Barion Pixel Skip to main content
search
0

Az egészséges élet a bélrendszer egészségével kezdődik

Az egészséges bélrendszer az egyik legalapvetőbb feltétele annak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Sokféle információ él a köztudatban arról, hogy mit tehetünk a beleink egészségéért, hogyan támogathatjuk a bélflórát, mivel mérsékelhetjük az emésztési problémákat. Arról azonban viszonylag kevés szó esik, hogy a belek energiával való ellátottsága, mely a vajsav megfelelő szintjéhez is köthető, nem csak az emésztésünkre, de szervezetünk egészére hatással lehet.

Hogy az egészségünk szempontjából miért is olyan fontos a vajsav, erről már ITT írtunk korábban. Az alábbiakban pedig részletezzük, hogyan kerül a vajsav a szervezetbe, milyen okok vezethetnek a hiányához, illetve mit tehetünk az energikusabb belekért.

 

A vajsav energiaforrás

Először is a vajsav (butirát) a vastagbélhámsejtek legfontosabb energiaforrása. Vajsav nélkül a legtápláltabb ember bélhámsejtjei is éhezhetnek! Ellenben ha megfelelő a szervezetünk vajsav ellátottsága az kedvező hatással lehet számos területre. Többek között jótékonyan befolyásolhatja az emésztést, szerepet játszik a bélfalat védő nyálka (mucin) termelésében, a bélfal egységének védelmében, de kihat az idegrendszer működésére, ráadásul még a D-vitamin megfelelő hasznosulásához is köze van.

 

Miben található meg a vajsav?

A vajsav megtalálható bizonyos élelmiszerekben, például a tehéntejben, a vajban és még az anyatejben is. A nevével ellentétben azonban a vajsav fő forrása nem a vaj. Kézenfekvőnek tűnik, hogy ezen élelmiszerek fogyasztása által el tudjuk látni a szervezetünk vajsav igényét, de sajnos ez nem igaz. Egyrészt ezekben az élelmiszerekben nincs olyan töménységben jelen, hogy a teljes szükségletet fedezni tudja, másrészt a szervezetünk nem így működik, ennél sokkal összetettebb dologról van szó.

 

egészséges bél - vajsav

Honnan lesz elég vajsav a szervezetben?

1. út: A szervezetünk maga termeli

A mikrobiom bizonyos tagjai, konkrétan a Faecalibacterium és Roseburia fajok aktívan termelnek vajsavat. Amennyiben megfelelő mennyiségben jutnak nem emészthető, azaz általuk erjeszthető szénhidráthoz, akkor vidáman termelik a rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA), köztük a vajsavat (butirátot). Fő táplálékukat nem a szokásos prebiotikumként használt rostok jelentik, hanem az úgynevezett nem rezisztens keményítők, például a burgonyakeményítő, rizskeményítő.

Ha azonban nincs megfelelő rostbevitel, például egy alacsony rosttartalmú diéta, vagy egyes betegségek (pl.: IBD) miatt tartott étrend következtében, vagy ezek a jó baktériumok hiányoznak, csökken a vajsav mennyisége.

 

2. út: kerülőúton „termeltetünk” vajsavat

„Termeltethetünk” vajsavat kerülőúton, azaz tejsavbaktériumok vagy bifidobaktérium közreműködésével. A tejsavtermelő bacikat pedig élőflórás készítményekkel pótolhatjuk.

Ezek a mikrobák az általuk erjesztett rostokból tejsavat vagy acetátot állítanak elő, ebből más baktériumok képesek vajsavat vagy propionsavat termelni. Ezt „cross-feeding”-nek, tápláléklánc-átfedésnek is nevezzük. Tehát ha a szokásos probiotikus törzseket „etetjük” például inulinnal, sikerülhet a többi törzset vajsav termelésre biztatnunk. Ez a megoldás azonban csak akkor működhet, ha minden feltétel adott ahhoz, hogy ez a folyamat le tudjon zajlani.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, legalább 3 tényező egybeesése szükséges:

  • legyen megfelelő rost,
  • legyen megfelelő tejsavtermelő bélbaktérium
  • és az azzal együtt élő vajsav termelő baci.

+ Fontos, hogy ez a kétféle törzs térbelileg egymáshoz közel legyen.

 

3. út: pótolhatjuk magát a vajsavat

A legközvetlenebb megoldás az, ha magát a vajsavat pótoljuk megfelelő formában a szervezetben. Nem mindegy azonban, hogy ezt miként tesszük, mert ahhoz, hogy a vajsav a bélben hasznosuljon, meg kell védeni a gyomorsav enzimek hatásától. Ezért jó a tributirin, ami a vajsavat glicerinhez kötve tartalmazza, és a vajsav csak a megfelelő helyen, a levő lipáz enzim hatására szabadul fel és hasznosul.

Végezetül, azt is fontos szem előtt tartani, hogy lehetőleg minél kevesebb „szennyező” anyaggal terheljük a szervezetet. Ennek a követelménynek felel meg a Butterine® Trio Max, hiszen csak természetes összetevőkből áll. A kapszulahéjon és a tributirinen kívül kizárólag méhviasz található benne! Már napi egy kapszula Butterine Trio Max képes fedezni az ajánlott vajsav szükségletet. Az ajánlott napi adag 410mg, ennek többszöröse is elképzelhető indokolt esetben, azonban erre vonatkozólag mindig ki kell kérni szakember javaslatát.

A vajsav pótlásról részletesebb információkat ITT találhatsz!

 

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com