Barion Pixel Skip to main content
search
0

A rejtélyes hisztamintúlérzékenység

By 2013-09-16január 22nd, 2014Hasznos információk

Szakmai partnerünket, Balaicza doktornőt mindig érdemes továbbközölni. Rejtélyek és részletek!

 

A hisztaminintolerancia az étellel felvett és a szervezetben keletkező hisztaminnal szembeni túlérzékenységet jelenti. A hisztamin egy – főleg allergiás és gyulladásos folyamtokban résztvevő anyag, melyet elsősorban a hízósejtek termelnek.

A hisztamintúlérzékenység fő okai:

 • hisztamindús étrend
 • biogénaminokban gazdag étkezés
 • hisztaminliberátorok (felszabadítók)
 • a DAO enzim (Diaminoxidase, hisztamin lebontó) hiánya vagy blokkoltsága
 • veleszületett DAO-funkciózavar
 • akut és krónikus bélbetegségek

 

A hisztamin szervezetben történő hirtelen felszaporodása a következő tüneteket idézheti elő:

 • Hisztamin-fejfájás (migrén is!)
 • Flush (alkohol vagy alkohol tartalmú dolgok fogyasztását követő kivörösödés)
 • Hypotonia (alacsony vérnyomás)
 • heves szívdobogás
 • kiterjedt viszketés testszerte
 • Quincke-ödéma (ajakduzzanat, szemhéj-és arcödéma, légszomj)
 • allergiás reakciók, pl. orrdugulás, piros szemek, asztma, bőrkiütések
 • alvászavar
 • szívritmuszavar
 • hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányás
 • Erős görcsökkel járó menstruáció
 • anaphylaxia (allergiás shock) – erőteljes hisztaminterheléskor

 

Nos, ezért is ajánljuk a DAOsint!

A hisztaminintolerancia nem valódi allergia

A hisztaminintolerancia nem IgE és IgG közvetítette immunreakciók, tehát allergia-és intoleranciatesztekkel többnyire nem derül ki. Mivel tünetei azonban megegyezhetnek a klasszikus allergiáéval, ezért is nevezzük pszeudoallergiás reakciónak (álallergia).

Az atópiától (=allergia) eltérően a hisztaminintolerancia keletkezésekor nincs szenzibilizálódási idő, tehát a tünetek kialakulásához nem kell okvetlen többszöri és nagyobb adaggal találkoznia a szervezetnek, hanem akár már az 1. adag is azonnali reakciókat idézhet elő.

Milyen hatásokra fejlődhet ki?

1. Hisztamindús ételek, italok fogyasztásától
Az élelmiszerek egyre inkább a természetestől eltérő feldolgozása, szállítása és tárolása miatt nagyon sok hisztamin keletkezik és halmozódik fel egyes élelmiszerekben. A hisztamin a hisztidin nevű aminosav – elsősorban baktériumok hatására történő – lebomlásából keletkezik. Hisztidinben, így hisztaminban is gazdag élelmiszerek:

 • sokáig érlelt sajtok
 • füstölt, pácolt, szárított húsok (pl. sonka, kolbászok, halak és tenger gyümölcsei…)
 • ananász, alma, banán, eper, kivi, narancs
 • savanyú káposzta, spenót, sárgarépa, paradicsom, tök, chili
 • pezsgő, likőrök, vörös bor, pezsgőborok
 • fekete tea
 • kakaó, rágcsálni valók
 • borecet, mustár, torma
 • nugát, csokifélék, bonbonok
 • élesztő és az azzal készült termékek

2. Biogénaminokban gazdag étkezés

A biogénaminok többsége a vékonybélben bomlik le a DAO-enzim hatására, ezeket a DAO „szívesebben” bontja le, mint a hisztamint (vagyis nagyobb az affinitásuk ehhez az enzimhez). Ezért ha csökken a DAO-enzim aktivitása, termelése, vagy túl sok biogénamin kerül be egyszerre a bélbe, akkor a DAO lebontói kapacitása túlterhelődik, és sok hisztamin marad lebontatlanul, amitől percek alatt hisztaminshub és annak tünetei alakulhatnak ki. Ilyen biogénaminok a következők:

Tyrosin/Tyramin: aminosavak, melyek a hormonok (főleg pajzsmirigyhormonok) keletkezéséhez kellenek; a tyramin szöveti hormonként is hat és a simaizmokat is képes összehúzni, tehát érszűkülést, vérnyomás emelkedést és görcsöket válthat ki. A fehérjék túlfogyasztásakor az enzimatikus lebontás helyett a bélben történő rothasztó baktériumok (pl. E. coli) hatására rákkeltő krezol és phenol keletkezik belőle.
Serotonin: idegi mediátor (hírvivő) anyag, boldogság hormonnak és perifériás szöveti hormonnak is nevezik, a tryptophan nevű aminosavból keletkezik, és 5-hydroxyindolessavvá bomlik le.
Putrescin: az ornitinből keletkezik a fehérjék rothadása során, a hullamérgek közé soroljuk, erősen sejtkárosító és immungyengítő hatású.
Kadaverin: lysinből keletkezik a fehérjék rothadása során, ez is „hullaméreg”, hatása szintén erősen toxikus.
A felsorolt aminosavakból keletkező – nagy adagban – sejtkárosító biogénaminok nagy mennyiségben találhatók bomló állati fehérjékben, sajtokban, halakban és húsokban – különösen, ha azok nem frissek, hanem hosszabb ideje „érlelték”, pácolták, hűtötték, szállították… őket.

3. Hisztaminliberátorok
A hisztamin a vérben és a szövetekben (elsősorban a hízósejtekben) inaktív formában raktározódik. Az egyes élelmiszerek és italok (főleg alkoholos) hatására nagy tömegben kilökődik, felszabadul, aktiválódik és erősen megterheli a szervezetet. Hisztaminliberátorok: avokádó, ananász, kiwi, papaya, citrusfélék, paradicsom, hüvelyesek, dió, kakaó und csokoládé.

4. A DAO enzim blokkja
Az alkohol minden formában blokkolja a DAO-enzimet. A kakaó, a tea és minden energiaital, valamint a koffeines és teobrominos italok is bénítják a DAO-t. Ezen kívül a konzerváló szerek és még legalább 100 féle gyógyszerről tudott, hogy szintén DAO-blokkolók, pl. sok fájdalomcsillapító, altatószer, köhögéscsillapító, antibiotikum, nem szteroid gyulladáscsökkentő.

FONTOS: a hisztaminintolerancia nagyon gyakran lép fel más intoleranciákkal együtt, pl. laktóz, szorbit, fruktóz… Ezért, ha a hisztaminszegény étrend nem hoz javulást 2-3 hónap elmúltával sem, akkor okvetlen ki kell ezeket is vizsgáltatni. Ennek oka többek közt, hogy a bélfal sérült a legtöbb esetben, és az nemcsak a hisztaminlebontást és könnyebb vérbe jutást teszi lehetővé, hanem más anyagokét is. Továbbá a többi anyag rossz lebomlása (pl. a tejé) is fokozza a hisztamin felszabadulást.

A hisztaminintolerancia Komplex kezelése

Legalább 4 hét nagyon szigorú eliminációs diéta – ha nincs ellenjavallata, legjobb rá a léböjt.
Béltisztítás: részben léböjttel és/vagy kolon-hidroterápiával.
Bélnyálkahártya regeneráció: gyógynövényekkel, aminosavakkal, a hiányzó bélbaktériumokkal, vitaminokkal…
A máj tehermentesítése és regenerálása: gyógynövényekkel (pl. máriatövis, articsóka, füstike, katáng, körömvirág…), aminosavakkal (ornitin, arginin, metionin, glutation, alfa-liponsav), vitaminokkal és vitaminszerű anyagokkal (Q10, L-carnitin). Nagyon fontos egy ideig a fehérjeszegényebb étrend és a teljes alkoholtilalom is. Hormontabletták, esetleg egyéb nem létfontos gyógyszerek elhagyása (fogamzásgátlók, altatók, nyugtatók, fájdalomcsillapítók…), radikális csökkentése – orvosi felügyelettel!
Lúgosítás: pl. hazai gyógyvizekkel (Salvus) a bél-pH alkalizálása – így hatékonyabban tudnak az enzimek működni és a normális emésztés lezajlani.
A táplálkozás teljes átállítása – legalább 2 évre szigorú hisztaminszegény étrend.
Megadózisú vitaminkezelés: különösen fontos a C- és B6 –vitamin, a cink és szelén, valamint a Mg nagy adagban történő szedése. A regenerálódást felgyorsíthatja C-, B-vitamin, ill. Mg, Zn, alfa-liponsav és glutamin tartalmú infúziók adása.
DAO-enzim hiányában annak pótlása.

Nos, ezért is ajánljuk a DAOsint!

Forrás: balaicza.hu

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com