Gyakorta olvashatunk légből kapott javaslatokat arról, mennyi zöldséget és gyümölcsöt együnk. Brit tudósok most 65 ezer (nem tévedés!) ember étkezési szokásait és a halálozási okok összefüggését vizsgálták.
Amint a Guardian beszámol róla, a napi 2 adag gyümölcs és 5 adag zöldség fogyasztása elég volt ahhoz, hogy csökkenjen a szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedések miatti halalozás. Még tovább gondolandó az az eredmény, hogy ezt a friss gyümölccsel-zöldséggel érhetjük el, a fagyasztottal és a konzervvel nem.
Dr. Oyebode és kollégái, úgy tűnik, az ausztrál táplálkozási javaslatokat támasztják alá – a világ másik felén láthatóan jobban értenek a táplálkozáshoz. És hogy mennyi az 5 plusz 2 adag valójában? 5 alkalommal 75 g zöldség és 2 alkalommal 150g gyümölcs.
És milyen fajtát válasszunk? Mindenevőként nem mondhatok mást: minél többfélét, annál jobb!
Kattints a képre az eredeti (angol) cikkhez, és a részletes adatokhoz!
Ne felejtsd el, hogy a gyümölcsök-okozta problémáid is könnyen megoldódhatnak, csak tegyél ellene!
Ide kattints, hogy lásd, mit javaslunk a fruktózhoz kapcsolódóan.