Barion Pixel Skip to main content
search
0

Mit jelez a szervezet az emésztési problémákkal?

Emésztési problémákkal, mint a hasmenés, székrekedés, fájdalmas székletürítés, puffadás, hasi görcsök, kellemetlen felfúvódás, gyomorégés, alkalomszerűen mindannyian találkozhattunk már. Azonban, ha a kellemetlen tünetek állandósulnak, megkeseríthetik a mindennapokat, sőt akár a háttérben meghúzódó problémákra, vagy akár súlyos betegségekre is utalhatnak. Az emésztési problémák megjelenése a szervezet egyik legfontosabb figyelmeztetése, hogy veszélyben az egészségünk, az emésztőrendszerünk egyensúlya felborult, mindez komolyabb betegségeknek is táptalajt adhat, de a kellemetlen tünetek a lelkiállapotunkat is negatív irányba befolyásolhatják.

Aggódnunk kell, ha rendszeres emésztési problémákat tapasztalunk?

Nem feltétlenül, de nagyon fontos, hogy kiderítsük, mi okozza a kellemetlen tüneteket. Ha valamilyen ételintolerancia áll a háttérben szükség van az étrendünket érintő tartós változtatásokra, de az is előfordulhat, hogy olyan problémával állunk szemben, ami egy átmeneti diétával, a bélrendszer regenerálásával megszüntethető lesz. Ha valamilyen krónikus bélbetegség áll a háttérben, akkor sem kell lemondani a teljes értékű életről, hiszen sok esetben az emésztőrendszert érintő betegség megfelelő étrenddel és egészségesebb életmóddal jól kordában tartható és akár teljes tünetmentességet is el lehet érni.

Ha gyakran tapasztalunk emésztési problémákat első lépésként forduljunk orvoshoz.

 

A tünetek hátterében sokféle betegség, vagy krónikus egészségügyi állapot állhat, de nagyon gyakoriak az alábbi okok:

Az emésztési problémák okozta kínzó, sokszor fájdalmas tünetektől könnyen megszabadulhatunk, ha négy egyszerű módszert alkalmazunk. Az emésztésünk, az ott problémát okozó tüneteink is egyediek, ahogy mi magunk is azok vagyunk. Ezért fontos kiemelni, hogy itt nem általános javaslatokról van szó, a hatékonyság kulcsa, hogy ezeket a módszereket személyre szabottan alkalmazzuk. Ebben lehet segítségünkre egy orvos, dietetikus, egyéb szakember.

 

emésztési problémák ibs fodmap diéta irritábilis bélszindróma mindenevők

 

4 módszer az emésztési problémák kezelésére

 

1. Helyes táplálkozás, vagy diéta

Ha sikerült kideríteni mi okozza az emésztési problémáinkat, lehetséges, hogy szükség lesz az ennek megfelelően kialakított diéta alkalmazására. Lényeges, hogy a diétás étrend összeállítását dietetikus végezze, mert így biztosíthatjuk magunkat a megfelelő vitamin- és tápanyag bevitelről. Egyes diéták, mint például a FODMAP diéta is arra összpontosít, hogy feltérképezzük a panaszokat okozó élelmiszereket és azokat igyekezzünk elkerülni. A FODMAP egy átmeneti diéta annak érdekében, hogy megismerhessük mi az, amire a szervezetünk kellemetlen tünetekkel reagál. Azonban vannak olyan problémák, mint az ételallergia, ahol létfontosságú a kockázatot jelentő ételeket kiiktatni.

 

2. Megfelelő stresszkezelés

A túlzott, vagy nem megfelelően kezelt stressz ronthat a tüneteinken, súlyosbíthatja a kiváltó okokat. Ráadásul a káros mértékű stressz befolyással lehet az életmódunkra, azaz nagyobb valószínűséggel tesszük ki magunkat a helytelen táplálkozás, az alkohol, vagy más káros szokás okozta veszélyeknek. A helytelen életmód okozta folyamatos terhelés következtében a bélflóra egyensúlya felborulhat, ami árthat az egészségünknek.
Egyéni módszerek kiválasztása: A legtöbb stresszkezelési technika azért nem működik, mert nem veszi figyelembe az egyéni szükségleteket. Ahogy az ételek esetében kikísérletezhetjük melyek, azok, amik panaszokat okoznak és mik, azok, amiket nyugodtan ehetünk, a stresszkezelési módszereket is tesztelni kell, mi az, ami beválik, amit élvezünk és melyek, azok, amiket inkább erőltetettnek érzünk. A megfelelő módszerek kiválasztása, átmeneti nehézségek megoldása érdekében pszichés támogatást is igénybe vehetünk.

Hasznos lehet un. adaptogén gyógynövények (ginzeng, Rhodiola, spenót, stb) alkalmazása.

 

3. Mozgás

Amikor az egészségünkről van szó talán a leggyakrabban a testmozgás fontosságát hangsúlyozzák a szakemberek és a különböző életmód blogok. A megfelelő mozgásforma megtalálása, beillesztése a mindennapjainkba azonban nem egyszerű feladat. Legalább olyan körültekintően kell eljárnunk, mint a helyes étrend kialakítása esetében. Mindannyian mások vagyunk a testünknek is más-más mozgásformákra van szüksége. Az emésztőrendszeri problémák sokszor megnehezítik, a fájdalom és kellemetlen tünetek, akár el is lehetetlenítik a sportolást. A kiváltó okok tükrében megfelelően kiválasztott mozgásforma segíthet az emésztőrendszeri problémákon, a testhezálló mozgásforma kiválasztásában is segítségünkre lehet egy szakember.

 

4. Egészséges bél

Ha az emésztési problémák kezeléséről, megszüntetéséről beszélünk fontos a bélrendszer egészségét, bélregenerálást szem előtt tartani. Sokat segít a megfelelő étrend, de önmagában nem oldja meg a problémát, sőt, akár bizonyos hiányállapotokat is előidézhet, ha nem vagyunk elég körültekintőek a diétázással. A rostszegény diéták például vajsav hiányos állapotot okozhatnak, ami mentén az eredetinél is súlyosabb problémákat alakulhatnak ki, ilyen lehet akár az autoimmun betegség is. A vajsav pótlása nem csak a hiányállapot megelőzése miatt fontos, de kedvező lehet mindenféle gyulladásos bélbetegségben, Crohn szindróma, Colitis ulcerosa, irritábilis bél szindrómában és egyéb bélrendszert érintő betegségekben alkalmazott diéták esetén is.

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com