Ha betegünk allergia vagy táplálékintolerancia tünetekkel fordul hozzánk, mindig hosszas út vezet az ételekben lévő problémás összetevő megtalálásához. A táplálkozási anamnézis felvétele után legelőször tüneti naplót kell kérnünk a betegtől, melyben részletesen elemeznünk kell az elfogyasztott ételek után jelentkező tüneteket, figyelembe véve a táplálkozás idejét, fizikai aktivitást, étkezési körülményeket.
A hisztamin által, mint biogén amin gyakorta hasonló tüneteket vélünk felfedezni, mint allergiás megbetegedésekben. Hisztamin intolerancia gyanúját kelti, ha a táplálék-tüneti naplóban az alábbi magas hisztamin tartalmú ételek után jelentkeznek a tünetek:
- alkohol
- sós rágcsálnivalók, illetve konzerv élelmiszerek
- füstölt húskészítmények (szalámi, sonka, kolbász)
- rákfélék
- szárazhüvelyesek
- diófélék, mogyoró
- csokoládé és kakaó alapú termékek
- búza alapú termékek
- citromsav, ecet
Forrás: http://www.histamineintolerance.org.uk/about/the-food-diary/the-food-list