A tejcukor érzékenység az azt lebontó enzim hiányából, illetve csökkent működéséből adódik. Leginkább hasi tünetekkel (pl. haspuffadás, hasmenés, haskorgás) diagnosztizálhatjuk. Ma Magyarországon kb. 2 millió embert érint. Találkozhatunk olyan személlyel, aki bár érzékenynek vallja magát, de a tejfogyasztás után produkált a felszívódási zavar tünetekei csupán pszichés eredetűek. Ezért célszerű minden új betegnél elvégeztetni a H2 kilégzési tesztet és ezután felállítani a diagnózist.

Az egyéni tolerancia különböző, hiszen a laktáz enzim mennyisége eltérő lehet. A küszöb-dózis a tolerálható adagtól függ. Így van olyan személy, aki probléma nélkül akár 2 dl tejet is el tud fogyasztani, de van olyan is, akinek teljes tejcukor tilalom van előírva. Mindkét esetben dietetikussal és orvossal konzultálva kell meghatározni a gond nélküli mennyiséget.

Kezelése a tej és tejtermékek laktóztartalmának kerülése, illetve csökkent mértékű fogyasztása, valamint az étkezések előtti laktáz enzimpótlás támogatása.
tumblr_inline_n8afl2hKNi1ryao6c

 

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24917953