Puffadás? Bélgörcsök? Hasmenés? A cukor-felszívódás zavarai is okozhatják!
A fruktóz malabszorpció az étel-intoleranciák gyakori fajtája, a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara. Nem örökletes (szemben a fruktóz intoleranciával). Magas fruktóz tartalmú élelmiszerek a gyümölcsök, zöldségek, méz, ivólevek, fruktózzal mint természetes szerrel édesített lekvárok, joghurtok, diabetikus készítmények.
Mi okozza a problémát?
A fruktóz egyszerű cukor, sokkal édesebb, mint a szőlőcukor (glükóz). Édesítőereje máfélszer nagyobb, mint a répacukoré. (A hagyományos konyhában használt répacukor fruktóz és glükóz keveréke). A fruktóz felszívódását a vékonybélből a véráramba egy fehérje biztosítja (GLUT5). Fruktóz felszívódási zavar esetén a vastagbélbe jutó felesleges fruktózból a baktériumok különböző, puffadást okozó gázokat (hidrogén, metán, széndioxid) és a hasmenésért felelős rövid szánláncú zsírsavakat képeznek. A következmény lehet görcsös hasi fájdalom, kísérő tünetként levertség, fáradtság, koncentráció zavar jelentkezhet. Hasonlít ez más étel-érzékenységek, például a laktóz-intolerancia tüneteihez. Az étel-érzékenységek közül a fruktóz felszívódási zavar az európai népesség 7%-át érinti.
A fruktózérzékenység kezelhető
Nem vagy egyedül ezzel a problémával! A tudomány segít abban, hogy fruktóz felszívódási zavar esetén se kelljen lemondanod a gyümölcsökről. A fel nem szívódott gyümölcscukrot szőlőcukorrá alakítva elkerülhető a cukrok erjedése a vastagbélben.
Ma már kapható glükóz-izomeráz enzim készítmény, illetve a fruktóz felszívódást segítheti a glükóz és L-alanin együttes fogyasztása.
A termékekről itt tudhatsz meg többet
További információk a fruktóz malabszorpcióról:
Fruktóz malabszorpció: a fruktóz felszívódás zavara, oka:
- a fruktóz nem szívódik fel megfelelően,
- a vastagbélbe jutva a baktériumok gázokká és rövid szénláncú zsírsavakká alakítják
Előfordulási gyakorisága 5-7%.
Tünetei:
- Megnövekedett ozmotikus nyomás a bélben
- Bakteriális erjedés
- Felgyorsult bélmozgás
- Puffadás
- Hasmenés
A fruktóz malabszorpció kimutatására a hidrogén kilégzési tesztet használják, emellett a megvonásos diétával is felderíthető a probléma. A xilóz-izomeráz enzim a fruktózt glükózzá alakítja (és vissza, ha megmarad a közegben a glükóz), melynek felszívódásához nem szükséges a GLU5 fehérje. A glükóz könnyen és gyorsan felszívódik a vékonybélből.
Az örökletes fruktóz intolerancia – gyakorisága <0,1% – nem azonos a fruktóz malabszorpcióval (fruktózérzékenység, felszívódási probléma)