Barion Pixel Skip to main content
search
0

FODMAP? DIÉTA?

Az Irritábilis Bél szindróma (IBS) a bélgyógyászok számára az egyik legkeményebb dió. Számos vizsgálatot végeznek, amíg a diagnózist felállítják (nagyon gyakran fruktóz, laktzóz vagy hisztaminérzékenység áll a háttérben), és csak utána jön a neheze: hogyan is kezeljék. Számos kipróbált természetes és szintetikus hatóanyag mellett is gyakran fennmaradnak a tünetek.

Az ausztráliai Monash egyetem tudósai, Peter Gibson professzor és munkatársai több évtizede kutatják az IBS táplálék-tünet összefüggését, és a kutatások kapcsán jutottak el egy olyan étrendi javaslathoz, ami szignifikáns javulást idézhet elő a tünetekben. Ez az étrendet FODMAP diétának nevezték el.

Na de mi is az a FODMAP diéta?

A FODMAP diéta lényege, hogy a kezelés kezdetén kizárnak minden olyan nehezen felszívódó rövid szénláncú szénhidrátot (fruktóz-jellegű összetevőt) tartalmazó ételt a fogyasztható táplálékok közül, amik emésztőenzim-bomlás és felszívódás nélkül erjednek a bélben, és emiatt felfújódást, görcsöket, stb okoznak. Angolul fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols, magyarul fermentálódó kevés cukormolekulát (oligoszacharid), kettős cukor molekulát (diszacharid – pl. laktóz), egyes cukormolekulát (monoszacharid – pl. fruktóz) vagy poliolt (cukoralkoholt – pl. szorbitol és mannitol, édesítőszerek alkotóiként is) jelent a rövidítés. Oligoszacharidok – fruktánok és galakto-oligoszacharidok találhatók a hüvelyesekben, hagymában, fokhagymában, búzában, rozsban stb.

Jelentős mennyiségű rost kimarad így egy időre az étrendből. Nagyon fontos, hogy csak egy időre, mert a TARTÓS KORLÁTOZÓ DIÉTA sokkal többet árt, mint használ, tápanyaghiányhoz, a bélflóra kedvezőtlen átalakulásához vezethet.

FODMAP diétát mindig szakember segítségével kell elkezdeni. Ehhez szükséges lehet legalább két hétig étrendi naplót vezetni, felírva nemcsak az adott időpontban elfogyasztott ételeket, hanem időpont szerint a jelentkező tüneteket is. Egy ilyen napló  bármilyen ételérzékenység gyanúja (pl. fruktóz-vagy hisztaminérzékenység) esetén is kifejezetten ajánlott!

A szigorú diéta nem tarthat tovább néhány hétnél, utána mindenképp el kell kezdeni a kihagyott ételek fokozatos visszavezetését az étrendbe, az egyéni érzékenység alapján!

A FODMAP diéta sokban hasonlít a fruktózérzékenyek diétájára, csak még annál is szigorúbb. A fruktózérzékenység diétáját segítő fruktóztáblázatot ITT találjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Victoria Linnen : https://www.pexels.com/hu-hu/foto/elelmiszer-etel-gyumolcs-varosi-26775506/

 

A legautentikusabb rövid tájékoztató FODMAP táblázat a Monash egyetem oldaláról

                                                  Magas FODMAP-tartalmú ételek                   Alacsony FODMAP alternatívák
Zöldségek Articsóka, spárga, karfiol, fokhagyma, zöldborsó, gomba, hagyma, cukorborsó Padlizsán/padlizsán, bab (zöld), pak choy, zöldpaprika (kaliforniai paprika), sárgarépa, uborka, saláta, burgonya, cukkini
Gyümölcsök Alma, almalé, cseresznye, szárított gyümölcs, mangó, nektarin, őszibarack, körte, szilva, görögdinnye Kantalupe, kivi (zöld), mandarin, narancs, ananász
Tejtermékek és alternatívák Tehéntej, puding, tejpor, fagylalt, szójatej (teljes szójababból), édesített sűrített tej, joghurt Mandulatej, brie/camembert sajt, feta sajt, kemény sajtok, laktózmentes tej, szójatej (szójafehérjéből készült)
Fehérjeforrások A legtöbb hüvelyes/hüvelyes, néhány pácolt hús/baromfi/tenger gyümölcsei, néhány feldolgozott hús Tojás, kemény tofu, sima főtt húsok/baromfi/tenger gyümölcsei, tempeh
Kenyér és gabonafélék Búza/rozs/árpa alapú kenyerek, reggeli gabonapelyhek, kekszek és snack termékek Kukoricapehely, zab, quinoa pehely, quinoa/rizs/kukorica tészta, rizskalács (sima), kovászos tönkölykenyér, búza/rozs/árpa mentes kenyér
Cukrok, édesítőszerek és édességek Magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, méz, cukormentes édesség Étcsokoládé, juharszirup, rizsmaláta szirup, asztali cukor
Dió és magvak Kesudió, pisztácia Makadámia, földimogyoró, tökmag/pepitas, dió

A FODMAP DIÉTA HÁTRÁNYAI

Le kell mondani a FODMAP diéta során rengeteg hasznos rosttartalmú élelmiszerről. Ezek a gyümölcs- és zöldségrostok nemcsak a székletformálás miatt fontosak, hanem legfőképpen azért, mert belőlük a hasznos bélbaktériumok (mint pl. a Faecalibacterium prausnitzii) rövid szénláncú zsírsavakat (short chain fatty acids, SCFA) termelnek. A vajsav, az egyik legfontosabb SCFA a vastagbél hámsejtek elsődleges energiaforrása, ráadásul a bélfal épségének fenntartásában és szervezet immunitásában is kulcsszerepe van. Ezért is fontos, hogy ne vonjuk meg tartósan szervezetünktől a rostokat.

 

De két jó hírünk is van!

ÚJ EREDMÉNYEK

1/ Az első jó hír az, hogy a  Monash egyetem kutatói találtak olyan gyümölcsöt, ami „FODMAP-biztos”, azaz FODMAP diétában nemcsak fogyasztható, hanem kifejezetten hasznos is. Egyszerre 2 db kiwi gyümölcs, naponta kétszer nem okozhat gondot a Monash egyetemi szakemberek szerint.

A kiwi gyümölcs régóta vizsgálatok tárgya, és azt találták, hogy az új-zélandi kiwi különösen hasznos lehet székrekedés esetén, tehát az IBS székrekedéses formájában javallt elsősorban fogyasztani. Vannak benne könnyen és nehezen oldódó rost, polifenolok és egy actinidin nevet viselő enzim, ami a fehérjebontást segíti. A vizsgálatok szerint a kiwi legalább annyira hatékony, mint az utifűmag héja – utóbbi viszont nem igazán része a FODMAP diétának.

2/ A második jó hír pedig, hogy a rosthiányos diéta esetén is tudjuk energetizálni a beleinket, hiszen már kapszula formájában is magunkhoz vehetjük a vajsavat. A BUTTERINE® Trio Max tributirin tartalmú kapszulának már D-vitaminnal dúsított változata is kapható, ez a BUTTERINE® TRIO D kapszula.

És most jön a ráadás!

Ami a legújabb kutatásokat illeti, jót tudni, hogy a Monash egyetemen a bélgyógyászok a lélekgyógyászokkal (tehát egy gasztroenterológus-pszichológus csapat) együtt kifejlesztettek egy pszichoterápiás alkalmazást. Ez az alkalmazás a szigorú klinikai vizsgálatok során pont olyan sikeresnek bizonyult az IBS tüneteinek csökkentésében, mint a FODMAP diéta. Az alkalmazás neve NERVA, angolul itt található róla bővebb információ. Újabb  bizonyíték az agy-bél tengely fontosságára!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nyitókép: The Lazy Artist Gallery fotója a Pexelsről: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/1332313/

zárókép: http://cottonbro studio fotója a Pexelsről: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fekete-hosszu-ujju-ingben-ezust-nyaklancban-5028426/

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com