Szicília minden évszakban csodálatos. Igazi olvasztótégely, emberek, konyhák, a legváltozatosabb tájak, kristálytiszta tenger, friss levegőjű magas hegyek – itt mindenki megtalálja a kedvére való helyet.
A tengerparti nyaralás előnyeit (lásd a 10 pontot!) átgondolva a Mindenevők nyáron Pattiban töltött kis időt. A szicíliai vidék, az ételek/italok és szokások sok különlegessége megosztásra érdemes, minden ételérzékeny és egészséges ember élvezheti. 10 részes sorozatunkban kis nyarat hozunk a borongós télbe ezekkel az emlékekkel.
Dőljünk hátra a fotelben, lazuljunk el, és kezdjük is el a képzeletbeli utazást!
Patti évezredes múltú, 11 ezres kisváros a Földközi, azon belül a Tirrén-tenger partján, a sziget északi, zöldebb és kellemesebb éghajlatú oldalán, Messina és Palermo között. Szemben a vulkáni szigetek fantasztikus sora, köztük az időnként pöfögő Stromboli, ahova ember csak kirándulva jut (nincs állandó lakosa).
Patti hosszan elnyúló tengerpartja apró kavicsos, de Mongiove városrész mellett hatalmas sziklák határolják a tengert.
Ez természetvédelmi terület (Grotte di Mongiove), tele kisebb-nagyobb öblökkel és sok kis barlanggal, amik csak a tengeren át közelíthetők meg. (A hagyományok szerint egy ilyen barlangban találták a Tindari Fekete Madonnát, amit a tindari bazilikában őriznek)
.
Szeles időben jobb, ha csak a partól csodáljuk a mongiovei sziklákat, nem merészkedünk a vízbe, mert a hullámok egy-kettőre odacsaphatnak a hatalmas kövekhez. Napos, szélcsendes időjárás esetén viszont megcsodálhatjuk a türkizkék tengert, a természet formálta oroszlán arcú sziklát.
Oroszlánsziklából Pattiban kettő is van, egy a Mongiove-i parton, egy nagyobb pedig bent a tengeren, az utóbbit sirályok lakják. Úszva túl messze van, hajóval járják körbe.
Patti csodás panorámája, a taorminaihoz hasonló görög-római színháza, a tindari bazilika hagyományai ellenére kevéssé ismert. De talán ez a szerencséje, mert így nem zsúfolt turistaparadicsom, hanem egy kényelmes kisváros, sok érdekességgel, nagyon is élhető tengerparttal.
Kezdjük is az elsővel.
Sokféle hagymát használnak Pattiban, van itt salotta, vöröshagyma, fehér hagyma, helyi fokhagyma (nem kínai!), a legjobb lilahagyma pedig Calabriából érkezik. A hagymát persze nem olyan gyakran teszik az ételbe, mint mi. Levest alig esznek, az is leginkább minestrone, de ezt étteremben ne nagyon keresd. (A hallé sem gyakori, halat inkább főételként tálalnak.) A hagyma így marad salátába és grillezéshez, és például a capunata vagy caponata, azaz szicíliai lecsó(féle) alapanyagaként.
De van Pattiban egészen más hagyma. Ezt nem a boltban találtuk, séta közben figyeltünk fel rá, csak úgy, az út mentén, bent a városban. Ez a tengeri hagyma.
A tengeri hagyma – megtévesztő a neve – nem a tengerben terem, hanem a szárazföldön. Latinul Drimia maritima, (régen Scilla maritima) a spárgafélék közé tartozik. Méretes, 10-15-20 cm átmérőjű, esetenként kilós (!) hagymája részben kiáll a földből. Általában csoportosan terem. Levelet ősszel-tél elején hoz, amikor Szicíliában beköszönt az esős évszak. A tél vége felé a levelek elpusztulnak, és a növény csak nyár végén mutat újra életjelet. Hosszú, gyakran 1 méteresre nőtt száron hozza apró virágait. Mindezt csak úgy, Pattiban és környékén a vad hegyoldalban láthatjuk, néhol tömegekben virágzik.
Régebben a tengeri hagyma hagymáját gyógynövényként is használták.
A levelekből kipréselt nedvvel bőrbetegségeket gyógyítanak külsőleg – de irritáló hatású is lehet, jobb kerülni…. A magyar néphit szerint fogyasztásától a nagybeteg sorsa vagy jobbra, vagy halálra fordul. A néphit szerint a boszorkányok egyik füve. (Forrás: Wikipédia)
Belsőleg nem javasolt a használata, mert a nem megfelelő kivonat méreganyagokat is tartalmaz.
Lényeg ami a lényeg, nem amatőr természetgyógyászok kezébe való!
De virágcsokorban több, mint gyönyörű! Kombinálhatod a többi, útmenti földeken szedett növénnyel. Pattiban és Pattin kívül, csak úgy, az utak mentén találsz ilyen csodákat. (A fotón édesköménnyel vegyesen láthatod).
És mi ez az edény, amiben a tengeri hagymát tároltuk? Megtudhatod a következő részben! Hamarosan jelentkezünk!
Addig is: oroszlánszikla (a háttérben Milazzo). És ez tényleg ilyen!