Barion Pixel Skip to main content
search
0

Amit a tejhelyettesítőkről tudni kell

Talán sosem volt ekkora népszerűsége a tejhelyettesítő termékeknek, manapság az emberek tömegével mondanak le a tej- és tejtermék fogyasztásról. Sokan a különböző ételérzékenységek, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri panaszok miatt dönthetnek a tejmentes étrend mellett, vagy egyszerűen csak az ilyen típusú termékek népszerűségét látva választják a tejhelyettesítőket.

A közhiedelemben az egészséges életmóddal társítják a különböző növényi italok fogyasztását, azonban érdemes kicsit kutakodni a témában és megismerni a műtejekkel és műsajtokkal kapcsolatos tényeket. A lényeges információk birtokában jobban tudjuk majd mérlegelni, hogy mit érdemes fogyasztanunk, illetve hogyan hatnak a különböző termékek összetevői az egészségünkre.

 

Az apró betűs rész

A tejhelyettesítő termékek széles választékával találkozhatunk, tej helyett növényi alapú leveket, sajt helyett burgonyakeményítővel készült műsajtot, mandula, szója, zab, kókusz (és még számtalan más) növényt feldolgozó készítményt kaphatunk már a szupermarketekben is.

Akár kényszerűségből, valami probléma okán, vagy pusztán divatból szeretnénk kerülni a tejet, könnyű dolgunk van, hiszen az apró betűs rész is kiemelten mutatja, ha a tej valamilyen formában megtalálható az adott termékben. A vásárlók többsége, igyekszik tudatosan választani, ezért sokan gondosan megnézik, hogy az összetevők között van-e tej, vagy tejtermék, tejfehérje, savó, esetleg bármilyen „tej” kezdetű szó. Ha nincs, teljes nyugalommal kerül a kosárba, és egy idő után a furcsa ízt megszokva épülnek be ezek a termékek a mindennapi étrendbe.

 

laktóz tej növényitej tejmentes mindenevők

De megnézzük-e, hogy mi más van a készítményben? Tudjuk-e, hogy az egyes összetevők miként hatnak a szervezetünkre.

Például a fruktózt édesítőereje miatt ketchupba, konzervbe, fagylaltba és minden másba is belecsempészik, aztán egy idő után „jobb” esetben fruktózérzékenységet, rosszabb esetben nem alkoholos zsírmájat okoz. A tejhelyettesítő készítményekben is van olyan összetevő, amire, akárcsak az édesítő fruktózra, érdemes odafigyelni.

 

Mire figyeljünk?

A tejhelyettesítő készítmények nagy része emulgeálószert tartalmaz, mivel ez szükséges a stabilitás növeléséhez, a nehezen vagy nem oldódó anyagok egyenletes eloszlatásához, azaz homogenizáláshoz. (2).

Ugyanakkor ezek az anyagok a szervezetbe kerülve megváltoztatják a bél homeosztázisát, felboríthatják az egyensúlyt. Ahhoz, hogy megértsük miért fontos ez, ismerjük meg jobban milyen fontos szerepet töltenek be a belek a szervezetünk működésében.

A bélrendszer egy szelektív határvonal a külső világ és az ingerekre érzékenyen reagáló szervezetünk többi része között. A bélfal átengedi a kisebb molekulákat, az egészséges bélfal pedig távol tartja a nagyobb molekulákat, melyek allergiás választ válthatnak ki, vagy gyulladásos reakciókat okozhatnak, ha átjutnak a bélfalon. Ez a szelektivitás sérül áteresztő bél esetén.

A bélfalban képződik a belső felszínt borító nyák, ami a bélhámsejteket védi, és lehetőséget ad a jótékonyan baktériumoknak a megtelepedésre, másrészt termelődnek a bélfalban olyan peptidek, amik a rosszindulatú mikrobák ellen hatnak.  Mind a három elem fontos a homeosztázis szempontjából. (3) Ezt az egyensúlyt veszélyeztetheti az emulgeálószerek fogyasztása.

 

Hogyan veszélyeztetnek minket az emulgeáló szerek?

Számos élelmiszeripari anyagot még a múlt század 70-es éveiben, vagy azelőtt engedélyeztek, amikor még nem voltak modern módszerek a hatásaik ellenőrzésére. Így van ez az emulgeátorokkal és sűrítőanyagokkal is.

  • Az emulgeátorok közvetlenül rombolhatják a bélnyálkahártyát azzal, hogy csökkentik a bélhámsejteket borító nyák viszkozitását, és ezzel gyulladásos választ válthatnak ki.
  • Ezért is használják őket a klinikumban arra, hogy kísérletesen előidézzenek colitist, amit laboratóriumban modellként használnak.

 

Emulgeátorok hatása a bélflórára

Francia és amerikai kutatók 2021-ben  számos adalékanyag esetén nézték meg, hogyan változik a bélflóra az emulgeátor/sűrítőanyag hatására (6).

  • Legtöbbjük negatívan hatott a mikrobiótára, különösen a karboximetilcellulóz és a poliszorbát 80. Kivételt képezett a szójalecitin és a mono- és digliceridek (olyan vegyületek, melyben egy glicerin molekulához kapcsolódik egy vagy két zsírsav lánc).
  • A polysorbát 80 és a maltodextrin úgy változtatják meg a bélflórát, hogy előnybe kerülnek a nyákbontó mikroorganizmusok.

 

Óvakodjunk a káros anyagoktól!

A bélrendszerünk egyensúlya sérülhet, ha folyamatosan ki van téve a káros adalékanyagok, emulgeálószerek hatásának. A gyulladásos bélbetegek diétájában (Colitis, Crohn betegség) különösen fontos, hogy kerüljük

az olyan adalékanyagokat, mint

  • maltodextrin (módosított kukorica- vagy búzakeményítő),

az olyan emulgeátorokat, mint

  • a karboxi-metilcellulóz, carragenin, xanthan,

mert ezek rombolják a bélbarriert, tehát azt a „kerítést”, ami megvédi a bélfal épségét, és ezzel együtt a testünk többi részét a bélfalon átjutó allergizáló anyagoktól. (1).

 

A kerülendő adalékok és emulgeátorok listája:

maltodextrin

poliszorbát 80

karboximetilcellulóz

xantán (gumi)

karragenin

guar gumi

gumiarábikum

Óvatosan bánjunk a következőkkel:

szójalecitin

napraforgó lecitin

 

Hisztaminérzékenyek figyelem!

Nem csak gyulladásos bélbetegségekben, de hisztaminérzékenységben is fontos ezeknek az adalékoknak a kerülése. Egy egészen friss, 2022. szeptemberében hazai gasztroenterológusok tollából származó cikkben hisztamin diétában első lépésként a pl. a növényi tejpótló italok, vegán húspótló készítmények, salátaöntetek, nyers tojás stb. teljes elhagyása szerepel diétás javaslatként. (4)

 

Csúszik az adalékanyagok felülvizsgálatának határideje – addig is figyeljünk az egészségünkre!

A magasságos EU-s élelmiszerhatóságnak (EFSA) van egy programja az adalékanyagok felülvizsgálatára, de ezzel a kitűzött 2020-as határidőig nemigen végeztek (5)

Amíg befejezik a szorgos munkát, jó, ha odafigyelünk az emulgeátorokra és sűrítőanyagokra, nemcsak a műtejekben, hanem más készítményekben is, mint a kenyérre kenhető vajkrém helyettesítők, műsajtok, szószok, stb. különben a közellenségnek kikiáltott tehéntej és tejtermékek helyett olyan ipari termékeket fogyasztunk, amik közvetlenül rombolják a beleinket, miközben szuper egészségesnek és környezetvédőnek kiáltják ki őket (bennünket vajon ki véd meg?).

 

Vagy visszatérhetünk a jól bevált tehéntejhez és tejtermékekhez, ha egészségünk engedi. Ha nem, akkor is jobb, ha inkább lemondunk a műtejek és társaik használatáról, nélkülük is príma étrendet lehet kialakítani. Ilyenkor azonban ne feledkezünk el a fehérje és a kalcium pótlásáról!

Tanulság, hogy jobb kétszer is meggondolni, mielőtt a hagyományos étrendünket csodadiétára cseréljük.

 

 

Forrás:

1/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7986288/

https://www.karger.com/Article/FullText/445392  Ruemmele F, M: Role of Diet in Inflammatory Bowel Disease. Ann Nutr Metab 2016;68(suppl 1):32-41. doi: 10.1159/000445392

2/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5069255/pdf/13197_2016_Article_2328.pdf Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review Swati Sethi1 • S. K. Tyagi1 • Rahul K. Anurag2, J Food Sci Technol (September 2016) 53(9):3408–3423 DOI 10.1007/s13197-016-2328-3

3/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835893/pdf/nutrients-11-02334.pdf

Laudisi F, Stolfi C, Monteleone G. Impact of Food Additives on Gut Homeostasis. Nutrients. 2019 Oct 1;11(10):2334. doi: 10.3390/nu11102334. PMID: 31581570; PMCID: PMC6835893

4/ https://gastronews.hu/cikkek/intesztinalis-histaminosis-a-hisztaminintoleranciakent-is-ismert-klinikai-tunetegyuttes-koroktani-es-terapias-osszefoglalasa

Révész Anett, Bán Orsolya, Várdi Katalin dr., Schwab Richárd dr.1 Peták István dr., Schwab Richárd dr.2

Intesztinális histaminosis: a hisztaminintoleranciaként is ismert klinikai tünetegyüttes kóroktani és terápiás összefoglalása  CEU-JGH | 2022 | VIII. évfolyam, 3. szám / 2022. szeptember

5/ https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:080:0019:0027:EN:PDF

6/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7986288/

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com