Rostszegény diéta, FODMAP diéta, esetleg bélregenerálás?
A sokféle mai divatos vagy orvos, dietetikus által előírt diéta mellett hiánybetegségek is gyakran kialakulnak. Ilyenkor lehet szükség pl. a vajsav pótlására. Az abszolút nullás hisztamin diéta kezdeti szakaszában például csak burgonya vagy rizs fogyasztása ajánlott, ami nem bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben. A fruktózmentes diéta (mely a fruktózérzékenyeknek ajánlott) esetén igen kevés fajta zöldség vagy gyümölcs fogyasztása javasolt, ami szintén távol áll az egészséges étrendtől. Az ételérzékenyek által gyakran alkalmazott FODMAP diéta, vagy a Crohn-betegek számára előírt diéta is rostban szegény táplálkozást jelent.
Ma már egyre több szó esik a nem cöliákiás gluténérzékenység esetén tartott gluténmentes diéta esetleges negatív következményeiről is.
Mikor lehet szükséged vajsav pótlásra?
- Amikor FODMAP vágy más diéta miatt nem jut a szervezeted elég rosthoz.
- Amikor hiányozik a vajsav azoknak a bélbaktériumoknak, amelyek az emészthetetlen rostokat erjesztik.
- Amikor bármely más ok miatt bélregenerálásba fogsz.
A vajsav a vastagbél hámsejtek legfontosabb energiaforrása.
Hogyan jutnak hozzá a sejtek?
Az egészséges táplálkozás során megfelelő mennyiségben juttatunk un. emészthetetlen rostokat a szervezetbe. Emészthetetlen rostnak nevezzük jellemzően azokat a típusú rostokat, melyeket a szervezet saját emésztő enzimei nem tudnak feldolgozni. Ezek azután a bélbe kerülve táplálékul szolgálnak olyan baktériumoknak, melyek lebontják rövid szénláncú zsírsavakká.
Ezek közül a vajsav nagy része közvetlenül a bélben hasznosul (a többi rövid szénláncú zsírsav, mint a propionsav, ecetsav, hangyasav, stb. a szervezet más helyein szolgál az energia forrásaként).
Ilyen bélben élő baktériumok jellemzően a Faecalibacterium prausnitzii, Roseburia faecis és más Roseburia törzsek, többféle Eubacterium törzs, tehát nem azok, melyeket általában a probiotikus készítményekkel a szervezetbe juttatunk. Ezek a Gram-pozitív, az oxigénre nagyon érzékeny törzsek kifejezetten anaerobok (oxigéntől mentes környezeteben tudnak túlélni). A vastagbél hámsejteket borító nyálkahártya rétegben telepszenek meg, részt vesznek a barrier funkció fenntartásában. Lebontják a rezisztens keményítőt, inulint, különféle oligoszacharidokat.
A vajsav természetes módon előfordul a vajban, sajtokban, ghee-ben, kisebb mennyiségben az állati zsírokban és növényi olajokban. A szaga elég kellemetlen, kissé „izzadságszagú”, ezért önmagában kevéssé használható vajsav pótlására.
Vajsav pótlásra: Butterin Trio MAX 30x kapszula
Miért jó a Butterine® Trio Max?
Mert a Butterine® Trio Max-ban a vajsavat különleges LiCaps formában állítjuk elő. Ez azt jelenti, hogy a kemény zselatin kapszulába folyékony anyagot töltünk, majd összeforrasztjuk, így a Butterine Trio Max-ban nem érzed kellemetlen szagát és ízét.
(Ezzel érjük el, hogy a Butterine® Trio Max csak természetes anyagokat tartalmaz nem terheli mesterséges színezékkel, adalékokkal, tartósító szerekkel a szervezetet. A kapszula héjában sincs semmilyen színezék.)
Mert a Butterine® Trio Max nagy mennyiségben tartalmaz vajsavat (kapszulánként 410 mg) így alkalmasa vajsav pótlására.
Mert a Butterine® Trio Max a vajsavat tributirin formában juttatja a szervezetbe. Egyetlen nagy tributirin molekulából 3 vajsav molekula szabadul fel a bélben a lipáz enzim bontó hatására, viszont a gyomron még érintetlenül halad át – így eljut oda, ahol szükség van rá. A tributirin a vajban is előforduló természetes élelmiszer összetevő, de nem tartalmaz más, a tejben előforduló összetevőt (tejfehérjét, laktózt).
(Egyelőre nem létezik hivatalos javasolt napi adagolási mennyiség. Jellemzően 150-450 mg vajsavat szoktak adagolni. Napi 1 kapszula Butterine® Trio Max fogyasztását ajánljuk, ami 410 mg hatóanyagot jelent.)
Mert a Butterine® Trio Max nincs faltkartonba zárva, ezért kevésbé szennyezzük a környezetet.
Mert hazai fejlesztésű termék, és hazai élelmiszereket gyártó üzemben készül.
BUTTERINE® Trio Max 30x kapszula
Összetevő | 1 kapszula |
tributirin | 470 mg |
ebben vajsav | 410 mg |
Egyéb összetevők: méhviasz, cellulóz (kapszulahéj)
Laktózmentes, fruktózmentes, gluténmentes, hisztaminmentes.
Egy doboz Butterine® Trio Max 30 kapszulát, 12,3 g vajsavat tartalmaz.
Gyártatja és forgalmazza: Pharmacontact Hungary Kft. 1085 Budapest, Rökk Szilárd u. 17.
Gyártási szám: lásd a dobozon
Minőségét megőrzi: a jelzett hónap végéig lásd a dobozon (hónap/év)
Nettó tömeg: 18 g (30 kapszula)
Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Terhesség és szoptatás esetén használatát beszélje meg orvosával! Fénytől védve, száraz helyen, 25 ℃ alatt, gyermekektől elzárva tárolandó.