Barion Pixel Skip to main content
search
0

Már megint valami új a vajsavról!

Mi mindenre (is) jó a  butirát?

Azt eddig is tudtuk, hogy a vajsav a vastagbél hámsejtek legfontosabb energiaforrása, de rengeteg más szerepe is van az emberi (és állati) szervezetben.

Autoimmun problémák, idegrendszeri fejlődés …..  a szervezet működése szép és bonyolult.

A  butirát fontosságát írja le Dr. Duda Ernő genetikus a mikrobiomról írt cikkében a hvg.hu oldalán.

 

Lássuk, mit ír a vajsav szerepéről:

„A mikroorganizmusaink által termelt anyagok között kiemelkedő jelentőséggel bír a vajsav (butirát, és a hasonló, rövid szénlánccal bíró zsírsavak, pl. acetát, propionát). Ezek a savak, amelyeket a táplálék rostos anyagaiból állítanak elő a baktériumok, meghatározó szerepet játszanak az autoimmun folyamatok kivédésében, mert elősegítik a toleranciát kiváltó szabályozó immunsejtek (Treg) kifejlődését. De a vajsavnak a központi idegrendszerben is roppant fontos feladatai vannak, mert az agyi sejtek szaporodását, életben maradását szabályozó hormonszerű anyagok, a neurotróf faktorok termelését képes kiváltani. Beindítja az idegrostokat körülvevő mielinhüvelyt alkotó oligodendrocita sejtek szaporodását, védelmet biztosítva olyan neurodegeneratív folyamatokkal szemben, mint pl. a multiple szklerózis.  De szerepe van az idegsejtek pótlásában is: az elpusztuló sejtek helyére az ún. neuronális progenitor sejtek szaporodása során keletkező sejtek lépnek, ezek szaporodását is a butirát indítja el.”

Kiemelkedően fontos még: „gyermekkorban a mikrobiom által termelt szerotoninnak nagy szerepe van abban, hogy kialakul a tolerancia, nem reagálunk gyulladási reakcióval a táplálék és a velünk élő baktériumok idegen molekuláris mintázataira (antigénjeire) szemben.”

Számos más érdekesség még a cikkben, melynek teljes szövege itt olvasható.

Halkan megjegyezzük, hogy kiváló vajsav forrás a krumpli és a rizs, mivel magas a rezisztens keményítő tartalmuk. Ne mindig csak a zöldre gondolj, ha rostforrást keresel!

Kép forrása: freepik.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rostszegény étrend esetén ne felejtsd a vajsav pótlást!

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com