Barion Pixel Skip to main content
search
0

 

Mit kell tudni a hisztaminról?

Minden étel amit elfogyasztunk tartalmaz kisebb-nagyobb mennyiségben hisztamint, mely részt vesz a szervezet immunválaszának kialakításában és a gyulladásos folyamatokban. Az egyes ételek hisztamin szintjét hisztamin táblázatokból olvashatjuk le, de látni fogjuk, hogy a dolog nem ilyen egyszerű.

Hisztamin érzékenység akkor alakulhat ki, ha testünk hisztaminbontó képessége csökken. Ebben az esetben allergiához hasonló tünetek léphetnek fel. A hisztamin fogalma a fejünkben  általában csak az allergiához kapcsolódik, pedig a hisztamin bevitelnek és a hisztamin lebontásnak kiemelkedő szerepe van a nem allergiás érzékenységi reakciókban is, mint a hisztamin intolerancia (HIT).

 

A hisztamin intolerancia legfontosabb tünetei

A hisztamin érzékenység tünetei között leggyakrabban, valamilyen hasi panaszt tapasztalhatunk, például hasmenést, puffadást, vagy görcsös fájdalmat, de megjelenhetnek bőrkiütések, fejfájás, migrénes panaszok, fokozott izzadás, hirtelen vérnyomás csökkenés, szédülés, esetleg hangulatzavar is.

 

Mi segíthet a hisztamin érzékenység tüneteinek enyhítésében?

Ma már tudjuk, hogy a DAO enzim hiánya okozhatja a hisztamin érzékenységhez köthető problémákat. Ez azért is fontos, mert akinél ez a hisztamint bontó enzim hiányzik vagy termelése nem elegendő, annak a DAO enzim pótlása segíthet a tünetek enyhítésében. Ráadásul a DAO enzim nem csak a hisztamint, hanem a szintén biogén amin putreszcint is bontja.

Ezen kívül hisztamin érzékenyek (hisztamin intoleranciában szenvedők, HIT) számára speciális diéta javasolt, melynek lényege, hogy kerülni kell a magas hisztamin tartalmú ételeket. Ebben a mindenki által ajánlott és használt hisztamin táblázatok lehetnek segítségünkre. A hisztamin táblázatok elméletben megmutatják a különféle élelmiszerek hisztamin tartalmát, így könnyebben megállapítható, hogy mely ételeket érdemes kiiktatni az étrendből. A hisztamin táblázatokat azonban kellő körültekintéssel érdemes csak használni az alábbiakban azt is látni fogjuk, hogy miért.

 

A hisztamin táblázatokról

Számos hisztamin táblázat kering az interneten, melyek részben laboratóriumi méréseken, részben tapasztalatokon alapulnak. Ne lepődjünk meg, ha különböző adatokat találunk a különféle hisztamin táblázatokban!

Ennek oka sokféle lehet:

 • az ételek hisztamin tartalma függ az érési vagy erjesztési  folyamattól, a tárolás hosszától és sok más tényezőtől.

A leggyakrabban használt táblázatot ITT találod!

2016-ban megjelent egy kutatás, mely részletesen összehasonlítja a közkézen forgó hisztamin táblázatokat, és jelentős eltéréseket talált a legtöbb élelmiszerre vonatkozóan. Ráadásul csupán csak 14 vizsgálat eredményeit tartották annyira megbízhatónak, hogy egyáltalán alapját képezzék az összehasonlításnak.

A hisztamin táblázatokat összehasonlító tanulmányban ezeket az értékeket tekinti érvényesek hisztamin tartalomra vonatkozóan:

 • zöld jel: kevesebb, 5 mg/kg
 • sárga jel: 5-20 mg/kg között
 • piros jel: 20 mg/kg hisztamin tartalom felett.

Zöld jelzésű élelmiszerek:

 • A burgonya, a rizs, a friss sajt, a csirke, a tojássárgája, a friss hús csak zöld jelzéssel szerepel.

Kevés táblázatban találhatóak meg, de ha igen, akkor mindig zöld jelzéssel szerepelnek:

 • a barack, a sárgabarack, a spárga, sárgarépa, zeller, saláta (nem részletezik, milyen),  a bárány, a bors, a napraforgóolaj, és a rizsből vagy szójából készült tejhelyettesítők.

Zöld és sárga jelzésű élelmiszerek:

 • a maláta, az uborka, a vaj, a gouda sajt, a kacsahús.

hisztamin táblázat gouda sajt mindenevők hisztamin táblázat – a gouda sajt érleléstől függően kap zöld vagy sárga jelzést

 

Nem egyértelműen besorolható élelmiszerek:

 • A kiwi, spenót, tonhal konzerv, kolbászfélék, paradicsomszósz és a kakaó tipikusan ilyen élelmiszerek. Laboratóriumi analitikai vizsgálatokkal sem  sikerült egyértelmű eredményre jutni.
 • A kávé sem a hisztamin, sem a tiramin táblázatban nincs piros színnel jelölve egyik forrás esetében sem. (Ugyanakkor a benne levő koffein, csakúgy, mint a teában megtalálható teofillin – ami asztma gyógyszerként is használatos blokkolja a DAO enzimet).
 • Az alkohol az egyik legproblémásabb élelmiszer a hisztaminra érzékenyek számára. Tartalmaz hisztamint és más biogén aminokat (különösen a pezsgő és a vörösbor), gátolja a DAO enzim működését, cserébe viszont hisztamint szabadít fel. Ezért csapda a hisztamintól mentes bor.

 

Mennyi a biztonságos hisztamin bevitel egészségesek számára?

Az EFSA az egészségesek számára biztonsággal fogyaszthatónak tart 50 mg alatti hisztamin mennyiséget tartalmazó ételeket. Más biogén aminokra vonatkozóan nincs elég megbízható adat ilyen küszöbérték meghatározásához.

Egyes vizsgálatok szerint 25-50 mg hisztamint tartalmazó étel/ital egyszeri fogyasztása nem okozott problémát egészséges önkéntesekben.  75 mg (borsmenta tea!) – 300 mg (makréla) közti adag elfogyasztása viszont már egészségeseknél is hisztamin érzékenységre jellemző  tüneteket (migrén, hirtelen forróságérzés) váltott ki.

Halakra 100-200 mg/kg közötti biztonsági küszöböket állapítottak meg. (Érdekes, azonban, hogy az EU-ban a halak által okozott mérgezések követésére/riasztására kiadott irányelv is eltérő értékeket tartalmaz.)

 

Fontos tudni tehát, hogy

 • a táblázatokban szereplő értékek nem standardizált vizsgálatokra vonatkoznak, mivel nincs egységes nemzetközi/EU-s  standard a hisztamin tartalom vizsgálatokra
 • az élelmiszerek hisztamin tartalma mellett a DAO enzim blokkoló és a hisztamin felszabadító (liberátor) képességüket is figyelembe kell venni
 • nagy adag magas hisztamin tartalmú étel (pl. eper csokoládéval, vörösbor sajttal, pizza, stb) elfogyasztása még egészségeseknél is okozhat hisztamin érzékenység (hisztamin intolerancia) tüneteket.

 

Mit tehetünk még hisztamin érzékenység (hisztamin intolerancia) esetén?

 • Figyeljünk az elfogyasztott ételek hisztamin tartalmára; érzékenység esetén szedhetünk antihisztaminokat (bár ezek gátolják a DAO enzim működését).
 • Pótolhatjuk a hiányzó DAO enzimet.
 • Pótolhatjuk a hiányzó DAO kofaktorokat (réz, B6 vitamin, C-vitamin hozzáadásával).
 • Segíthetjük a bélfal integritását glutaminnal és vajsavval (butiráttal).
 • Támogathatjuk a bélhámsejtek energiafelhasználását vajsav  (butirát) pótlással.

 

Webshopunk kínálatában  is tájékozódhatsz a lehetőségekről.

 

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com