279