Barion Pixel Skip to main content
search
0

Amit a húskerülésről, húspótlókról, műhúsról tudnod kell

 

Húsmentes élet – utak és tévutak

 

Manapság az állati termékek előállításáról, környezetterheléséről beszélni szinte elkerülhetetlenné vált. Ahogy a világ, úgy az információáramlás sokat változott az elmúlt néhány évtizedben és sokat hallunk arról, hogy állítólag az állati eredetű élelmiszerek előállítása, kiváltképp a nagyüzemi termelés,  aggályokat vet fel a környezetvédelem tekintetében. A húsmentesség egy olyan témakör, amibe előbb-utóbb belefutunk, főleg, ha tudatos életvezetésre és a táplálkozás szempontjából is tudatosságra  keresünk a neten.

A húskerülés kapcsán azonban nem pusztán etikai, értékrendbeli dolgokat, de egészségügyi szempontokat is érdemes vizsgálni.

Sok egyéni és társas tényező, értékrendbeli és világnézeti kérdések, vagy egészségügyi megfontolások, de még a divat és a különböző étkezési trendek is szerepet játszhatnak abban, hogy ez emberek milyen étrendet alakítanak ki, hogyan táplálkoznak  és úgy általában mennyit foglalkoznak az egészségükkel. Amíg 10-20 éve a vegetáriánus és vegán étrendet követők egy szűkebb zárt közösséget alkottak és a húsmentes táplálkozás mellett elkötelezettek száma sokkal alacsonyabb volt, addig mára már a legtöbben tisztában vagyunk vele, mit jelentenek ezek a fogalmak.

A húsmentesség kapcsán azonban még mindig van néhány bizonytalanság, az emberek túlnyomó része pedig még mindig keveset tud a húspótló élelmiszerekről és műhúsokról, illetve azok hatásairól.

 

húsmentes vegetáriánus vegan mindenevők műhús

Húskerülés, húspótlók, műhús – divat, trend, vagy ránk erőltetett ételgyártás?

 

Húspótlásról röviden

A hús fontos fehérjeforrás, a fehérje pedig alapvető eleme a táplálkozásunknak. Ha kiiktatjuk a húst az étrendünkből, fontos, hogy elkerüljük az ezzel járó hiánybetegségek kialakulását. Éppen ezért a húsmentes táplálkozás kompenzálása okán ajánlott a növényi alapú fehérjék megfelelő mennyiségben történő bevitelére törekedni.

 

Figyeljünk az allergénekre

Ha húsmentesen étkezünk, azaz nem fogyasztunk állati eredetű fehérjét, megpróbálhatjuk pótolni növényi összetevőkkel. Lényegében ez az alapja az úgynevezett a húspótló élelmiszereknek. Attól azonban, hogy egy élelmiszer növényi alapú nem lesz mindenki számára biztonságos, ugyanis nagy a veszélye az allergiás reakcióknak is.  A borsó például egy jó fehérjeforrás, de fontos tudni, hogy erős allergén is egyben. Ha tehát húspótló fogyasztásán gondolkodunk mindenképp figyelembe kell vennünk az esetleges egyéni érzékenységeinket is, mert sok kárt okozhatunk a szervezetünknek. Túlzott egyoldalú fehérje (pl borsó, szója, stb.) fogyasztás kialakíthat allergiát vagy érzékenységet, ami a legtöbb hús esetében nem tapasztalható.

 

Védjük a bélfal egészségét

Az allergének mellett egy másik fontos kérdés is felmerül a húspótló élelmiszerek kapcsán. A húsra emlékeztető íz eléréséhez a termékek előállítása során különféle mesterséges anyagokat használnak.  Ezek az adalékok nagyon sokfélék lehetnek és mint a legtöbb mesterséges összetevő, akár tönkre is tehetik a bélfalat. Ha a bélrendszer egyensúlya felborul, az az egész szervezetünk egészségére negatív hatással lehet.

Bélrendszer egészségét egyébként is célszerű védeni, hiszen a az egészséges bél nem csak az emésztés szempontjából fontos, de többek között támogatja az immunrendszer normál működését és hozzájárul a szervezetünk megfelelő energiaellátásához is.

 

Valami mégis hiányzik

A húspótlók használatának további kockázata lehet, hogy valójában csak azok az összetevők pótolhatóak általa, amelyek mint a húsok kémiai összetevői a jelen tudásunk szerint ismertek – de mindaz hiányozni fog, belőlük, amit még nem kutattak ki. Lehet, hogy pont a lényeg marad el?

 

Gondoljunk csak a zöldségre, amit régen a vitamin miatt ettünk. Már egy kis óvodás is tudja, hogy ezekben sok a vitamin és ettől egészséges. Ez így azonban nem a teljes képet adja, hiszen szervezetünk ennél sokkal bonyolultabban működik. A zöldség és gyümölcs fogyasztás  sem csak a vitamin miatt fontos, hiszen ott vannak a rostok is.

Ma már tudjuk, hogy ha nincs elegendő rostbevitel, akkor akár vajsav hiány is kialakulhat, sőt a bélhámsejtek éhezhetnek és akár el is pusztulhatnak. Szerencsére ma már tudjuk, hogy a vajsav milyen fontos szerepet tölt be a bélrendszer egészségében és ha hosszabb-rövidebb ideig rostszegény táplálkozást is kell folytatnunk, például valamilyen speciális diéta miatt könnyedén gondoskodhatunk pótlásáról.

 

Honnan tudjuk, hogy a húsok esetében nincs-e a rostokhoz hasonló lényeges dolog, aminek a pótlását figyelembe kell venni a húsmentes étrend esetén? Fogalmunk sincs róla.

 

Műhús

Léteznek úgynevezett műhúsok is, amelyeket laborban állítanak elő, ahol nagy reaktorokban állati hússejtekből készülnek, ráadásul ehhez a folyamathoz antibiotikumot is használnak a káros baktériumok elszaporodásának elkerülésére. Nem kétséges, hogy egy ilyen eljárással létrehozott termék sem lesznek a bélrendszerünk barátja.

 

 

Mit tehetünk?

Az életmódunk megválasztása egyéni döntés, hiszen senki sem tud helyettünk táplálkozni. Az mindenesetre megfigyelhető, hogy a húskerülési hajlam jelentősen nőtt az elmúlt években és ezzel együtt nőtt a húspótló, húshelyettesítő élelmiszerek iránti kereslet is.

 

De vajon tudjuk-e pontosan mik ezek a termékek és hosszú távon hogyan hatnak az egészségünkre? Mindenképpen fontos a húsmentességgel kapcsolatos hiteles információkat megismerni és az élelmiszereink megválogatásánál figyelembe venni. És sokkal hasznosabb, ha kiegyensúlyozott táplálkozást folytatunk – nagyon sokféle ételből eszünk egyenként keveset. Az arányokról tájékoztat és irányt mutat az internetes félinformációk helyett a dietetikus szakemberek által összeállított OKOSTÁNYÉR.

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com