Barion Pixel Skip to main content
search
0

Ételérzékenység, ételintolerancia esetén szuper fontos a hiteles információ kezelése.

A dietetikusok hete alkalmából a szövetség ad iránymutatást arra, hogyan kezeljük a milliónyi táplálkozási információt. A közleményt itt tudod elolvasni:

📺… – Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – Terítéken az egészség | Facebook

 

A sok hasznos tanács mellett jó lenne, ha a szövetség adna javaslatokat, állásfoglalást a különböző étkezési intoleranciák dietetikai kezelésére is! A német allergológusok rendszeresen publikálnak ilyen iránymutatásokat, de itthon hiányzik az ételérzékenységek, a különböző bélbetegségek esetén tartandó diétákra vonatkozó hivatalos szakmai információ.

Például, mennyi ideig érdemes/szabad tartani egy diétát? Milyen következményekhez vezethet, ha hónapokon keresztül számos tápanyagforrást megvonsz magadtól? Ha rostszegény fruktóz- vagy FODMAP diétát tartasz?

Milyen következményei lehetnek, ha valódi hús helyett növényi fehérjés húspótlókat használsz, amik nagyrészt egyoldalú borsó- vagy szójafehérje koncentrátumok? Egyáltalán, mennyire veszélytelen a vegán őrület (miközben tudjuk, hogy a rizsföldek több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a marhahús-tenyészetek).

Millió megválaszolatlan kérdés, és akkor még nem is beszéltünk a divatdiétákról.

Ha beütöd a szövetség oldalán a keresőbe az „ételallergia” vagy az „ételintolerancia” keresőszót, egyetlen cikk jelenik meg:

Az ételintolerancia vizsgálatokról

tehát olvashatsz egy közel 10 éves, pár soros PR cikket  arról, hogyan  végeznek laborteszteket . De a diétákról egy szót sem.

A dietetika az egyik legfontosabb tudománnyá nőtte ki magát, de ahány publikáció, annyiféle – és sokszor egymásnak ellentmondó – eredmény, állandóan változó „tanácsok”. Laikusként szinte lehetetlen megtalálni a helyes utat, marad a kísérletezgetés, ami sokat árthat. Jó lenne látni segítő elmozdulást a Szövetség részéről!

Nézzünk másfelé:

Létezik Táplálkozástudományi Intézet, na ők újfajta élelmiszerek kifejlesztésére fókuszálnak

https://mek.unideb.hu/taplalkozastudomanyi-intezet

de hát tudjuk, ez mind feldolgozott élelmiszer, sokszor ultrafeldolgozott, és javarészt nem az ételérzékenységre fókuszál.

Rövid nemzetközi kitekintés:

112 ezer tagja van a világ legnagyobb szövetségének, ami a gyakorló dietetikusokat és táplálkozási szakembereket fogja össze, de a honlapjukon az evidencia alapú táplálkozási útmutatók között sem találsz más ételintoleranciát, csak a cöliákiát.

 

A nyilvános oldalukon találsz egy szócikket legalább az eliminációs diétákról. Ebben a legfontosabb:

  1. „Elimination diets are not meant to be followed for long periods of time and should only be done so under the supervision of a health care provider.”

tehát eliminációs diétát nem szabad hosszú ideig tartani (azaz mielőbb meg kell kezdeni a visszapótlást).

De legalább tudjuk, hogy az „eatright” oldal neve alatt megjelenő információ hiteles forrásból származik.

 

Éljen a dietetikusok hete!

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com