Kép forrása: freepick.com
Tudtad? A rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) a vastagbél extra fontos táplálói!
Már rengeteg hasznos tudásunk van a különféle zsírok hasznáról és káráról. Tudjuk, hogy a telített zsírsavak árthatanak a szervezetnek, kiváltói többek között az érelmeszesedésnek.
A telítetlen, közülük is a többszörösösen telítetlen szírsavak, az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak ellensúlyozzák a telített zsírok káros hatásait. A leginkább halolajokkal bevitt omega-3 zsírsavak a koleszterin-csökkentés mellett a gyulladásos folyamatokat is kedvező irányba mozdítják, de fontosak pl. a magzati és gyermekkori idegrendszer fejlődésében, a felnőttkorban is segítenek az idegműködést fenntartani, sőt, időskorban is hasznosak a demencia lassításában.
Ezek a hosszú szénláncú zsírsavak ma már számos étrend kiegészítőben, állati és növényi forrásból származóan kaphatók. a szénatomok száma bennük 13-20 között lehet.
Kevés szó esik azonban az úgynevezett rövid szénláncú zsírsavakról, angolul Short-Chain Fatty Acids – innen a rövidítés: SCFA.
A rövid szénláncú zsírsavak szénatomszáma 6, vagy ennél kevesebb. A rövid szénláncú zsírsavak a szervezetben a nem emészthető rostok bomlása során szabadulnak fel, bakteriális anyagcsere folyamatok révén. Megfelelő táplálkozással és a bélflóra egyensúlyban tartásával a szervezet számára szükséges mennyiségben biztosítottak.
Az SCFA-k az emésztetlen szénhidrátok/rostok anaerob erjedése során szabadulnak fel a vastagbélben. (1)
3 fő típust különböztetünk meg, melyek a rostok lebontásakor keletkeznek:
vajsav – sói a butirátok
propionsav – sói a propionátok
ecetsav – sói az acetátok
Az SCFA-k a vastagbél sejtek elsődleges energiaforrásai, a teljes emberi energiaszükséglet 5-10 %-áért felelősek. Felszívódásuk majdnem tökéletes, a széklettel csak kb 5%-uk ürül ki. (2)
A vastagbél a három SCFA közül a vajsavat (butirátot) hasznosítja leginkább energiaforrásként. A vajsav központi fontosságát a bélműködésben foglalja össze ez az ábra (4):
Butirát hiányában a bélhámsejtek éheznek,
bármennyire is jól ellátott a szervezet egyéb táplálékkal. Mikor fordulhat ez elő? Például akkor, ha
- ha nem fogyasztunk elég rostot
- ha a bélflóra összetétele nem megfelelő, és így a rostot nem tudja lebontani
- bizonyos gyulladásos vagy egyéb bélbetegségek esetén.
A hiányzó vajsav pótolható különböző vajsav tartalmú készítmények fogyasztásával. A tehéntejből készült vaj vajsav tartalma 3-4%, tehát 1 dkg vajban 3-400mg vajsav van, tributirin formájában.
A következő élelmiszeralkotók bomlásakor keletkezik vajsav:
- inulin
- FOS (fruktooligoszaccharidok)
- rezisztens keményítő
- pektin
- arabinoxilán
- arabinogalaktán
- guar gumi, stb.
A vajsav pótolható vajsav (butirát) készitmények formájában is. A pótlásról ITT olvashatsz.
A készítmény kiválasztásakor fontos figyelni arra, hogy a bevitt vajsav a gyomron átjutva a bélben tudjon hasznosulni. Erre szolgálnak az un. bélben oldódó formák.
A vajsav szerepét számos kutatás vizsgálta pl. túlsúly, cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek, daganatos bélbetegségek esetén, és idegrendszeri problémákkal összefüggésben.
A vastagbélben felszabaduló butirát/vajsav jelentős része tehát ott helyben energiaforrásként hasznosul. Kisebbik részét a propionáttal együtt a máj hasznosítja a glükoneogenezis során. Az acetát 50-70%-a is a májban hasznosul , a maradékot az izomsejtek használják energiaképzésre. Az acetát egy része a butiráttá alakul.
Az SCFA-k azon túl, hogy a butirát a vastagbélsejtek energiaforrása, szabályozzák a vastagbél pH-ját (savas irányban), ezzel befolyásolják a mikroflóra összetételét, csökkentik az epesavak oldhatóságát, közvetve növelik az ásványi anyagok felszívódását, csökkentik az ammónia felszívódását.
A vajsav (butirát) a vastagbél sejtek szaporodását és differenciálódását is befolyásolja. (1)
Postbiotics in human health. Hernandez-Granados Maria, José Franco Robles Elena
Food Research International vol. 137, 2020.
A vajsav pótlására ideális a tributirin, mely a táplálékban természetesen előfordul. A tributirin semleges SFCA-triglicerid (azaz egy glicerin molekula és 3 vajsav molekula alkotja) (3)
További információk a vajsavról és a hisztaminérzékenységről:
The Best POST-biotic Butyrate for Mast Cell and Histamine Supports (mastcell360.com
De mielőtt hozzákezdenél, ne feledd, hogy itt a hazai gyártású BUTTERINE® TRIO
Butterine® Trio MAX 30x . itt rendelheted!
- Hijova, Chmelarova: Short chain fatty acids and colonic health. Bratis. Lek. Listy 2007., 108 (8).
- Obesity-Associated Gut Microbiota. Shen, Maitin in: Diet-Microbe interactions in the Gut, 2015. Role of SCFA and their Receptors in Dietary „Energy-Harvest”
- Tributyrin, a Stable and Rapidly Absorbed Prodrug of Butyric Acid, Enhances Antiproliferative Effects of Dihydroxycholecalciferol in Human Colon Cancer Cells | The Journal of Nutrition | Oxford Academic (oup.com)
- Guilloteau et al., Nutrition Research Reviews (2010), 23, 366–384