Az édes ízű, feldolgozott termékek egytől-egyig cukrot és különböző édesítőszereket tartalmaznak. Leggyakrabban édességek, csokoládék, sütemények, üdítőitalok, fagylaltok, cukorkák, péksütemények formájában találhatóak a boltok polcain. A készítés, illetve gyártástechnológia során a hozzáadott összetevőkről az élelmiszercímke alapján tájékozódhatunk. A gyümölcscukor lebontási zavarokban szenvedőknek az alábbi cukorhelyettesítők megengedettek édesítésre a címkéről leolvasva:
- dextrin
- glükóz, glükóz szirup
- laktóz
- maltóz
- aszpartám
- xilit
- stevia
A további cukrok édesítésre nem megfelelőek:
- közönséges kristálycukor
- barna cukor
- karamell
- fruktóz
- méz
- kukorica szirup
- juharszirup
- szorbit
Xilóz-izomeráz enzimmel az utóbbi csoport édesítői sem tiltottak, így a diétahiba okozta panaszok kiküszöbölhetőek.
Forrás: http://vgafourseasons.com/files/admin/patient_education/fructose_intolerance.pdf