Kép forrása: Nicolas Postiglioni fotója a Pexels oldaláról

 

A DAO enzim feladata a táplálékkal bekerülő hisztamin lebontása, így csökkenti az étel intoleranciát okozó hisztamin szintet. A DAO enzim klinikailag bizonyítottan szabályozza a testünkben a hisztamin szintet, míg az antihisztamin tartalmú allergia elleni gyógyszerek blokkolják  a hisztamint.

A különféle ételek hisztamin szintje függ az érlelési folyamattól és attól, mennyire frissek. Minél hosszabb ideig tárolunk egy ételt, annál magasabbra emelkedik a hisztamin tartalma és annál nagyobb gondot okozhat bizonyos ételekre érzékenyek vagy intoleránsak számára.

A friss hús nagyon kevés hisztamint tartalmaz. A feldolgozás során azonban az érési folyamat következtében felhalmozódnak benne a biogén aminok.

Ugyanez vonatkozik a halra is. A friss halban szinte egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés a hisztamin. De a hal könnyen romlik, és ez a baktériumok jelenléte miatt hisztamin felhalmozódáshoz vezet. A további feldolgozás, ami jelenthet sózást, füstölést, marinálást vagy másfajta tartósítást, tovább növelheti a hisztamin tartalmat.

 

Ezért is nincs két egyforma hisztaminos táblázat, mivel ugyanannak az élelmiszernek a hisztamin tartalma is folyamatosan változhat.

A leggyakrabban használt részletes táblázatot lentebb találod.

 

Egészítsd ki étrendedet a DAO-val és kofaktorokkal!

Screen Shot 2015-06-24 at 19.08.36

Rosthiányos étrend , vagy hiányzó vajsav termelő baktériumok esetén pótold a vajsavat!

Screen Shot 2015-06-24 at 19.08.36

A legfontosabb, hisztaminban gazdag, kerülendő ételek a következők:

Érlelt, erjesztett élelmiszerek. köztük

  • sajtok (minél érettebb, annál több hisztamin van benne
  • savanyított zöldségek (savanyú káposzta, kovászos uborka)
  • alkoholos italok, mint bor, sör,
  • különféle ecetek

Halak, tenger gyümölcsei

  • csak frissen javasolt fogyasztani, szállítás során felhalmozódik benne a hisztamin

Füstölt élelmiszerek

  • szalámi, kolbász, füstölt szalonna

Magas hisztamin tartalmú vagy hisztamin felszabadító zöldségek, gyümölcsök

  • eper, kiwi, avokádó
  • padlizsán, paradicsom, spenót

Csokoládé, kávé

Ketchup

Szója-szósz

Élesztős termékek

Általában igyekezzünk frissen elkészített ételt fogyasztani!!!!

Magok a tetején, sajt és érlelt hús benne, egy kis balzsamecetes saláta, és ki is pipáltunk néhány dolgot a paradicsom mellett.

A szervezetben képződő DAO enzim működését gátló anyagok:

•    N-acetyl-cisztein
•    Cimetidine
•    Amino guanidine
•    Isoniazid
•    Alkohol

 

 

 

 

 

 

Érlelődik a szándék, hogy a borok biogén amin/hisztamin tartalmát törvényileg szabályozottan tüntessék fel:

https://www.mdpi.com/1420-3049/24/19/3629/htm

 

Az ételeket a hisztamin-„veszély” szintje szerint csoportosítja a SIGHI (a svájci hisztamin-intolerancia csoport) táblázata.

A legújabb vizsgálatok szerint azonban nem a növényi ételek hisztamin-tartalma, sokkal inkább a tárolás során felszaporodó putreszcin – tartalom jelenthet problémát. A DAO enzim a putreszcint is bontja.

Forrás: https://www.mdpi.com/2304-8158/7/12/205/htm#B59-foods-07-00205

 

Különböző táplálék fajták hisztamin tartalma – az érettség és más tényezők függvényében a hisztamin tartalom változhat.

ÉLELMISZERLISTA
0
Jól tolerálható a szokásos mennyiségben NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK
1
Mérsékelt tünetek, kisebb mennyiségben rendben ZÖLDSÉGEK
2
Nem tolerálható, jelentős tünetek már kisebb mennyiség esetén is
0
articsóka
3
Nagyon rosszul tolerálható, erős tüneteket okoz
0
bambuszrügy
0
Bazsalikom
ÁLLATI EREDETŰ ÉTELEK
0
Borsikafű
0
borsmenta
TOJÁS
0
brokkoli
0
Fürjtojás
0
cékla
0
tojássárgája
0
cikória (katáng)
2
tojásfehérje, tojás albumin, ovalbumin
0
cukkini
0
cukorrépa
TEJTERMÉKEK
0
galambbegysaláta
0
Krémsajt
0
édeskömény
0
Mascarpone sajt
0
endívia, cikória
0
Mozzarella sajt
0
fehér káposzta
0
Gouda, fiatal sajt
0
jégsaláta
0
Ricotta sajt
0
káposzta (kivéve kelbimbó, karalábé)
0
 vaj-sajt
0
karfiol
0
Tej, pasztörizált (PAST- tejtermékek) tej –
0
Kínai kel
0
Tej, UHT tej = H = Up Tej –
0
paszternák
0
Tejszín, frissen, adalékanyagok nélkül
0
petrezselyem
0
Túró
0
retek (retek sör, enyhe)
0
Vaj
0
rozmaring
1
Feta sajt
0
Saláta, Iceberg saláta: lásd jégsaláta
1
Író, savanyított, tejsavas erjedéssel készült termékek
0
sárgarépa, répa
1
Nyers tejtermékek, nyers tej sajt
0
spárga
1
Tej, laktózmentes, light (sovány) tejek – hisztamintartalmúak!
0
sütőtök és különböző fajtái
1
Tej, nyers tej romlandó
0
uborka
1
Tejföl,
0
Vörös káposzta
1
Tejpor nem egyértelmű. Lehet tolerálható is.
0
zeller
2
Cheddar sajt
0
zöldbab
2
Fontina sajt
1
 zöldborsó, cukorborsó, sárgaborsó
2
Gouda érett sajt,
1
avokádó
2
Raclette sajt
1
fokhagyma kis mennyiségben általában jól tolerálható.
2
Nyers tej fajtától függően általában
1
hagyma nagy mennyiségben intoleranciát okoz
3
Hosszan érlelt fajták és kemény sajt (pl. ementáli)
1
Póréhagyma kisebb mennyiségben általában jól tolerálható.
3
Sajtkészítmények  az összetevőktől és a frissességtől függ
1
karalábé
1
kelbimbó
HÚSOK
1
Mangold
0
Baromfi hús (csirke, pulyka, kacsa, fürj, stb.), csak a friss
1
olíva – eredendően tolerálható, de általában erjesztett .
0
Belsőség
1
padlizsán
0
marha, borjú – csak frissen!
2
avokádó
0
nyelv, marhanyelv, borjú nyelv – Friss
2
bab, karós bab (Vicia faba), lóbab, disznó bab
0
vagdalt, darált húsok, frissen készítve
2
Chili, piros, friss
1
Sertéshús, friss, kezeletlen – Ellentmondásosak az adatok.
2
csalán növény
1
Vadhús (tejsavas erjedés előfordulhat!)
2
hüvelyesek (szója, bab, borsó, lencse … )
2
A darált marhahús – frissen használja
2
olíva – eredendően tolerálható, de általában erjesztett .
3
szalámi
2
padlizsán
3
Szárított hús
2
paradicsom
3
Felvágottak kis adagban esetleg elfogadhatóak lehetnek.
2
savanyúság
3
Füstölt hús
2
spenót
3
Prosciutto – nyers sonka
2
szója (szója, szójagranulátum)
3
savanyú káposzta
HALAK, TENGER GYÜMÖLCSEI
0
Hal,  frissenn fogott. FŰSZERNÖVÉNYEK
2
kagyló
0
gyógynövények, fűszernövények, szárított
2
Rákok, kagylók (kagyló, osztriga, rák, homár, garnélarák)
0
kerti zsázsa
2
Seafood (= tengeri gerinctelenek)
0
oregano
3
Hal fagyasztott, hűtött
0
pepperoni, paprika, zöldpaprika (enyhe = édes fajták)
3
Tonhal
0
zsálya
1
kapor – Kis mennyiségben általában nem okoz problémát .
NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK
1
snidling – nagy mennyiségben okozhat panaszt
OLAJOS MAGVAK
2
lóhere fajták (görögszéna, kék … )
1
mandula
1
mogyoró FŰSZEREK
1
kesudió
0
ánizs
2
Dió, dióolaj
0
ecetesszencia –  nem teljesen hisztaminmentes.
2
földimogyoró
0
fahéj, fahéjrúd, fahéj por
3
dió
0
paprika por, enyhe
1
Ecet: Almaecet – Győződjön meg az adalékanyagokról!
ZSÍROK ÉS OLAJOK
1
Gyömbér – kis mennyiségben megengedett.
0
margarin
1
kurkuma
0
növényi olaj, salátaolaj (nem meghatározott)
1
szerecsendió kis mennyiségben megengedett.
0
olívaolaj
1
Curry
0
repceolaj
2
fűszer, fűszersók, leves fűszerkeverék
1
napraforgóolaj – alkalomszerűen és ritkán nem probléma
2
paprika por, csípős – irritálja a bélnyálkahártyát
2
mustár, mustármag, mustármag por
3
Ecet, balzsamecet, borecet
NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK MÁS
KEMÉNYÍTŐ TARTALMÚAK ÉDESÍTŐSZEREK
0
burgonya, tárolt, hámozatlan, hámozott
0
cukor, szacharóz, kristálycukor, répacukor, nádcukor
0
édesburgonya
0
fruktóz (gyümölcscukor) – emésztési zavar
0
főtt rizs max. – ha 4 ° C-on 12-24 órán át tároljuk
0
juharszirup
0
köles
0
Karamell
0
kendermag (Cannabis sativa)
0
maltóz, malátacukor tisztán
0
gesztenye (friss vagy fagyasztott)
0
méz – ellentmondásos az állásfoglalás.
0
kukorica – a dobozos, konzerv kukorica nehezen emészthető.
0
Nádcukor
0
kukorica, szárított: kukoricadara, kukoricaliszt
0
Stevia (Stevia levelek, steviozid folyadék / por)
0
Kukorica: a csöves főtt kukorica, a szemes főtt kukorica
0
Tejcukor (laktóz)
0
Kukoricapehely
1
Mesterséges édesítőszerek – a szukralóz elfogadható.
0
maltodextrin
2
édesgyökér
0
rizs sütemény, rizs, kukorica gofri
2
maláta kivonat
0
rizstészta –
0
Tönköly problémamentes,fehérje, ami rovarok ellen kerül a gabonákba)! ITALOK
0
zab
0
ásványvíz
1
Kenyér, pékáru:élesztő miatt
0
csapvíz
1
árpa
1
forrásvíz, ha magas kén/szénsav/fluor/jód tartalmú
1
Búza – ALKOHOLOS ITALOK
1
gabona általában
1
bor, hisztamin – mentes ( < 0,1 mg / l )
1
maláta
2
Brandy
1
Rozs – rosszabbul tolerálható
2
Fehér bor
1
Mák – kis mennyiségben megengedett.
2
pálinkák, szeszes italok, átlátszó (színtelen)
1
szezámmag – hasmenést okozhat
2
Rozé bor
2
búzacsíra
2
Rum
2
Hajdina – ha  nem teljesen hámozott.
2
Sör
2
napraforgó
2
Vörösbor közepesen érlelt
3
alkohol, tiszta (etanol)
3
alkoholos italok
GYÜMÖLCSÖK
3
pálinkák, szeszes italok, nem világos (nem színtelen)
0
áfonya
3
pezsgő
0
Áfonya, tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon)
3
Vörösbor magasan  érlelt
0
alma
0
Cseresznye – ellentmondásos TEÁK
0
datolya, szárított
0
borsmenta tea
0
Datolyaszilva: lásd Kaki
0
Hársfatea
0
dinnye (kivéve görögdinnye – ez erősen pozitív)
0
Rooibostea – Figyelem! Intoleranciát okozó hozzáadott komponenseket tartalmazhat.
0
fekete ribizli
0
verbéna, vasfű – nyugtatóan hat a bél-és idegrendszerre is
0
Gránátalma (vörös hús nélkül magok)
0
zsálya tea
0
Guava
1
Csalántea
0
homoktövis
1
Gyógynövény keverékek
0
kajszibarack
1
Mate tea
0
Kaki, datolyaszilva, Sharon
1
Zöld tea
0
kókusz, kókuszreszelék
2
Feketetea
0
licsi
0
mazsola Csak ha kénezetlen (tartósítószer nélkül)! GYÜMÖLCS, ZÖLDSÉGLEVEK, NEKTÁROK
0
mazsola Csak ha kénezetlen (tartósítószer nélkül)!
0
Áfonya nektár
0
meggy
2
narancslé
0
nektarin
2
paradicsomlé
0
Őszibarack
0
Passion fruit, maracuja, golgotagyümölcs, sárga grenadilla COFFEINES/KAKAÓS ITALOK
0
ribizli, piros
1
Coca Cola – Kis mennyiségben megengedett
0
szeder
1
Espresso
1
csipkebogyó
1
Kávé koffein – valamivel jobban tolerálható, mint a kávé
1
füge, aszalt
3
Energia italok – a teobromin gátolja a DAO-enzimet
1
Görögdinnye – Nagy mennyiségű esetleg összeférhetetlen
1
körte, hámozatlan, a hámozott könnyebben emészthető TEJPÓTLÉKOK
1
körte, hámozott, konzerv cukorszirupban
1
rizs tej, rizs ital – gyakran hisztamintartalmú
1
Mangó ellentmondásos. Legtöbbször jól tolerálható.
1
szójatej
1
rebarbara ellentmondásos. Oxálsav.
1
zab ital – gyakran hisztamintartalmú
1
rebarbara ellentmondásos. Oxálsav.
2
szójatej
1
Szilvafélék
2
ananász ALKOHOLMENTES ITALOK
2
Banán (Minél zöldebb, annál több tolerálható talán)
0
bodzaszörp
2
Citrom, lime
1
limonádé
2
citrusfélék
2
csokoládés italok, forró csoki
2
eper
2
kakaós italok
2
Grapefruit
2
Kiwi EGYÉB
2
málna
1
kakaó, kakakópor
2
mandarin
1
Kakaóvaj, fehér csokoládé – Többnyire jól tolerálható.
2
Papaya
1
élesztő (friss / szárított) – nem egységes az állásfoglalás.
1
zselatin – Ellentmondásos adatok
GOMBÁK
2
húskivonat
1
gomba általában
2
húsleves, húsleves kocka / por –
2
vargánya, kucsmagomba
2
élesztő kivonatok – Kémiai átalakítással glutamát lesz belőle
3
szójaszósz

DAO pótlás módjai itt

Van rá válasz!

 

A DAO enzim működéséhez szükséges un. ko-faktorok a B6 vitamin, cink, réz, C-vitamin.

Természetes  hízósejt stabilizátor a kvercetin.

Az L-glutamine segít a bélszövet integritását fenntartani.

A Ginkgo kivonat csökkentheti a szöveti permeabilitást.

ÚJ!!! KOFAKTOROK EGYETLEN KAPSZULÁBAN! KATTINTS!

Nézd meg, mért fontos a VAJSAV!

A DAOFood Plus   az első készítmény, amely a DAO enzim mellett C-vitamint és kvercetint is tartalmaz, bélben oldódó kapszulában.

Képek forrása: tumblr