A tegnapi cikkben, a ,Hogyan ismerhetjük fel a hisztamin intoleranciát‘ (lásd itt: https://mindenevok.hu/szakembereknek/hogyan-ismerhetjuk-fel-hisztamin-intoleranciat/) leírtuk, hogy a táplálkozási napló vezettetésével szűrhetjük ki a hisztamin által okozta reakciókat és kezdhetünk gyanakodni az érzékenységre. Nem alaptalan, ha az alacsony hisztamin tartalmú étrend és antihisztaminok használata által javulás jelentkezik.

A hisztamin érzékenység tüneteinek megjelenése egészen az enyhe szinttől az anafilaxiás sokkig megjelenhetnek. Ilyen esetben a betegnek mindig magánál kell lennie egy elsősegély csomagnak (mely epinefrin mellett antihisztamint tartalmaz). Az antihisztamin használata nem helyettesíti a diétát, mert a hisztamin receptorokhoz való kapcsolódását blokkolja, de nem bontja le, mint a DiAminoOxidáz enzim. Így a tüneteket enyhíti, de nem gyógyítja meg azokat.

Egyes tudományos ajánlások dietetikai szempontból támogatják, hogy a hisztamin intoleranciás betegeknek szükséges lenne étrendjüket magasabb dózisú B6 és C vitaminnal kiegészíteni, de ehhez is orvosi konzultáció szükséges.

tumblr_n4tcfftmJ51r3hbzpo1_1280

 

Forrás: http://www.histamineintolerance.org.uk/about/first-steps