Víz nélkül nincs élet, így az ivás az élet alapfeltétele. Azonban nem mindegy milyen típusú folyadékkal töltjük fel testünket, hiszen naponta kb. 2,5 liter víz távozik a szervezetünkből. Ezt a mennyiségét ételekkel-italokkal pótoljuk is, ami növekedhet különböző nehéz fizikai tevékenység végzésekor, betegség, terhesség és szoptatás idején, valamint a különböző életszakaszok is meghatározóak ennek megállapításakor. Nem csupán ivó és ásványvizet fogyasztunk, hanem különböző leveket, tejet és teát, valamint koffein és alkoholtartalmú italokat is. Ezek is hidratálnak, azonban a vizhez képest csekélyebb mértékben.
Legjobb forrás a víz, mely csapvíz, ásványvíz, tisztított és forrásvíz formájában ugyanúgy tökéletesen hidratál.
A gyümölcs és zöldséglevek hozzájárulhatnak az azokból származó napi szükséges beviteli mennyiséghez, de jelentős energiatartalommal és fruktóztartalommal rendelkeznek. A kalória mellett a szénhidrátforrás szacharózból, glükózból és fruktózból származik. Gyümölcstartalmuk 25-100% között változik. A gyümölcsital ennél kevesebbel, 12%-al rendelkezik, míg az üdítőitalok csupán 5%-os vagy annál kevesebb gyümölcs mennyiséggel.
Forrás: http://www.europeanhydrationinstitute.org/nutrition_and_beverages.html