A leggyakoribb érzékenységek (pl. laktóz intolerancia) tipikus tüneteik segítik a megkülöndöztetést más érzékenységektől, különösen ha a táplálkozási napló által is igazolódnak. A kiváltó étel sejtése után a leggyakoribb étrendi alkalmazás a kizárás és ha igazolódik, akkor az egyéni tolerancia felmérése mellett egyéb támogatás (enzim készítmények) is javasolhatók, amennyiben van rá lehetőség. Olyan esetben, ha a kirekesztés után továbbra is fennállnak a panaszok ne keseredjünk el, mert a szakember számára jó kiinduló pont volt a korábban gondolt érzékenység, így előfordulhat, hogy a vizsgálatok alatt több ételt vonnak ki az étrendből, majd újra visszaépítik. A felismerés nehéz, hiszen a tünetek nem azonnal, az étel elfogyasztása után jelentkeznek, hanem órákkal, akár nappal később. A ,bűnös’ megtalálása türelmet igényel, majd az új életmód, étrend elsajátítása és betartása figyelmet és elszántságot.

tumblr_nc06zmVyNN1tnyiqao1_400