Barion Pixel Skip to main content
search
0

Smoothie az egészséges ízbomba

Soha nem volt akkora divatja a turmixolásnak, mint manapság. Sokféle zöldség és gyümölcs alapú smoothie létezik, a recepteknek tulajdonképpen csak a kreativitás szab határt, hiszen a színek és ízek kombinációja végtelen lehet. Nem beszélve arról, hogy egy kis fűszerezéssel, díszítéssel nem csak az ízviláguk, de a kinézetük is jókedvre derít. A turmix, vagy más néven smoothie tökéletes kiegészítője a nyári partiknak, és az egészséges étrendbe is könnyen beilleszthetőek, nem mindegy azonban hogyan. Az alábbiakban felderítjük a smoothiek és rokonaik a zöldséglevek népszerűségének titkait és néhány fontos tényt e közkedvelt italokkal kapcsolatban.

 

A smoothie igazi zöldségbomba, hiszen teljes egészében tartalmazza a vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket. Készítésükkor azoknak minden részét felhasználhatjuk, legtöbbször persze meghámozva, feldarabolva. A üzletekben is találhatunk friss smoothie termékeket, de otthon is pár pillanat alatt elkészíthetjük egy megfelelő turmixgép segítségével. Nem csak gyümölcsökből, de zöldségekből, vagy a kettő kombinációjából is ízletes italokat varázsolhatunk. Gyors, egyszerű és mennyei, nem véletlen, hogy sokan kedvelik.

 

Csupa zöld smoothie recept

Egy igazi frissítő csupa zöld smothie  például így néz ki:

  • fél kígyóuborka
  • egy maroknyi spenótlevél
  • egy kisebb avokádó
  • 2 db zellerszár
  • 1-2 db kivi
  • egy db zöld alma
  • 2 dl víz
  • egy lime leve
  • pár szál mentalevél ízlés szerint

 

Zöldséglé, vagy smoothie mi a különbség?

A smoothie készítés során a zöldségeket teljes egészében szokás a turmixgépbe tenni, a végeredményben pedig általában sűrű, krémes íncsiklandozó finomságot kapunk. Ezzel szemben a zöldséglé esetén a felhasznált zöldségnek, esetleg gyümölcsnek csupán a levét nyerjük ki és így fogyasztjuk. A szigorú értelemben vett zöldséglé, gyümölcscentrifuga, citromfacsaró, vagy ehhez hasonló eszközök segítségével, préseléssel készül. Ebben az esetben azonban az alapanyagok értékes rosttartalma nem kerül a kész italba.

 
smoothie gyümölcs mindenevők
 

Csupa egészség, vagy mégsem?

Az zöldséglé elkészítését követően az italból pont az egyik legfontosabb összetevő, vagyis a java hiányzik – a rost. Ha netán valakinél megfordult nyúl a háztartásban, akkor nagy valószínűséggel a préselésből maradt rostokat ő kapta – ezzel pedig jobban járt, mint mi a zöldséglével, hiszen a rostok nélkülözhetetlenek az egészségünk szempontjából . Ha nincs elegendő rostbevitel, az mindig kockázatos a bélrendszer egészségére nézve, hiszen az alacsony rostbevitel akár vajsavhiány kialakulását is okozhatja.

 

A különböző léböjtöket, speciális diétákat, vagy a rosttalanított zöldséglevek, gyümölcslevek fogyasztását általában abban a hiedelemben iktatjuk be a táplálkozásunkba, hogy mindezek abszolút egészségesek. Ez azonban tévhit, hiszen a szervezetünk ennél jóval bonyolultabban működik. Alapszabály, hogy komolyabb diéta esetén érdemes szakember véleményét, vagy dietetikus tanácsadást igénybe venni, annak érdekében, hogy a kívánt célokat elérjük. Ha pedig az étrendünkből valamilyen oknál fogva átmenetileg, vagy huzamosabb ideig hiányzik a rost, érdemes a vajsav pótlásról is gondoskodni.

 

Kerüljük el a vajsavhiányt

A rost tartalmú élelmiszerek által a szervezetbe juttatott nem emészthető szénhidrátok (amelyeket az emésztő enzimek nem bontanak le) eljutnak a bélrendszerbe és az ott található baktériumok számára táplálékforrást jelentenek, az így lezajlott anyagcsere termékei az SCFA-k, azaz az értékes rövid szénláncú zsírsavak, melyeknek egyike a vajsav.

Jelentősége nagyobb, mint gondolnánk, hiszen a vajsav vastagbél hámsejtek fő energiaforrása. Ha túl kevés lesz belőle, például az alacsony rostbevitel miatt, a vastagbél hámsejtek éheznek, majd el is pusztulhatnak. Az vajsavnak számos kedvező hatása van egészségünkre nézve. Ha valamilyen speciális okból (diéta, IBD, stb.) fennáll az alacsony vajsavszint veszélye, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen pótlásáról egyszerűen gondoskodhatunk a BUTTERINE® Trio Max 30x kapszula segítségével.

 

 

Nyers zöldségek jól megrágva

Melyik az egészségesebb a smoothie, vagy a zöldséglé? A fentiekből egyértelműen következik a válasz. Valójában egyik sem, hiszen a rostok hiányoznak a zöldséglevekből. A smoothie sem egy tökéletes megoldás, hiszen a turmixolás során a rostok sérülnek, így nem tudnak kellőképpen hasznosulni. Mit fogyasszunk tehát, hogy a zöldségeket gyümölcsöket a szervezetünk legjobban hasznosíthassa? Misem egyszerűbb ennél, legyen az étrendünkben sok zöldség, amit megrághatunk, turmixolás, facsarás vagy egyéb olyan eljárás nélkül, amely roncsolná az értékes rostokat.

 

 

Mit tesz a rágás az egészségünkkel?

A turmixolás  során a rostok sérülnek, ezért kevésbé ajánlatos, hogy rendszeresen ebben a formában fogyasszuk a zöldségeket, gyümölcsöket. Természetesen a rágással is, sérülnek a rostok, de közel sem olyan mértékben, hiszen a fogaink bár aprítanak, de az nem olyan mértékben.

Ráadásul a rágás folyamata nagyon egészséges, sőt létfontosságú! A rágás hiányában deformálódik az állkapcsunk, nehezül a légzés, ami további számtalan káros következményével járhat. (lásd.: James Nestor Lélegzet c. korszakalkotó könyve)

Nem kell lemondanunk az ízletes smoothiek-ról, csak mértékkel fogyasszuk a zöldségeket, gyümölcsöket ebben a formában, ne feledjük a rostok szerepét a vajsav előállításban!

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com