A különböző anyagcsere-rendellenességgel járó két állapot, mint fruktóz intolerancia és fruktóz malabszorpció közti különbségtétel fontos a szakember számára. Míg a fruktóz intolerancia a fruktóz 1-foszfát aldoláz hiányából adódó veleszületett genetikai betegség, addig fruktóz malabszorpció esetén a vékonybélben elégtelen felszívódású fruktóz okozza a vastagbélben létrejövő fermentációt.

Intolerancia esetén a májban nem történik meg a fruktóz metabolizáció, így felhalmozódik a belekben, vesékben, májban, ezáltal gátlódik a glikogén lebontás. Ilyen esetben fruktóz fogyasztásakor súlyos hypoglikémia várható, melyre az alacsony vércukorszint mellett jellemző még a remegés, rossz közérzet, hasi fájdalom.

Malabszorpciókor a laktóz intoleranciához hasonló tüneteket produkál a beteg, haspuffadás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés következik be erjedés hatására a bélbaktériumok aktivitása által termelt gázok felszabadulása miatt. A felszívódási zavar külső tüneteket is maga után von, mégpedig száraz bőrt, súlyvesztést, vérszegénységet, koncentrációs zavart és depressziót. 

A két gyümölcscukor okozta rendellenesség megkülönböztetése alapvető a kezelés szempontjából. A xilóz izomeráz tartalmú Xylosolv orvostechnikai eszköz kizárólag fruktóz malabszorpció esetén használható, mivel a vékonybélben alakítja át a fruktózt glükózzá. Az étrend emellett alapvető, használata viszont nagyban megkönnyíti a diétázást.

tumblr_m50l8d6cE71qlrj1ho1_1280Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471321/