Barion Pixel Skip to main content
search
0

 

A helyes tárolásnak köszönhetően hatékonyan csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást. Fontos szem előtt tartanunk néhány alapelvet. Melyik zöldség kedveli a hűvös környezetet, melyik a sötétet, és melyik igényli mindkettőt? Mely gyümölcsöket nem szabad együtt tárolni? Az ÖKO-TEST részletesen magyarázza el, hogy milyen gyakori hibák vezetnek az élelmiszerek korai romlásához.

 

Összegyűjtöttünk néhány gyakori figyelmetlenséget, amelyet újra és újra elkövetünk az élelmiszerek tárolása és tartósítása során. Ha az alábbi tippeket figyelembe veszed, nemcsak az élelmiszerpazarlás léphetsz fel eredményesebben, hanem pénzt is spórolhatsz, hiszen a jövőben több étel kerül a tányérodra – ahelyett, hogy a kukában landolna.

 

Az élelmiszerpazarlás megelőzése hatékonyan

Egy kis odafigyeléssel nem csak otthon, hanem már a bevásárláskor is megelőzheted az élelmiszerpazarlást.

Néhány tipp:

 • Mindig készíts bevásárlólistát!
 • Válassz olyan termékeket, amelyeknek hosszabb a szavatossági ideje!
 • Adj esélyt a tökéletlen gyümölcsöknek és zöldségeknek is!
 • Ne válassz irreálisan nagy kiszerelést, akkor sem, ha olcsóbbnak tűnik!
 • ismerd a felhasználhatósági és a minőségmegőrzési idő közötti különbséget
 • Tárolj helyesen a hűtőszekrényben, figyelembe véve a különböző hideg – zónákat.
 • Úgy pakold be a szekrényeket és a polcokat élelmiszerekkel úgy, hogy a romlandó áruk előrébb kerüljenek, és ne lehessen könnyen átsiklani felettük.

Egyes élelmiszereket jobb, ha másképp tárolsz, mint ahogyan azt eddig talán tetted. Ezek közé tartoznak a következők: Alma, banán, pékáru, gomba, paradicsom, gyökérzöldségek és citrusfélék.

 

élelmiszer tárolás hűtő mindenevők

1. Az almát és a banánt tárold külön

Bár az alma és a banán jól megfér egymás mellett egy finom gyümölcssalátában, azt már kevesen tudják, hogy nem szabad egymás mellett tárolni őket – legalábbis akkor nem, ha a banánt tovább szeretnénk eltartani. Ennek oka, mindkettő, úgynevezett érlelőgázt, azaz etilént bocsát ki, amire érzékenyen reagál, vagyis hamarabb romlik.

Az alma mellett lévő banánok hamarabb barnulnak meg. Az alma is gyorsabban érik a sárga trópusi gyümölcsök közelében, de mivel azok általában tovább eltarthatóak, a hatás náluk nem olyan feltűnő.

Tehát a banánt legjobb az almától távol tartani és ha tehetjük, tárolhatjuk fellógatva is. Így elkerülhető, hogy az érzékeny sárga gyümölcs megzúzódjon.

 

Tipp: Az a tény, hogy bizonyos gyümölcsök és zöldségek viszonylag nagy mennyiségű érési gázt bocsátanak ki, természetesen az előnyünkre is fordítható: a zöld banán például gyorsabban fogyaszthatóvá válik, ha alma és paradicsom mellett tároljuk.

 

2. Ne tartsd a hagymát a burgonya társaságában

Nem célszerű a hagymát közvetlenül a burgonya mellett tárolni. A hagyma ugyanis magába szívja a burgonya nedvességét, és gyorsabban rothadhat.

 

3. Vegyük ki a pékárut a műanyag csomagolásból

A környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva, ha tehetjük kerüljük el a műanyag csomagolásokat. Sajnos a kenyeret és más pékárut szinte mindig műanyag csomagolásban adják a szupermarketben. Ha mégis ebben vennénk meg őket, otthon nem érdemes abban is tárolni. A pékáruk jobban szeretik a kissé légáteresztő csomagolást; a műanyagban lédúsabbak maradnak, de hamarabb penészedni is kezdenek. A papírzacskók a legjobbak, hiszen ezek pontosan a megfelelő mennyiségű friss levegőt engedik a kenyérhez vagy zsemléhez.

A kenyértartó doboz is kiválóan alkalmasa a pékáruk tárolására, de a kenyerek egy agyag- vagy római cserépedényben érzik magukat a legjobban. Ezekben a kenyérfélék sokáig frissek és penészmentesek maradnak. A pékárut egyébként nem szabad a hűtőszekrényben tárolni, mert ott túl sok a pára és a baktérium.

 

3 Ne takard le a maradékokat fóliával.

A maradék ételeket gyakran lefedik alufóliával vagy fóliával a hűtőszekrényben. Ez azonban feleslegesen terheli a környezetet és a pénztárcádat.

Ahelyett, hogy műanyag fóliát használnál, inkább válassz egy egyszerűbb megoldást! A fedőket az edényekhez találták ki, a kis és nagy tálakat tányérokkal, a tányérokat pedig tálakkal lehet letakarni. Vagy ugyanilyen egyszerű, ha a maradékokat újrahasznosítható és visszazárható tárolódobozba is tesszük, ráadásul ez a leghigiénikusabb megoldás is. A doboz készülhet műanyagból, de a legjobb választás mégiscsak az üveg.

Esetleg egy alternatíva lehet az is, ha a fóliát vagy az alufóliát méhviaszos kendővel helyettesítjük, bár ezek idővel szintén elhasználódnak.

Az alumíniumfólia használata egyébként sem tanácsos, mert előállítása környezetkárosító és energiaigényes is. Ráadásul az alumínium a fóliából az ételbe is átjuthat, különösen, ha sós vagy savas ételekkel érintkezik, és így egyenesen a szervezetbe kerülhet.

 

4 Hagyjuk a gombákat levegőhöz jutni

A gombák szeretik, a szellős, hűvös helyeket. A legtökéletesebb megoldás, ha papírzacskóban tartjuk őket. A papírzacskók nem csak csomagolásként ideálisak, de biztosítják a megfelelő szellőzést és felszívják a felesleges nedvességet is.

Ezzel szemben a műanyag tálcákon, amelyben a gombákat leggyakrabban árulják, könnyen összegyűlik a páralecsapódás. A gomba ilyenkor gyorsabban megpuhul és megpenészedik. Éppen ezért a gomba megvásárlása után először távolítsuk el a műanyagot, majd ha vannak, a durvább szennyeződéseket (de ne mossuk meg őket). Ezek után egyszerűen tároljuk a hűtőszekrény zöldségrekeszében.

A gombák egyébként sajnos gyorsan romlanak, ezért a lehető legfrissebben kell őket elfogyasztani.

 

6. A paradicsom nem szeret fázni

A paradicsom tovább marad friss a hűtőben? Tévedés,  ott legfeljebb veszít az ízéből. Jobb tárolóhely számára a kamra. A padlizsán, az uborka, a paprika és a cukkini szintén a hűvösebb helyiségeket kedveli, de ezeknek sem űkell rögtön a hűtőbe kerülniük.

Ne feledjük, hogy a paradicsom is érési gázt bocsát ki, és így hozzájárul ahhoz, hogy a közelében más érzékeny élelmiszerek érése is felgyorsuljon.

 

7. Ne hűtsük le a citrusféléket

A citrusféléket nem véletlenül sorolják a trópusi gyümölcsök közé. Vastag héjuknak köszönhetően egész jól bírják a hőt. A narancs, a mandarin, a citrom és társai viszont nem különösebben kedvelik a fagyos hőmérsékletet. Ráadásul tovább maradnak frissek és ízletesek, ha nem a hűtőbe tesszük, hanem hagyjuk őket a kellemesen hűvösben, vagy egyszerűen szobahőmérsékleten pihenni.

 

8. További élelmiszerek, amelyek nem rajonganak a hűtőszekrényért

A következő termékeket szintén nem célszerű a hűtőben tartani, mégis sok háztartásban találhatóak ott:

 • Avokádó, feltéve, hogy vágatlan.
 • A banán gyorsabban barnul a hűtőben.
 • A fokhagyma ott gyorsabban penészedik.
 • A méz a hűtőben legfeljebb megkeményedik, de nem lesz tartósabb.
 • Az olívaolaj
 • A csípős szószoknak, mint a chili, Tabasco & Co. csak szobahőmérsékletre van szükségük.
 • A pálinka gyakorlatilag örökké eláll, még hűtés nélkül is.
 • A hagymának túl nedves a hűtőszekrény.
 • A csokoládékrém – nem tud olyan gyorsan megromlani, mint amilyen gyorsan megesszük. :)

 

8+1 Ne tárold hosszan az élelmiszereket

 

 Minél hosszabb ideig tárolunk egy ételt, annál magasabb lehet a benne lévő hisztamin szintje, ami problémákat okozhat az érzékeny vagy intoleráns személyeknek. Sőt, egy bizonyos szint felett a hisztamin a nem érzékenyeknél is okozhat kellemetlen tüneteket.

A különféle ételekben megtalálható hisztamin mennyisége változhat attól függően, hogy azokat hogyan érlelik és mennyire frissek. A friss hús például alacsony hisztamin tartalommal rendelkezik. Azonban a feldolgozási folyamat során, az érlelés hatására biogén aminok halmozódnak fel benne.

 

A rosszul tárolt élelmiszerek megmentése

Egyébként még a romlás előtt álló gyümölcsöket és zöldségeket is gyakran meg lehet menteni. Ahelyett, hogy a kukában landolnának, lehet: .

 • fagyasztani,
 • befőzni,
 • pácolni,
 • tartósítani,
 • erjeszteni,
 • sózni, cukrozni,
 • pürésíteni,
 • füstölni vagy
  szárítani.

 

Forrás: www.oekotest.de; Diese 8 Lebensmittel werden oft falsch gelagert kennen Sie

 

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com