Barion Pixel Skip to main content
search
0

Mit jelent a gyulladásos bélbetegség, kiket érint?

A gyulladásos bélbetegség, röviden IBD (Inflammatory Bowel Disease), alatt két betegség értendő, melyek a bélrendszer krónikus gyulladásával járnak, a Crohn betegség valamint a Colitis ulcerosa. Hazánkban több, mint 45 ezer embert érint, a világon pedig közel 5 millióan szenvednek IBD-ben.

A gyulladásos bélbetegség gyógyíthatatlan, de megfelelő kezeléssel jól kordában tartható. A betegség kialakulásának oka mai tudásunk szerint ismeretlen, de kockázatot jelenthetnek genetikai tényezők, immunrendszer nem megfelelő működése, illetve a bélflóra egyensúlyának felborulása. Vitatott, hogy kialakulásában mennyire játszik szerepet a túlzott mértékű stressz, a meglévő tüneteket azonban súlyosbíthatja, ha testileg, lelkileg kimerült állapotban van az érintett.

Az IBD tünetei leggyakrabban a 20-as és 40-es évek között jelentkezhetnek, de a betegség kialakulása egyre fiatalabb korban előfordul, akár gyermekeknél is megjelenhet.

A gyulladásos bélbetegség tünetei lehetnek többek között:

 • hasfájás, görcsök
 • hasmenés
 • láz
 • fáradtság
 • étvágy csökkenése
 • fogyás
 • véres széklet
 • fájdalmas székletürítés
 • végbéltáji fájdalom

 

 

bélgyulladásos bélbetegség - mindenevők - ibs chron betegség

Május 19. az IBD világnapja – miért fontos beszélni róla?

A gyulladásos bélbetegséggel együtt élni komoly kihívást jelent, mert az IBD alapvetően befolyásolja az életminőséget. A probléma kezelése érdekében szakorvosi segítség, speciális diéta is szükséges, mindemellett a betegség kihat a hétköznapi életünkre, megnehezíti az olyan egészségünk megőrzése szempontjából is fontos tevékenységeket, mint a sport, vagy a társas kikapcsolódás.

A világnap lehetőséget teremt arra, hogy felhívja a figyelmet a betegség okozta nehéz élethelyzetre, továbbá alkalmat ad az érintettek számára hogy találkozhassanak, tapasztalatot cseréljenek, a közösség pedig nem csak lelkileg tud támogatást nyújtani, de hasznos információk forrása is lehet, ami végső soron hozzájárulhat az életminőség javulásához.

Néhány hasznos tudnivaló a gyulladásos bélbetegséggel kapcsolatban

 • Colitis ulcerosa esetén, hosszú távon a megfelelő kezeléssel akár teljes tünetmentességet is el lehet érni.
 • Crohn-betegség tünetei kordában tarthatók megfelelő étrend és a stressz mérséklése mellett.
 • A gyulladásos bélbetegség során alkalmazott diéta esetében a vajsav hatása kedvező lehet. Bővebben a vajsav hatásairól itt, a vajsav pótlás lehetőségeiről itt olvashatsz.
 • Adókedvezményben részesülhetnek a bélnyálkahártya gyulladással küzdők. A kedvezmény Crohn-betegség és Colitis ulcerosa esetén is igénybe vehető a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján.

A gyulladásos bélbetegség világnapja 2022-ben és a hozzá kapcsolódó aktualitások

Május 19-ét az IBD világnapjának nyilvánították, ami lehetőséget teremt a találkozásra a betegséggel együtt élők, érdekvédelmi szervezetek és a témában jártas szakértők számára.  A világnap apropóján számos országban és hazánkban is több helyen rendezvények egész sorát szervezik meg abból a célból, hogy felhívják a figyelmet a betegségre, így nemcsak az érintettek gazdagodhatnak hasznos információkkal, de a nyilvánosság hozzájárul ahhoz is, hogy a téma mind inkább bekerüljön a köztudatba.

IBD Világnap 2022. május 22. vasárnap 9:30-17:30 között

IBD Világnap sem volt kivétel, a pandémia ideje alatt nem volt lehetőség személyes formában megvalósítani a korábbi években sikerrel lebonyolított rendezvényeket. 2022-ben azonban végre újra találkozhatunk. A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete szervezésében például május 22-én, Budapesten. A helyszínről és további információkról az egyesület weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

„Az IBD kortalan”

Az idei kampány témájával, az „IBD kortalan” a szervezők egyrészt arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a betegség bármely életszakaszban, akár a fiatalabb korosztályban is megjelenhet. A betegség minden korszakban hatással lehet az életminőségre, az egyes életszakaszokban a különböző korosztályok számára más-más a betegséggel összefüggő tényező jelenti a legnagyobb kihívást. A rendezvény programjait a szervezők igyekeztek úgy kialakítani, hogy azzal minden korosztályt meg tudjanak szólítani.

 

Gyermek IBD nap – 2022. június 10.

Ha a környezetünkben gyermek is érintett gyulladásos bélbetegségben, érdemes ellátogatni a gyermek IBD napra. Hasonlóan a legtöbb rendezvényhez két év kihagyás után először kerül személyes formában megrendezésre. A Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság szervezésében kerül megrendezésre a Gyermek IBD nap, Budapesten a Lion’s Garden Hotelben.

A 2022-es Gyermek IBD nap fő témái között szerepelnek:

 • monitorizálás lehetőségek a terápiában
 • elérhető új biológiai terápiák első tapasztalatai
 • a sürgősségi helyzetek és a diéta szerepe a gyulladásos bélbetegség kezelésében

Nálunk május a vajsav hónapja is!

Ha gyulladásos bélbetegségről van szó, legyen az Crohn betegség, vagy Colitis mindig szóba kerül a vajsav kedvező hatása. A vajsav fontos szerepet tölt be a bélrendszer egészségében, hozzájárul a bélhámot védő mucin (nyálka) termelődéséhez, ezen kívül a vastagbél energiaszükségletének 60 százalékát fedezi. 

Butterine Trio max 30x kampány az IBD nap alkalmából!

A gyulladásos bélbetegség világnapja alkalmából, egyedülálló akcióval szeretnénk kedveskedni Nektek!  Most érdemes feltölteni az otthoni vajsav készleteket, hiszen az akció időtartama alatt 2db Butterine Trio max 30x egy áráért, csak 4990 forintért a Tiéd lehet!

Vásárolj egy Butterine Trio max 30x kapszulából és egy második dobozt ajándékba adunk. Ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy vajsav pótlás könnyen, egyszerűen elérhető legyen számodra, a kizárólag természetes anyagokból álló Butterine Trio max segítségével.

Megnézem »

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com