A különféle gyümölcsök, zöldségek, alapvető élelmiszerek fruktóz és glükóz tartalma nemcsak a fruktóz malabszorpcióban szenvedők, hanem a cukorbetegek számára is fontos információ.
A gyümölcs vagy más étel révén a szervezetbe jutott felesleges fruktóz lebontását segíti a xilóz-izomeráz enzim. Ne feledd, hogy a lekvárok, dzsemek és sok más feldolgozott élelmiszer fruktóz tartalma is jelentős lehet!
Zöldségek Fruktóztartalma g/100g | |||
Fruktóz | Glükóz | G/F arány | |
Avocado | 0,2 | 0,1 | 0,5 |
Bambuszrügy | 0,41 | 0,35 | 0,9 |
Batáta | 0,66 | 0,79 | 1,2 |
Brokkoli | 1,1 | 1,07 | 1 |
Burgonya | 0,17 | 0,24 | 1,4 |
Cékla | 0,25 | 0,28 | 1,1 |
Cikória | 0,72 | 1,28 | 1,8 |
Cukkini | 1,1 | 1 | 0,9 |
Édeskömény | 1,06 | 1,26 | 1,2 |
Fehérkáposzta | 1,76 | 2,04 | 1,2 |
Fehérrépa | 1,51 | 1,92 | 1,3 |
Fejessaláta | 0,53 | 0,41 | 0,8 |
Feketegyökér | 0,08 | 0,02 | 0,2 |
Galambbegysaláta | 0,23 | 0,39 | 1,7 |
Gomba | 0,22 | 0,21 | 1 |
Hagyma | 1,34 | 1,63 | 1,2 |
Karalábé | 1,23 | 1,39 | 1,1 |
Karfiol | 0,9 | 0,96 | 1,1 |
Karfiol | 0,79 | 0,88 | 1,1 |
Kelkáposzta | 0,92 | 0,62 | 0,7 |
Kínai kel | 0,51 | 0,65 | 1,3 |
Kukorica | 0,09 | 0,1 | 1,1 |
Limabab | 0,5 | 0,07 | 0,1 |
Mandarin | 1,3 | 1,7 | 1,3 |
Mangold | 0,27 | 0,21 | 0,8 |
Mazsolakukorica | 0,38 | 0,62 | 1,7 |
Padlizsán | 1,03 | 1,04 | 1 |
Paradicsom | 1,36 | 1,08 | 0,8 |
Pasztinák | 0,26 | 0,25 | 1 |
Piros retek | 0,72 | 1,29 | 1,8 |
Pitypanglevél | 0,56 | 1,27 | 2,3 |
Póréhagyma | 1,23 | 1 | 0,8 |
Rebarbara | 0,39 | 0,41 | 1 |
Répa | 0,55 | 0,3 | 0,5 |
Retek | 0,6 | 1,16 | 1,9 |
Rókagomba | 0,07 | 0,1 | 1,4 |
Sárgaborsó | 0,09 | 0,09 | 1 |
Sárgarépa | 1,31 | 1,4 | 1,1 |
Savanyúkáposzta | 0,2 | 0,42 | 2,1 |
Spárga | 0,1 | 0,81 | 0,8 |
Spárgakonzerv | 0,57 | 0,38 | 0,7 |
Spenót | 0,13 | 0,14 | 1,1 |
Sütőtök | 1,32 | 1,51 | 1,1 |
Torma | 0,13 | 1,4 | 10,8 |
Uborka | 0,87 | 0,9 | 1 |
Vöröskáposzta | 1,28 | 1,68 | 1,3 |
Zöldbab | 1,31 | 0,96 | 0,7 |
Zöldborsó | 0,07 | 0,09 | 1,4 |
Zöldpaprika | 1,25 | 1,38 | 1,1 |
Zöldpetrrezselyem | 0,66 | 0,56 | 0,8 |
Gyümölcsök Fruktóztartalma g/100g | |||
Fruktóz | Glükóz | G/F arány | |
Alma | 29 | 10 | 2,9 |
Áfonyakonzerv | 2 | 2 | 1,4 |
Áfonyalekvár | 20 | 22 | 0.9 |
Alma lekvár | 27 | 26 | 1.0 |
Almalé | 6 | 2 | 2,7 |
Almamust | 8 | 4 | 1,8 |
Ananászkonzerv | 5 | 5 | 1 |
Ananászlé | 3 | 3 | 1 |
Articsóka | 2 | 1 | 2,3 |
Banán | 3 | 4 | 1 |
Citrom | 1 | 1 | 1 |
Citromlé | 1 | 1 | 1 |
Cseresznye | 6 | 7 | 0.9 |
Csillaggyümölcs | 8 | 7 | 1,1 |
Csipkebogyó | 7 | 7 | 1 |
Datolya | 25 | 25 | 1.0 |
Eperlekvár | 39 | 34 | 1,1 |
Feketeribizli | 2 | 2 | 1,2 |
Friss áfonya | 3 | 2 | 1,4 |
Friss alma | 6 | 2 | 8 |
Friss ananász | 2 | 2 | 1,2 |
Friss egres | 7 | 6 | 1 |
Friss eper | 22 | 28 | 0.8 |
Friss málna | 19 | 22 | 0.9 |
Friss őszibarack | 1 | 1 | 1,2 |
Friss paradicsom | 1 | 1 | 1,3 |
Friss pirosribizli | 3 | 3 | 1,1 |
Friss szeder | 3 | 3 | 1,1 |
Friss szőlő | 7 | 7 | 1 |
Füge | 24 | 26 | 0.9 |
Görögdinnye | 4 | 2 | 2 |
Grapefruit, frisch | 2 | 2 | 0.9 |
Grapefruit, frissen facsart | 2 | 2 | 1 |
Kiwi | 5 | 4 | 1,1 |
Konzerv őszibarack | 4 | 4 | 0.9 |
Litschi | 3 | 5 | 0.6 |
Málnadzsem | 2 | 2 | 1,2 |
Málnakonzerv | 14 | 17 | 0.8 |
Mandarin friss | 1 | 2 | 0.8 |
Mandarinlé | 3 | 2 | 2 |
Mango, friss | 3 | 1 | 3,1 |
Mazsola | 32 | 31 | 1.0 |
Meggy | 4 | 5 | 0.8 |
Narancs | 3 | 2 | 1,1 |
Narancslé facsart | 3 | 3 | 1,2 |
Narancslekvár | 15 | 17 | 0.9 |
Papaya | 0.3 | 1 | 0.3 |
Paradicsomlé | 2 | 1 | 1,3 |
Sárgadinnye | 1 | 1 | 2,1 |
Szederlekvár | 20 | 22 | 0.9 |
Szilva | 9 | 16 | 0.6 |
Szilva | 2 | 3 | 0.6 |
Szőlőlé | 8 | 8 | 1 |