Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg sütőtök
- 12 dkg köles
- 2 evőkanál xilit
- 1 evőkanál méz (10gramm)
- szezámmag (forgatáshoz)
- fűszerek: fahéj, szerecsendió, só
A sütőtököt daraboljuk, a magházat eltávolítjuk. Sütőben alufóliábal borított tepsiben 180 fokon kb. 40 percig sütjük, illetve amíg meg nem puhul. Ezután a tök húsát lefejtjük a héjról és összeturmixoljuk pépes állagúvá. Eközben a kölest megpirítjuk szárazon, majd másfélszeres mennyiségű vízben 10 percig főzzük. Mikor megpuhult levéve a tűzről fűszerezzük szerecsendióval, fahéjjal, 1 evőkanál mézzel (10gramm) és 2 evőkanál xilittel. Hozzáadjuk a pürézett sütőtököt, gombócokat formálunk, olajban megpirítjuk, végül szezámmagba forgatjuk. Amennyiben sósan szeretnénk fogyasztani a mézet és a cukrot kihagyhatjuk a receptből.
1 adag tápanyagtartalma:
- Energia: 415 kcal
- Fehérje: 3,7 g
- Zsír: 1,4 g
- Szénhidrát: 43 g
1 adag fruktóz mennyisége: 4 g (Ajánlott 1 kapszula Xylosolv bevétele, mely 6,2 g fruktóz átalakítását segíti.)