Barion Pixel Skip to main content
search
0

TUDTAD? A tengerpart legalább 10-szeres kikapcsolódást nyújt!

A sós víz hatásáról már sokat hallottunk, de hogy a nyaralás mennyire egészséges, azt talán nem is gondoltuk!

A nyaralás 10 pontja:

  • tengerzúgás
  • sós levegő
  • napfény
  • sós tengervíz
  • úszás
  • friss halételek
  • lebegés a hullámokon
  • mezítláb a homokon/kavicson
  • negatív ionok
  • távol a stressztől

Tengerzúgásra ébredni szárazföldiként az egyik legnagyobb élmény. De még kellemesebb, ha a tengerparti pihenés során, egy kevésbé zsúfolt helyen teljesen  át tudjuk adni magunkat a tenger hangjának. Pár perc után szinte átmossa az agyunkat, segít elengedni kavargó gondolatainkat. Sőt, zene helyett megadja az alaphangot a meditációhoz is.

 

A sós levegő segít kitisztítani a légutakat, ezért különösen gyulladt hörgőjű, asztmás, krónikusan köhögő,  COPD-s betegeknek lehet hasznos, ha ezt kihasználják (meg persze a dohányosoknak, de nekik az a leghasznosabb, ha leszoknak). A levegőben oldott apró sókristályok terápiás hatásának külön neve is van: haloterápia. Letakarítja a letapadt nyákot a légutakról, megszabadítja a baktériumoktól, javítja az immunitást, … Persze a sókamrák is helyettesíthetik magát a sós levegőt, de a tengeri nyaralás érzését nem!

 

Napfény nélkül nincs élet a Földön, legalábbis mai formájában biztosan nem létezne. A nap energiája a növényi fotoszintézis energiaforrása, a növényi szövetek bonyolult hálózatát segít létrehozni. Ne feledjük azonban, hogy az ember számára a napfény a legfőbb D-vitamin forrás is! A napsugárzás hatására bőrünkben képződik a D-vitamin, ami majd a májban és aztán a vesében aktiválódik. A D-vitamin hormonszerű anyag. Segít az egészséges csontozat kialakításában, az immunrendszer egészségének fenntartásában, és még számos más közvetlen vagy közvetett hatása van egészségünkre.

Az utóbbi évtizedekben a napfényre elkezdtek mumusként tekinteni, mivel a túlzott napozás a kutatók szerint bőrrákot okozhat.

Ezért aztán sorra fejlesztették a napvédő anyagokat, és keverik azokat nemcsak naptejekbe, hanem mindenféle kozmetikumokba (merthogy a napfény ráncosít). A napvédők túlzott használata azonban gátolja a D-vitamin képződést a bőrben. nem véletlen, hogy olyan sok a D-vitaminhiányos ember. Érdemes a megfelelő egyensúlyt keresni a napozás és napvédelem között. Délben ne napozzunk, inkább húzódjunk árnyékba egy napernyő alá, de ha tehetjük, töltsük fel természetes módon a D-vitamin raktárainkat.

D-vitamin hiány esetén jó szolgálatot tesznek a különféle készítmények. Jó tudni, hogy a vajsav segíthet a D-vitamin aktiválásában, ezzel az elfogyasztott D-vitamin hasznosulásában.

 

A sós tengervíz csodája ha máshonnan nem, hát a Holt-tengerről biztosan ismert. Számos krónikus betegségben, például ízületi problémák esetén, vagy bizonyos  bőrbetegségekben hasznos a sós tengervízben fürödni. Ilyen például a pikkelysömör, vagy más néven pszoriázis. A sós víz segít leoldani a plakkokat, csökkenteni a gyulladást. nem véletlen, hogy a holt-tengeri sót drogériákban árulják, így otthon is élvezhetjük a tengervíz hasznát. (A büki, sárvári termál kristály is jó lehet!). Pikkelysömörben különösen jót tesz a sós víz és a napsütés együttes hatása, tehát duplán érdemes tengerparti nyaralást tervezni!

Az úszás az egyik legegészségesebb sport. Könnyített helyzetben mozgatja meg szinte az összes izmot (miközben bőrünkre hat a tengervíz), tehát nem terheli feleslegesen az ízületeket. Folyamatos mellúszás esetén ügyeljünk arra, hogy vagy tegyük be a fejünket a vízbe, vagy időnként váltsunk hátra, különben túlfeszülhet a nyak- és vállizmunk,  kimeredhet a nyakunk,

 

A tengerparti nyaralás egyik legjobb velejárója a halevés. A tengeri halak gazdagok úgynevezett jó zsírokban, azaz omega-3 zsírsavakban, melyek gyulladáscsökkentők, segítenek elkerülni az érelmeszesedést, megőrizni a sejtek – többek között az agysejtek – membránjának épségét. Hisztaminérzékenyek itthon általában alig esznek tengeri halat, mert a szállított, fagyasztott, konzervált, tehát nem friss halban, tenger gyümölcseiben felhalmozódik a hisztamin, ami komoly tüneteket okozhat. A tengerből frissen kifogott és elkészített hal vagy polip számukra is biztonságos lehet. Ráadásul leggyakrabban olívaolajjal készül, ami szintén szuper egészséges. Halra fel!

 

Ahhoz, hogy kifogjuk a halat, sokszor csónakra, hajóra kell szállni. Ha nem pecázunk, hanem csak úgy elengedjük magunkat, átéljük a lebegést a csónakban, hajón vagy akár csak egy gumimatracon, szinte kábító érzés lehet úrrá rajtunk. Segít kikapcsolni, ellazulni, anélkül, hogy bármilyen külön erőfeszítést tennénk.

 

Visszatérve a partra, tegyünk egy jó sétát a homokon vagy kavicson. A homokban sétálás mezítláb sokkal egészségesebb, mint a cipőben gyaloglás, mivel a süppedő homok felveszi a talpunk formáját, alkalmazkodik hozzá. A mezítláb kavicson járás pedig reflexpontokat stimulál, és erősebben megdolgoztatja a lábizmokat, mint a cipőben járás. Az akupresszúrának ezt a módját az ősi kínai gyógymódok között tartják számon.

 

A negatív ionok képződéséről, hatásáról ritkán hallunk, pedig egyre jobban kutatott terület ez is. A hullámzás során szétporladó víz miatt a parton nagyobb a levegőben a negatív ionok koncentrációja, mint a parttól távolabb. (Ugyanez érvényes a szökőkutak közelében is). A negatív ionok egyik legfontosabb hatása, hogy csökkentik a depressziót (az erre vonatkozó összefoglaló tanulmány ITT található.. Ha tehát lebegve ellazultunk, jöhet a negatív ionos feltöltés!

 

És végül, a tengerparti utazás távol tart a mindennapi munkahelyi és életviteli stressztől (különösen, ha korlátozzuk a mobileszközök használatát). Meditációval, vagy akár csak hosszú, kellemes sétákkal összekapcsolva még télen is érdemes kipróbálni!

 

Ha mindezt keresed, válaszd Szicíliát! Béke, nyugalom, hosszú élet.

Fotók: Moldován Judit

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com