Barion Pixel Skip to main content
search
0

Az édes élet ára

 

Az emberiség túlzott mértékű cukorfogyasztása régóta fontos téma. Az utóbbi években az édesítőszerek népszerűsége is robbanásszerűen megugrott, ami azt sugallhatná, hogy jobban figyelünk az egészségünkre, igyekszünk kevesebb felesleges cukrot fogyasztani. Az édesítőszerekkel kapcsolatban azonban számos olyan kutatás látott napvilágot, ami egyértelműen alátámasztja, hogy fogyasztásuk egészségkárosító hatású lehet. Az alábbiakban összeszedtünk néhány hasznos információt, amiből kiderül, hogy mivel csillapíthatjuk az édesség után való sóvárgásunkat biztonságos keretek között.

Az édes íz iránti vágy természetes evolúciós ösztön, nehéz kordában tartani, hiszen őseink az édes gyümölcsök által energiához és vitaminokhoz is hozzájuthattak. Mára azonban fogyasztók milliói válnak a túlzott cukorfogyasztás áldozatává, úgy, hogy nem pusztán a túlsúly okozta problémákkal, de különféle a helytelen táplálkozással összefüggésbe hozható betegségekkel, például cukorbetegséggel is kénytelenek szembenézni.

Természetesen az édes íz és a cukor alapvetően nem ördögtől való összetevő, hiszen azonnal energiával látja el a szervezetünket, elősegíti a fizikai és szellemi aktivitásunkat. Kiemelten fontos az agyműködés szempontjából, hiszen az agy legfontosabb energiaforrása. Nem mindegy azonban, hogy a cukrot milyen mennyiségben és formában fogyasztjuk, mennyit mozgunk, vagy, hogy van-e olyan betegségünk, ami miatt a cukrok, és/vagy a gyorsan felszívódó szénhidrátok mellőzése is szükséges.

 

édesítőszer fruktóz Mindenevők

A cukorkerülés egyszerűen

 

A cukorkerülés elsőre nem tűnik könnyű feladatnak, hiszen ha cukormentes, vagy csak természetes módon előforduló cukrokat tartalmazó termékeket szeretnénk vásárolni, sokáig kell válogatnunk a szupermarket polcain. A gyártók tonna számra döntik a cukrot az élelmiszereinkbe és ha jobban megnézzük az összetevők listáját, még a legmeglepőbb „diétásnak” hitt termékben is találunk hozzáadott cukrot. A cukormentes, vagy diabetikus élelmiszereket pedig jobbára különféle édesítőszerekkel készítik.

 

Itt vannak a WHO irányelvek – az édesítőszerek veszélyesek lehetnek!

 

Az aszpartán és a többi nem cukor édesítőszer veszélyességéről sok szó esik a WHO legújabb irányelvei alapján.

Az irányelvek szerint a polyolok kivételével igazából minden édesítőszer kerülendő. Nem igazán segítenek a fogyásban és nem is biztonságosak.

A megoldás tehát nem az édesítőszerekben keresendő. A cukorkerülés legegyszerűbb módja valójában az, ha a  felesleges édesítést fokozatosan elhagyjuk.

 

A túlzott édesítés csak egy rossz szokás

 

A WHO egész világra érvényes figyelmeztetésnek több haszna is van. Kiemeli például azt, hogy valójában teljesen felesleges bármilyen édesítő (akár a répacukor vagy nádcukor) használata is.

Nagyanyáink idejében sütemény egyszer volt hetente, másba pedig nem nagyon tettek cukrot. Manapság azonban valóságos cukorfüggőség alakult ki, ami nehezen megkerülhető, hiszen cukrászdákba botlunk minden sarkon, hatalmas áruházak hosszú sorokban árulják az édességeket, a pékségek kínálata is jobbára cukros péksüteményekből áll és a kávézókban is leginkább édes sütiket árulnak az italok mellé, sokszor „csomagajánlatban”.

 

A túlzott cukoradagolás ellen van gyógyír

 

Ha megszokod, hogy nem teszel cukrot a kávédba, és nem eszel édességet, akkor elkezded érezni a gyümölcsök, sőt a zöldségek édes ízét is. Mennyire jó egy lédús őszibarack, egy falat lila hagyma, télen egy szelet jó sült tök, vagy egy ropogós alma! Ráadásul a bélflórád is egészségesebb lesz a gyümölcsben, zöldségben levő rostok a vajsavat termelő bacik elszaporodását is segítik. A vajsav termelő baktériumok pedig a legfontosabbak a bélhám energiaellátásában.

Ezt sem kell persze túltolni, egy-két falat is megédesíti a hétköznapokat. Zöldségből-gyümölcsből a rostok miatt napi 4-5 adag fogyasztása javasolt.

 

 

 

Tudnivalók a fruktózról – gyümölcscukor, mint édesítés?

 

A cukorbetegeknek ma is előszeretettel javasolják fruktóz, azaz gyümölcscukor használatát édesítőszerként.  A fruktózt pár évtizede nagy mennyiségben használják mindenféle konzerv, ketchup, egyéb ételkészítmény édesítésére is, mivel édesítő ereje a többszöröse a répacukorénak.  Talán ennek (és a sok antibiotikumnak? mindenféle radikális diétáknak?) a számlájára írható, hogy ma már sokan szenvednek nem alkoholos zsírmájtól, vagy  fruktózérzékenységtől.  A betegség tüneteiről itt olvashattok:

Fruktóz malabszorpció (mindenevok.hu)

A fruktózérzékenyek csak korlátozottan fogyaszthatnak gyümölcsöt és zöldséget, azokból is leginkább olyat kell választaniuk, amiben magas a glükóz/fruktóz arány, tehát több a szőlőcukor, mint a gyümölcscukor. Előbbi ugyanis segíti az utóbbi felszívódását a bélből, ezzel megelőzi a fel nem szívódott fruktóz erjedését, és a következményes kellemetlen tüneteket.

 

Mit tegyen egy fruktózérzékeny, ha mégis édes ízre vágyik?

 

Kétféle megoldást is tudunk ajánlani,

Mindkettő használható fruktózérzékenység esetén.

 

Egy ideális világban más lenne az édes ízhez való viszonyunk

 

Milyen jó lenne, ha a boltok polcairól bármit leemelve nem botlanánk lépten-nyomon kétes adalékanyagokba, rengeteg feleslegesen hozzáadott cukorba és ha a cukrászdák helyett  „zöldségdék” nyílnának, ahol guszta sütiformájú zöldség- és gyümölcsdesszertek között  lehetne nyálunkat csorgatva válogatni! A mai konyhatechnika csodákra képes, csak élni kellene vele. Addig is marad a tudatos vásárlás és a tudatos döntések az étrendünket illetően.

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com