Barion Pixel Skip to main content
search
0

 

 

Organikus Amarant Pops | Mindenevők (mindenevok.hu)

 

Tudtad? A gyomként ismert disznóparéjfélék magja igazi superfood!.

Eredetileg Közép-Amerikából származik. Az inka és az azték kultúrában fontos tápláléknövény volt.

Nálunk elég kellemetlen gyomnövényként tenyészik, de ettől még nagyon hasznos. Persze a polcokon nem a vad növény magját találjuk, hanem a termesztett változatét.

Természetesen gluténmentes, fehérjékben (és így a fehérjéket építő aminosavakban) gazdag. Sőt, lizinben is, ami ritka a gabonafélék között. Több, mint 2x annyi fehérjét tartalmaz, mint a kukorica vagy a rizs. Az amaránt nem gabona, hanem „álgabona”, de ez semmit nem von le a tápértékéből.

Így segít az izomtömeg megtartásában.

Az amarántmag olajtartalma 8-10%, dominál benne a telítetlen linol- és linolénsav, a sztearinsavtartalma pedig közel 20%-nyi.

Vasat, kalciumot, mangánt, magnéziumot, foszfort, C-vitamint tartalmaz. Vastartalma miatt vegetáriánusoknak is hasznos! Vastartalma kiemelkedő, a benne levő kalcium mennyisége meghaladja a tej Ca-tartalmát.

 

Kedvezőtlen tulajdonsága, hogy antinutritív anyagokat, így fitinsavat, tanninokat, szaponinokat, tripszininhibitort és oxalátot is tartalmaz. A hőkezelés azonban nagymértékben csökkenti ezek mennyiségét és növeli a fehérje emészthetőségét.

A pattogatott amaránt müzliben is jól használható, de a mi legszívesebben zsemlemorzsa helyett használjuk. és még pirítani sem kell, a ezt rendeled (hőkezelt!):

Organikus Amarant Pops | Mindenevők (mindenevok.hu)

 

Különösen finom a gluténmentes quinoás gnocchival! Már egy evőkanálnyi is elég egy adag gnocchihoz.

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com