Az elmúlt 3 millió évben végigment emberi agyfejlődésének jelentős hatással volt a táplálkozás, azon belül is a szénhidrátfogyasztás. Az elhízás globális méretének elérése és táplálkozással összefüggő betegségek megjelenése olyan életmód elméletek kialakulásához járultak hozzá, melyek az alacsony szénhidrátbevitelt támogatják és a keményítőben gazdag ételeket kiiktatják. Ilyen a Paleo irányzat is.
Kutatással megdőlni látszik, hogy az ősember agyfejlődését elősegítette volna az alacsony szénhidráttartalmú, elsősorban húsfogyasztásra épülő étrend. Az agy méretének növekedésének gyorsulását, nyálamiláz enzim fokozott termelését egyaránt a hús és keményítő, így a magas szénhidrátfogyasztás is elősegítette.
Forrás: www.press.uchicago.edu/pressReleases/2015/August/150806_qrb_hardy_et_paleo_diet.html