Barion Pixel Skip to main content
search
0

Hisztamin érzékenység – mi állhat a háttérben?

Ma már tudjuk, hogy a DAO enzim szintje meghatározó a hisztamin intolerancia kialakulásában. A problémára utaló tünetek nagyon sokfélék, és többféle ok miatt jelentkezhetnek. A szénanátha-szerű tünetek (orrfolyás, orrdugulás, könnyezés), bizonyos gyomor-bélpanaszok (hasmenés, puffadás, bélgörcs, szorulás), bőrkiütések, szapora szívverés, sőt ízületi panaszok is jelezhetik, hogy valami gond van. Ha rendszeresen tapasztalunk ilyen és ehhez hasonló tüneteket érdemes a hisztaminérzékenységre (HIT) is gondolni. Ha már tisztában vagyunk vele, hogy esetleg hisztaminérzékenyek vagyunk, vagy erős a gyanúnk, hogy érintettek lehetünk , természetes, hogy szeretnénk tisztábban látni, hogy mi okozza az életvitelünket több tekintetben megnehezítő problémát.

Máig nehéz magyarázni, hogy pontosan mi áll a hisztaminérzékenység hátterében, a tünetek kialakulásáért többféle okot feltételeznek. Szerencsére azonban számos kutatás foglakozott már a témával, így egyre több tudásunk van arról, hogy a hisztaminérzékenység kiváltó okai között mely tényezőkre kell gondolnunk. Valószínűleg nem egyetlen okra vezethető vissza a HIT kialakulása. A probléma háttérben sokszor bélgyulladás vagy antibiotikum kúrát követően lecsökkent DAO (DiaAminoOxidáz) enzim termelés állhat. A DAO enzim mértéke a kulcs a hisztaminérzékenység kialakulásában, ugyanis ez felelős a táplálékkal szervezetbe jutott hisztamin lebontásáért. Ha túl alacsony a DAO szint, a felhalmozódott hisztamin kellemetlen tüneteket fog okozni.

 

A diéta, mint tüneti kezelés

A hisztaminérzékenység alapvető tüneti kezelésére mind a mai napig a hisztamintartalmú ételek kerülésén alapuló speciális diéta használatos. A teljes hisztaminmentes diéta azonban olyan mértékű korlátozást jelent, amit a DGAKI protokollja szerint egy hónapnál tovább nem szabad folytatni, meg kell kezdeni a visszapótlást, kikísérletezve, hogy mely alacsonyabb hisztamintartalmú ételeket tud tünet nélkül feldolgozni a szervezet. Az ételek kiválasztásához és a diétához is segítséget adhat Hisztamin élelmiszertábla.

 

Figyeljünk a diétás kockázatokra

A túlzottan korlátozó diétát semmi esetre sem szabad hosszabb ideig folytatni, hiszen további kellemetlenségeket, vagy akár súlyos problémákat is okozhatunk vele a szervezetünknek. Ha mentes diétát folytatunk valami oknál fogva, akár valamilyen egészségügyi probléma kapcsán, jó ha tisztában vagyunk annak veszélyeivel is. Ha hosszú időn keresztül mellőzük a megfelelő mennyiségű élelmi rostot, azzal akár a bélrendszerünk egyensúlyát is kockáztathatjuk, mivel ha nincs elegendő rostbevitel, csökken a vajsav mennyisége a bélben, ez pedig vajsav hiányhoz is vezethet. A diéták esetében mindig figyeljünk a kockázatok mérséklésére is.

Milyen DAO pótlót válasszunk?

Ha a hiányzó DAO enzim pótlását választjuk, többféle lehetőség áll rendelkezésre. Létezik állati (sertésvese) és növényi (borsó) alapú készítmény. Utóbbiak legnagyobb problémája, hogy még nem sikerült teljesen megoldani a DAO enzim ellenállóképességének biztosítását a gyomornedvvel szemben, így a bevitt mennyiség csak kisebb mértékben tud hasznosulni. Az állati eredetű készítmények valamilyen formában – számos komponenst tartalmazó bevonat, gyomorsavnak ellenálló kapszula, stb. – segítik az enzim áthaladását a gyomor savas közegén, így ezek nagyobb valószínűséggel vészelik át az utazást az emésztőrendszeren és jutnak el a megfelelő helyre.

Egy kutatócsapat laboratóriumi körülmények között  vizsgálta a DAO enzim készítmények hatékonyságát. A vizsgálat az enzimaktivitást mérte több különböző készítmény esetén, egységnyi enzimbontó aktivitás (U, azaz unit = egység, ami  az egy perc alatt lebontott hisztamin mikromolekulák számát jelzi) alapján összehasonlítva a készítményeket.

Állati eredetű DAO enzim pótlók

dao enzim pótlók állati eredetű

Növényi eredetű  készítmények

dao enzim pótlók növényi eredetű

 

A legjobb összehasonlítás az egy tabletta/kapszula „erejét” jelző érték.  Érdemes átnézni az alábbi táblázatban az utolsó oszlopban látható számokat. Ez egy remek összehasonlítást ad arról, hogy a különböző készítmények milyen enzim aktivitását tudnak elérni:

 

dao enzim pótlók hatékonyság

 

Az eredmények alapján érdemes figyelni arra, hogy fel van-e tüntetve a címkén az enzim aktivitásának mennyisége, és mennyire megbízható a készítmény.

 

ITT válogathatsz többféle DAO pótló között.

 

A DAO enzim csökkent termelése  esetén érdemes pótolni az úgynevezett kofaktorokat is, azaz enzimtermelődést- és aktivitást segítő vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket. Ehhez választhatjuk a Joyhyst kapszulát, mely cink, réz, kalcium B6, C- és E-vitamin, valamint  glutamin, kvercetin, rezveratrol  tartalmú étrendkiegészítő

A hisztamin diétáról, valamint a JOYHYST Kapszuláról ITT olvashatsz bővebben.

 

(Forrás: How reliable are DAO supplements? — A comparison of over-the-counter Diamine oxidase products (biorxiv.org) )

 

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com