A fruktóz bevitel az elmúlt évek során jelentősen növekedett, különösen a magas édesítőerejű (mely általában magas fruktóz tartalommal is bír) kukoricaszirup fogyasztása. A magas cukortartalmú kukoricaszirup legnagyobb mennyiségben a gyorséttermi ételekben fordul elő, előállítása olcsó és tartósításra is alkalmas. Ezenkívül hozzáadott cukorként a feldolgozott élelmiszerekben, üdítőitalokban is megtalálható. Tanulmányokban összefüggést találtak a jelentős fruktóz bevitel és a máj nem alkoholos eredetű elzsírosodása között, hiszen ilyen mértékű fruktóz fogyasztás megterheli a májat, gyorsítja a zsírlerakódást, mind a saját lebenyeiben, mind a testszöveteiben. A zsírmájat májenzimek emelkedésével és ultrahanggal tudjuk megállapítani, visszafordítható állapot, de kezelés nélkül májelégtelenség, cirrózis is kialakulhat.

A prognózist megelőzhetjük a gyorséttermi, illetve a hozzáadott cukrot tartalmazó feldolgozott élelmiszerek kiiktatásával. A friss, lédús gyümölcsöket azonban ne kerüljük.

tumblr_n4qxbz5Z5s1t0y8cgo1_500

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24558989