POSZTBIOTIKUM? PREBIOTIKUM? PROBIOTIKUM?
Az utóbbi kettő ismerős, ugye?
A prebiotikum tulajdonképpen az élőflóra táptalaja, tápláléka, a mikrobiom életben tartását és szaporodását támogatja. Lehet pl. a gyümölcsökben, zöldségekben található sokféle rost, nehezen emészthető szénhidrát, amit a bacik erjesztenek (gyakran használt pl az inulin)-
A probiotikum maga a szervezet számára hasznos élő mikrobiom, melynek többféle szerepe van:
- a bélfalon való megtapadással „lefoglalhatja” a helyet a káros mikrobák elől
- a káros mikrobák fennmaradását/szaporodását gátló anyagokat termelhet
- olyan anyagokat hoz létre anyagcseréje sorén, mely a gazdaszervezet anyagcseréje szempontjából fontos/nélkülözhetetlen.
De mi is az a POSZTBIOTIKUM?
A TERMÉSZETES POSZTBIOTIKUM a szervezet élőflórájának olyan anyagcsereterméke, mely védi a(z emberi vagy állati) gazdaszervezet egészségét, de lehet mesterségesen előállitott is: a Nemzetközi Tudományos Pro- és Prebiotikum társaság (ISAPP) definiciójába belefér a „mikroorganizmusokkal termeltetett” posztbiotikum. Tehát szándékosan inaktivált mikrobák vagy azok anyagcsere termékei.
A mikrobiom nagyon sok fontos immunológiai és neurológiai reakcióban vesz részt, melyeket számos tanulmányban elemeztek.
Bármennyire rémisztő a nevük, a posztbiotikumokkal érdemes barátságban lenni.
A posztbiotikumok a probiotikumokhoz képest sokkal stabilabb élelmiszer összetevők.
A posztbiotikumok az élő szervezet mikrobiomjának anyagcsere termékei vagy alkotórészei.
A mikrobiom anyagcseretermékei és építőkövei azonban még kevésbé feltártak, de szerepük jelentős. Lehetnek
- rövid szénláncú zsírsavak
- vitaminok
- enzimek
Forrás: (1)
A rövid szénláncú zsirsavak (SCFA) a nem emészthető szénhidrátokból képződnek, illetve kis molekulaszámú hexózokból, pl. inulin, oligofruktóz, laktóz, szorbitol, mannitol.
Az SCFA-k, különösen az acetát és és propionát állatkisérletek szerint közvetlenül hat az áteresztő bélre (2)
A vajsav (butirát) a vastagbél-sejtek tápláléka.
Különösen a rezisztens keményitő jó vajsav-forrás.
Vajsavban gazdag ételek az őrölt magvak, nyers burgonya, zöld banán, különféle zöldségek. A krumpli és banán acetátban is gazdag, a búza és a kukorica pedig propionátban.
Vajsav-termelő baktériumok a Costridium fajok., Eubacterium fajok, Fusobacterium fajok, Butyrivibrio fajok., Megasphaera
elsdenii, Mitsuokella multiacida, Roseburia intestinalis, Faecalibacterium prausnitzii and Eubacterium hallii.
A vajsav szerepe a bélrendszerben
Kevés rostot, sok egyszerű cukrot tartalmazó táplálkozás a vajsav termelés csökkenéséhez vezethet.
A butirát (vajsav) közvetlenül befolyásolja a vastagbélflóra összetételét. Vizsgálatok szerint visszaszorítja a Escherichia coli, Campylobacter , Salmonella . and Shigella fajokat. Kedvező irányban befolyásolja a gyulladásos mediátorokat. (3)
Állatkisérletekben kimutatták a tributyrin (3 vajsav molekulát tartalmazó, a vajban is előforduló vegyület) védő hatását alkohollal szemben (4)
Szintén állatkisérletek szerint a tributirin segit a bélfal áteresztőképességének helyreállításában is antibiotikum kezelés után (5)
A POSZTBIOTIKUMokat az élelmiszeripar előszeretettel használja biológiai tartósításra, főként a bakteriocin hatásuk miatt.
Elölt probiotikumokat adnak a darált húsokhoz, fecskendezik a tengeri halak felületére, hogy a romlást/penészedést elkerüljék. (elölt Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus, L. acidophilus, L. casei hozzáadásával). Lactobacillus reuteri-vel gátolták a penészgombák szaporodását a kenyér felszínén. Lactobacillus brevis-t használnak darabolt zöldség tartósítására. Lactobacillus lactis által termelt nisin-t alkalmaznak tartósító biofilm képzésre.
A POSZTBIOTIKUM-oknak szerepe lehet a biogén aminok (hisztamin, tiramin, putreszcin) kontrolljában, mivel
– gátolhatják a biogén aminokat termelő tejsavbaktériumok szaporodását (6)
- közvetlenül lebonthatják a biogén aminokat
- megváltoztatják pl a pH-t, ami fontos környezeti tényező a biogén amin termelés szempontjából.
A POSZTBIOTIKUMoknak fontos szerep jut a csecsemőtápszerek összetevőjeként is (7)
A vajsavpótlás lehetőségéről
ITT tájékozódhatsz »
Források:
1/ Postbiotics in human health: Possible new functional ingredients? – ScienceDirect
2/ Suzuki et al., 2008 Physiological concentrations of short-chain fatty acids immediately suppress colonic epithelial permeability (cambridge.org)
3/ (Zaleski et al., 2013 (PDF) Butyric acid in irritable bowel syndrome (researchgate.net)
4/ Glueck et al. (2018) Tributyrin Supplementation Protects Immune Responses and Vasculature and Reduces Oxidative Stress in the Proximal Colon of Mice Exposed to Chronic-Binge
5/ (Cresci et al., 2013 (PDF) Lactobacillus GG and Tributyrin Supplementation Reduce Antibiotic-Induced Intestinal Injury (researchgate.net)
6/ Postbiotics produced by lactic acid bacteria: The next frontier in food safety (wiley.com)