Barion Pixel Skip to main content
search
0

Rövid története

Sokunknak gyerekkorból származnak az első rágógumival kapcsolatos emlékei. A színes golyó formájútól a mentolos és töltött fajtákon át egész a klasszikus  Turbo rágóig sokféle kép jelenhet meg előttünk. Ezen a téren már néhány évtizeddel ezelőtt is széles volt a kínálat.

A jelenség azonban nem új keletű dolog, hiszen az emberiség  feltehetően már több ezer éve használja, rágja élvezi a rágógumizást. Mind aztékok, mind pedig a maja civilizáció emlékei között fellelhetőek erre a tevékenységre utaló jelek és tárgyak, de az első európai lelet megközelítőleg ötezer évvel ezelőttről származik. A görögök hasznos kedvence a masticha, sokféle pozitív hatással. Manapság alapvetően élvezeti cikként, vagy édességként tekintünk rá, egyes esetekben pedig a szájhigiéné rapid eszközeként is alkalmazzák. Akárhogy is, a rágóguminak mára már világszerte hatalmas piaca alakult ki.

Ugyanakkor egy olyan dologról van szó, amely megosztja a közvéleményt, valahol imádják másutt pedig nem tűrik el. Meglepő tény, hogy Szingapúrban például nem tudnánk ehhez a termékhez hozzájutni, mivel közel harminc évvel ezelőtt egyszerűen betiltották a a rágógumi árusítását. A dolog hátterében elsősorban a szemetelés megfékezése állt, de nagyon úgy tűnik, hogy a szingapúriak nem sírják vissza a régi időket.

 

rágó rágógumi xyllit mindenevők

Hogyan rágjuk illedelmesen?

Vannak íratlan szabályok, amiket jó betartani, ha rágcsálni támadna kedvünk, nem mindegy ugyanis, hogy ezt hol, mikor és milyen módon tesszük. Nem illendő például társalgás közben, vagy nyitott szájjal csócsálni, egyes helyeken pedig biztosan tiltólistás ez az élvezeti cikk, ilyen például az iskola, vagy a munkahelyek többsége, a hivatalok, színház és sok más hasonló közösségi tér.

Az illemszabályok között az egyik legfontosabb az, hogy a használatot követően a rágót mindenképpen szemetesbe tegyük, ügyelve arra, hogy semmibe ne ragadjon bele. Tilos kiköpni, földre dobni, asztal aljára ragasztani és ehhez hasonlókat tenni vele. A világ nagyvárosainak járdái, sajnos tele vannak az utcán kiköpött és ellapult rágók nyomaival, amelyeket egyrészt nehéz, másrészt pedig igen költséges is eltávolítani.

A diszkrét rágógumizás természetesen nem jelenthet gondot, ha az a megfelelő helyen és megfelelő módon  történik. Sőt, meglepő tény, de akár még egészséges is lehet.

 

 

A rágózás 4 pozitív hatása

Ez a tevékenység minden téren egy kissé megosztó, nem csak az illem,de az egészségesség kapcsán is  sokan megkérdőjelezik a hasznát. A leghangosabbak azok a kritikák, hogy nem tesz jót a reflux szempontjából, hiszen a rágás miatt a szervezet elkezdi a gyomorsavat termelni. Éppen ezért elsősorban az étkezéseket követően célszerű ezt a tevékenységet folytatni. Ahhoz azonban, hogy egy igazán teljes képet kapjunk érdemes megismerni a négy legfontosabb pozitív hatását is a szervezetünkre nézve.

 

A rágás haszna lehet:

  • Segít a fogak védelmében – főleg, ha xyllit van benne.

 

  • Segíti a nyáltermelést ez fontos s szájhigiéné miatt, a száj pH fenntartásában, a mikrobiom összetételében.

 

  • Fontos az állkapocs épségének megőrzésében – ha rágás hiányában az állkapocs  deformálódik, akkor a légzés romlik, ez számtalan betegség kiváltója lehet. (Lásd.:  James Nestor: Lélegzet című könyve)

 

  • Feszültségoldó hatású.

 

 

Rágni zöldséget-gyümölcsöt is lehet

A rágózásért nincs mindenki oda, viszont maga a rágás annyi jótékony hatással bír, hogy azokról viszont kár lenne lemondani. A legegészségesebb megoldás az lehet, ha a gumi helyett inkább zöldséget, vagy gyümölcsöt rágcsálunk. Mindez a gyerek esetében különösen fontos! Mondhatnánk, hogy így két legyen ütünk egy csapásra, de valójában hármat!

A nyers zöldségben ugyanis  több a vitamin, mindemellett ugyanúgy érvényesülnek a rágás jótékony hatásai, ráadásul tele vannak rosttal. Igaz, hogy a zöldség-gyümölcs ropogósabb, mint egy rágó, de a rostok a főtt verzióban is megvannak – és a rost vajsavat jelent.  A vajsav és a bélrendszer egészségének kapcsolatáról manapság már sok információnk van. Tudjuk például, hogy a vajsav alapvetően a bélben képződik az élelmi rostok segítségével, és a vastagbélhámsejtek energiaszükségletének 80%-át fedezi. Nélküle ezek a sejtek éhezhetnek, sőt, akár pusztulásnak is indulhatnak.

 

A zöldség rágcsálás három előnye a rágózással szemben:

  • A rágás előnyei ugyanúgy érvényesülnek.
  • A szervezet vitaminokhoz is jut.
  • A zöldségek-gyümölcsök fontos élelmi rostokat is tartalmaznak, ami hozzájárul szervezetünk vajsav ellátottságához.

 

Ez utóbbi nagyon fontos az egészségünk szempontjából, hiszen a vajsavhiány nem játék, ugyanis az egész szervezetünk működésére befolyással lehet. Ha felmerül a vajsavhiány lehetősége, mert mondjuk kevés rostot fogyasztunk, az életmódunk, vagy valamilyen speciális diéta miatt, esetleg hiányoznak a bélben azok a baktériumok, amelyek a vajsav előállításáért felelősek, akkor igyekezzünk pótolni a hiányzó vajsavat.

 

Összességében elmondható, hogy a rágásnak számos előnye van, ezért, ha szeretjük, nem kell a rágógumit kiiktatnunk az életünkből. Annyit jegyezzünk meg, hogy a rágót maximum 10 percig kell csak a szájban tartani. Egyébként meg fogyasszunk sok friss zöldséget-gyümölcsöt és ne feledjük a vajsavat!

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com