Barion Pixel Skip to main content
search
0

A mentes diéta veszélyt jelenthet az egészségünkre?

Amikor mentes diétába kezdünk, legfőbb célkitűzésünk, hogy egészségesebbek, elégedettebbek legyünk, jobban érezzük magunkat, esetleg megszabaduljunk az életünket megkeserítő kellemetlen emésztőrendszeri problémáktól.

Azonban, ha nem vagyunk elég körültekintőek, a jó szándékkal elkezdett mentes diéta révén könnyen a visszájára fordulhatnak a dolgok.

Próbálkozásaink nemcsak hiábavalóak lesznek, de végső soron árthatunk az egészségünknek, hiány állapotokat idézhetünk elő a szervezetünkben, melyek hosszú távon további károkat okozhatnak nekünk.

Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat és tévhiteket a mentes diétákkal kapcsolatban, mert a megfelelő információk és a kellő tudatosság hozzájárulhat ahhoz, hogy erőfeszítéseink megtérüljenek és egészségesebb, kiegyensúlyozottabb táplálkozási szokásokat alakíthassunk ki.

 

Mi az a mentes diéta?

A „mentes” kifejezés sokféle élelmiszer összetevőre utalhat. Kétségtelen, hogy manapság úgy alakulnak az étkezési trendek, hogy sokak számára a mentes egyet jelent az egészségessel. Ez azonban nem feltétlenül van így.

Érdemes megnézni mik azok az összetevők, amit az adott diéta kerül és mi okból. Az élelmiszerekhez adott egyes adalék anyagok valóban károsak lehetnek, illetve bizonyos egészségügyi problémák esetén átmenetileg, vagy tartósan tényleg szükség lehet adott összetevők kihagyására, de a „mentes” étrend önmagában nem jelent egyet az egészségessel.

A táplálkozástudomány ennél jóval összetettebb dolog, hiszen a testünk igen érzékeny műszer, ha megváltoztatunk akár egy apró dolgot az étkezésünkben, vagy az életmódunkban, az változásokat fog előidézni a szervezetünkben is.

 

Mitől lehet mentes egy élelmiszer?

allergénektől mentes
Allergének lehetnek a glutén, laktóz, szója, cukor, tojás, mogyoró stb. Ezeket akkor érdemes kerülni, ha orvosilag igazolt ételintoleranciában, vagy ételallergiában vagyunk érintettek.

húsmentes, vagy állati összetevőktől mentes
Ide tartozik a vegetáriánus, valamint a vegán étrend.

egészségtelen összetevőktől mentes
Az egészségtelen összetevők azok, amelyektől valóban érdemes tartózkodnunk. Ilyenek a tartósítószerek, hozzáadott cukrok, ízfokozók, aromák, színezékek, illetve a többszörösen feldolgozott élelmiszerek melyek helyett válasszunk természetes alapanyagokat.

 

mentes diéta veszélyei - Mi? Mikor? Hogyan? A mentes diéta veszélyei – Mit? Mikor? Hogyan?

 

A mentes diéta veszélyei

 

Hiány állapotok, avagy a minőségi éhezés

Az éhezés alapvető tápanyag- és energia hiánnyal jár, míg a minőségi éhezés azt jelenti, hogy az étrendünkből hiányoznak a szervezet egészséges működéséhez szükséges fontos tápanyagok, ásványi anyagok, vagy vitaminok. A mentes diéták esetében nagyobb a kockázat, hogy valamilyen hiány állapot alakuljon ki.

Például a glutén mentes étrend során kimaradnak a rostok, melyek fontos szerepet játszanak az anyagcsere folyamatokban. Fontos tudni, hogy a glutén kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem okoz problémát az egészséges ember számára, mellőzésével azonban többek között megnőhet a folsavhiány, vashiányos vérszegénység kockázata is.

A rostszegény étrend, például a FODMAP diéta, vagy a fruktóz mentes diéta esetén megváltozik a bél baktérium flórájának összetétele és mennyisége. Ha a táplálékban nincs megfelelő mennyiségű rost, vagy ha a bélben hiányoznak a szükséges baktériumok, akkor kialakulhat a vajsav hiány.

A vajsavnak fontos szerepe van a bélfal egységének megőrzésében. Ha pedig a bélfalban a sejtek közötti kapcsolatok meglazulnak, akkor kiszivároghatnak olyan, a szokásosnál nagyobb molekulájú anyagok, amiket a szervezet idegennek, allergénnek ismerhet fel, és allergiás, gyulladásos reakciók indulhatnak el.

Ennek vége lehet akár valamely autoimmun betegség kialakulása is.

Ezért ha ideiglenesen vagy tartósan rostszegény diétát kell alkalmaznunk nagyon fontos a vajsav pótlásáról gondoskodni.

Az egyoldalú táplálkozás gyakran észrevehetetlenül okoz problémát, további következménye lehet, hogy megnövelheti számos betegség kialakulásának kockázat.

Ha ételintoleranciában vagyunk érintettek, komolyan oda kell figyelnünk a problémás élelmiszerek mellőzésére, de aki nem küzd ilyesmivel, sokszor szükségtelenül alkalmaz szigorú étrendi szabályokat, ezzel vitaminhiányt és nem megfelelő ásványi anyag bevitelt kockáztatva.

 

Leggyakoribb diétahibák

 

Feleslegesen szigorú diéta:
Gyakran akkor kerül rá sor, amikor a diéta kiválasztásánál nem vagyunk elég tudatosak, vagy kevés hiteles forrásból származó információval rendelkezünk.

A feleslegesen tartott túl szigorú diéta nemcsak tápanyaghiány veszélyével fenyeget, de szorongást is okozhat, ha nehezen tudunk megfelelni a követelményeknek.

Tévhitek:
Egy étkezési szokás bevezetésétől téves elképzelésekre alapozva, olyan hatást várunk, ami végül nem következik be, vagy épp ellentétes következményekkel jár. Például a fogyókúrázók gyakran tévesen gondolják, hogy glutén mentes kenyér nem hizlal, ez valójában nem igaz.

Nem szakszerűen kiválasztott diéta:
Az öndiagnosztizálás veszélyes lehet, mert előfordulhat, nem megfelelő diétát kezdünk el követni. Fontos, hogy az étrend összeállítását dietetikus végezze, mert így garantált az étrendünk helyes tápanyag összetétele. Ne feledjük, a mentes diéta nem csupán bizonyos élelmiszerek elhagyásáról szól.

A dietetikus abban is a segítségünkre lehet, hogy rendszeresen ellenőrizze a tápláltsági állapotunkat.

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com