Szerves kukoricacukor fruktózmentesen

1.450 Ft ÁFA-val

Szerves kukoricacukor fruktózmentesen készülő ételek édesítésére

Fruktózmentes édesítőszert keresel? Fruktózmentesen étkeznél? Fruktózérzékenység esetén nem mindegy, milyen édesítést választunk!  Fruktózmentes készült süteményhez válaszd a Szerves kukoricacukrot! További fruktózmentes édesítőszereinkről tájékozódj honlapunkon!
Nettó tartalom:250 g
Bio kukoricából készült finom szemcsés glükózszirup. A kristálycukor és a dextróz alternatívája, különösen a fruktóz-intoleranciában szenvedok számára.
  • Éljen gondtalanul fruktóz intoleranciával
  • alacsony FODMAP
  • gluténmentes
  • laktózmentes
  • vegan
Frusano A kukoricacukor a legtöbb receptben egy az egyhez arányban helyettesítheti az asztali cukrot   , az eredmény kissé kevésbé lesz édes. Frusano A kukoricacukor a dextrózhoz hasonlóan túlnyomórészt glükózból áll, de jóval alacsonyabb a víztartalma.
Háttérinformációk: A dextróz akár 10% vizet is tartalmaz. A benne lévő víz a dextróz kristályszerkezetében van megkötve, de felszabadul, amikor a dextróz feloldódik, pl. egy süteménytésztában. Ez az oka annak , hogy gyakran mondják, hogy a dextróz folyékonyabbá teszi a tésztát vagy más ételeket. A Frusano kukoricacukor esetében ez nem így van.
Organikus szárított glükózszirup organikus kukoricából
Összetevők: Organikus szárított glükózszirup.
Diétára alkalmas alacsony fruktóz és FODMAP: Fruktóz <0,5%, Szacharóz <0,5%, Dextróz 91%, Maltose 5%.
Táplálkozási információk
a 100g
Energiaérték
1683kJ/402kcal
Zsírok
0g
    ebből telített zsírsavak
0g
Szénhidrátok
99g
    amelyek közül cukrok
97g
Élelmi rost
0g
Fehérjék
0g
0g
Szorbitmentes, a törvénynek megfelelően édesítőszermentes.
eco-monitoring: DE-ÖKO-037 EU/non-EU Agriculture
Fruktózmentesen étkeznél? Fruktózérzékenység esetén nem mindegy, milyen édesítést választunk!  Fruktózmentes készült süteményhez válaszd a Szerves kukoricacukrot!
Poliolokat még véletlenül se válasszunk fruktózmentes édesítőszernek!
Fruktózmentes édesítőszer lehet még a rizsszirup vagy a mézhelyettesítő Tapi dream. Utóbbi fruktózmentes édesítőszer tápióka szirupból készül, pitypangkivonattal és mézédes kivonattal.
A fruktóz malabszorpció vagy  fruktózérzékenység nem genetikai fruktózintolerancia. Ez azt jelenti, hogy a fruktózérzékenyeknek nem kell 100%-ban fruktózmentes étrendet tartaniuk egész életük során. A fruktózérzékenység a fruktóz felszívódás zavara. Nem enzimhiány okozza a fruktóz felszívódási problémát. A fruktóz malabszorpció esetén hiányzik az az „átemelő”, ami a bélfalon keresztül a véráramba juttatja bélből a fruktózt. Az átemelő transzporterek neve GLUT2 és GLUT5. A fruktóz transzporterek glükóz hiányában nem tudnak működni, ezért fontos az élelmiszerek fruktóz tartalma mellett a glükóz tartalomra, illetve a fruktóz/glükóz arányra is figyelni. Minél jobban eltolódik ez az arány a glükóz javára, annál könnyebb a fruktóz felszívódása a vékonybélből.
Az irodalmi adatok alapján még a fruktózérzékenyek is képesek egyszerre 6 g fruktózt megemészteni. Fontos megjegyezni, hogy fruktóz malabszorpció esetén nem a napi fruktóz bevitelre kell figyelni, hanem az egyszeri adagra, hiszen a fruktóz transzporter a felszívódás után bizonyos idővel „regenerálódik”, azaz újra képes fruktóz szállításra. Még egészséges embernek is gondot okozhat egyszerre 25 g-nál nagyobb mennyiségű fruktóz megemésztése, hiszen a transzportkapacitás egészséges szervezet esetében is korlátozott. Ezért okozhat puffadást egyszerre nagy adag görögdinnye vagy banán fogyasztása.
A fruktózmentes diéta segít a fruktózérzékenység leküzdésében. Hosszan tartó fruktózmentes étrend azonban megvonási tünetekhez vezethet. ezért nem ajánlott. A német allergológusok által fruktózérzékenyek számára kiadott fruktózmentes diéta irányelv szerint a szigorú fruktózmentes étrend csak 2 hétig tartandó. 2 hét elteltével fokozatosan meg kell kezdeni a fruktóz hozzápótlást, a különböző fruktóztartalmú zöldségek, gyümölcsök kis adagjának próbálgatásával. Fontos tudni, hogy minden fruktózérzékeny más-más élelmiszerre adhat reakciót, így nincs általános recept a fruktózmentes vagy fruktózszegény diétára.
A DGAKI ajánlásáról a háromfázisú fruktózmentes diétával kapcsolatban ITT olvashatsz bővebben.
A fruktózmentes  vagy fruktózszegény élelmiszerek segítenek a harmadik fázisban felépíteni a megfelelő fruktózszegény étrendet.
Ha időnként „bűnözni” szeretnénk, akkor érdemes előre beszerezni a Fructaid kapszulát ITT. A Fructaid kapszula egy olyan enzimet (glükóz izomerázt) tartalmaz, ami a fruktózt glükózzá alakítja. A glükóznak nincs szüksége külön transzporterre a felszívódáshoz, mivel passzív módon simán átjut a bélfalon. Ráadásul az élelmiszerrel bevitt fruktóz glükózzá alakítva segíti a fruktóz transzporter GLUT5 működését is, így a maradék fruktóz könnyebben felszívódik.
A fruktózmentes diétát igénylő fruktózérzékenység kiváltó oka lehet a SIBO (a vékonybélben bizonyos baktériumok túlszaporodása), a vékonybél gyulladás.
A fruktózérzékenység esetén alkalmazott tartós fruktózszegény vagy fruktózmentes diéta rosthiányhoz vezethet. A rostok bevitele többek között  a bélhámsejtek elsődleges energiaforrását képező vajsav (butirát) képződéséhez is elengedhetetlen. Ezért is okozhat károkat a túl  hosszan  tartó fruktózmentes diéta. Rosthiányos táplálkozás esetén érdemes  a vajsav pótlásra gondolni, erről bővebben ITT   olvashatsz, vajsav pótló butirát kapszulát ITT rendelhetsz.
Fruktózszegény/fruktózmentes élelmiszereket érdemes kipróbálni FODMAP diéta esetén is. A FODMAP diéta irritábilis bél szindróma esetén hozhatja el a tünetek enyhülését. A FODMAP  fruktóz, oligo, di, monoszacharidok és poliolok rövidítése, ezektől érdemes tartózkodni IBS esetén. A poliolok közé olyan édesítőszer is tartozik, mint a szorbitol. Ezért is fontos, hogy fruktózmentes édesítőszer választásánál figyeljünk oda a poliolokra!
Érdemes tudni, hogy az irritábilis bél szindrómában szenvedők jelentős része vagy laktóz- vagy fruktózérzékeny (esetenként mindkettő), így IBS esetén ezekre a problémákra is hasznos lehet vizsgálatot végeztetni.