Barion Pixel Skip to main content
search
0

A nyughatatlan női test

Hogyan befolyásolja a hisztamin érzékenységet a női ciklus?  Tudvalévő, hogy a hormonháztartás játéka az egész szervezet működésére hatással van, a női testet érintő nagy horderejű változások megjelennek a menstruációs ciklus során, csakúgy mint a várandósság időszaka alatt, vagy éppen a változó korban.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ezek a fizikai szinten tapasztalható változások, hogyan befolyásolják testünk fontos funkcióit, hiszen így akár apróbb életmódbeli finomhangolással könnyebbé tehetjük a nagyobb igénybevételt jelentő időszakokat, másrészt sokat tehetünk egészségünk és fizikai jólétünk megőrzése érdekében is.

Mindemellett vannak olyan egyéni érzékenységi tényezők, melyek a hormonális és egyéb testi változások hatására felerősödhetnek. Várandósság alatt például a szervezetnek nem csak a súlygyarapodással járó fizikai terheléssel kell megküzdenie, de az állapot hatással van a szervezet cukorháztartására és ahogy az alábbiakban látni fogjuk, radikálisan befolyásolja a DAO enzim működését is.

A DAO enzim azért fontos, mert szerepet játszik a szervezet hisztamin lebontó képességében, ezért is érdemes rá jobban odafigyelni, különösen, ha hisztamin érzékenység, vagy annak gyanúja áll fenn. Ilyenkor a hisztamin lebontás nem megfelelő a bélben ezért az, a szervezetbe kerülve felhalmozódik. A lebontásáért a bélben termelődő DAO enzim felel, ha nincs belőle elég akkor a felgyülemlett mennyiség felszívódik és allergia jellegű tüneteket okoz. A gyakori hasi panaszok, puffadás, görcsök hátterében akár hisztamin érzékenység is állhat. Sőt, a túlzott hisztaminbevitel egészségeseknél is okozhat problémát!

A DAO enzim aktivitását a nő test hormonális változásai befolyásolják, ennél fogva a nők szervezetének hisztamin lebontó képessége is ingadozhat.

 

Máshogy működik a DAO enzim a nőknél

Eddig is tudtuk, hogy a nőknél a DAO aktivitás nagyobb kilengéseket mutat, mint férfiaknál. A várandósság során például kiemelkedően megnő a DAO aktivitás, ami minden bizonnyal a magzat védelmére is szolgál. A női ciklus is befolyással lehet a DAO aktivitásra. Japán kutatók kiemelten foglalkoznak a kérdéssel.

Vizsgálataik során egészséges nőknél igyekeztek feltérképezni a női menstruációs ciklus és a DAO aktivitás viszonyát.  Azt, már a kutatást megelőzően is tudni lehetett, hogy a luteális fázisban, azaz a periódus második felében, más néven a sárgatest fázisban, magasabb a DAO aktivitás, mint a follikuláris fázisban, vagyis a folyamat elején (a tüszőérés alatt). A vizsgálódás során azonban további érdekes tényezőket is azonosítottak, ami befolyással lehet a DAO enzim működésére.

  • A legújabb eredmények szerint a hosszú szénláncú zsírsavakban gazdag táplálkozás, a telített zsírsavak és a mono-telítetlen zsírsavak is növelték a DAO aktivitást.
  • A luteális fázisban pedig a foszfor, kálcium, cink, magnézium, vas és B 12 vitamin mutatott pozitív hatást a DAO aktivitásra.
  • A ciklus alatti változó DAO aktivitás miatt viszont a premenopauza idején kevéssé megbízható a DAO aktivitás szintje mint hisztamin-intolerancia mutató.

 

Lényeges különbség van férfiak és nők között

Más korábbi vizsgálatok arra is rámutattak, hogy számottevő különbség lehet a férfiak és nők között a DAO aktivitás tekintetében. E szerint egészséges nőkben a DAO enzim aktivitás lényegesen magasabb, mint férfiakban, akár háromszor magasabb is lehet.

Egyes vizsgálatok pedig arra is rámutattak, hogy várandósság idején a szérum DAO aktivitás exponenciálisan nő az első 20 hétben, közel 100-szorosára emelkedik, és a szülés után kb. két héttel visszatér az eredeti szintre.

 

ciklus DAO enzim hisztamin

 

Nem csak a DAO enzim pótlás, az enzimműködés javítása is segíthet

Alacsony DAO enzim szint esetén a DAO pótlása enyhíthet a kellemetlen, sokszor az életminőséget is negatívan befolyásoló tüneteken. A probléma mérséklése érdekében a pótlás mellett segíthet még a DAO termelődés fokozása, illetve a bélregeneráció, az enzimműködés javítása is.

A DAO enzim pótlására alkalmas lehet a DAOFood Plus kapszula, mely természetes  formában tartalmazza a hisztamin bontó DAO enzimet. Mellette C-vitamint és kvercetint is tartalmaz, ami azért is fontos, mert így nem csak a hiányzó enzim pótlásában, de az enzimműködés javításában is közreműködik,  ebben segítenek az úgynevezett  ko-faktorok, mint például a B6 vitamin, a cink, réz valamint a C-vitamin. Mindezek megtalálhatóak a JOYHYST kapszulában.

A DAO enzim beillesztése az étrendbe mérsékli a hisztamin érzékenység miatt felbukkanó problémákat. ITT juthatsz hozzá.

 

Hivatkozások:

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28606572/

https://www.researchgate.net/publication/6013276_Improved_analytical_sensitivity_reveals_the_occurrence_of_gender-related_variability_in_diamine_oxidase_enzyme_activity_in_healthy_individuals

https://www.deficitdao.org/wp-content/uploads/2018/12/031-Effect-of-the-menstrual-cycle-on-serum-diamine-oxidase-levels-in-healthy-women.pdf

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com